Bisturiul lui Litvinenco, pentru reformarea justiției, s-a tocit! Grupările criminale așteaptă să dea lovitura de grație

26 Ian. 2023, 15:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2023, 15:37 // Actual //  Lupu Eduard

În legătură cu concursul la funcţia de şef al PCCOCS inițiat de CSP în noiembrie 2022 și ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, consider că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui. Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențiar, adică după finalizarea exercițiului de prevetting, susține ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco într-o postare pe Facebook.

O Comisie specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) s-a întrunit luni, 23 ianuarie curent, în ședință închisă, pentru a examina dosarele candidaților prin prisma criteriilor de eligibilitate. Trei candidați au fost admiși la proba interviului. La proba interviului au fost admiși Andrei Mațco, Eugeniu Rurac și Sergiu Russu.

Într-o postare pe Facebook, Victor Munteanu, directorul departamentului Justiție și Drepturile Omului, Fundația Soros-Moldova, care este și fratele procurorului general interimar, Ion Munteanu susține că reforma prin evaluare extraordinară a procurorilor și judecătorilor, care s-a împotmolit până la brâu, cooperarea nestingherită dintre ceea ce numim justiție și grupările criminale, fără nicio urmă de îngrijorare și vădit în batjocura față de puterea coercitivă a statului, amânările fără sfârșit a dosarelor de rezonanță pe motive ridicole – e nevoie urgentă de o evaluare rapidă a politicilor de reformare a justiției și procuraturii din ultimii doi ani, adoptate cu atâta fastuozitate, și de o regândire completă a mecanismelor de intervenție. Nu e o rușine să spui că n-ai reușit.

„E o tragedie pentru țară să te prefaci că nu vezi. Nimeni nu deține glontele de argint. Unica șansă era unitatea. Acum asistăm neputincioși la crearea grupărilor de interese și la scindare. Se pare că șansa oferită de unitate acum un an, doi în urma s-a pierdut. Republica Moldova are toate șansele să intre din nou pe mana grupărilor criminale, atâta timp cât niște orgolii nesatisfăcute și setea de putere, măcar și pentru câteva luni, anihilează orice speranță de decapturare a statului și implicit a justiției. E clar că veriga cea mai slabă este în justiție ți procuratură. Acolo avem o urgență existențială. Daca nu acționam acum, lovitura de grație va veni tot de acolo și foarte repede”, a punctat Munteanu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2023, 17:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
04 Dec. 2023, 17:15 // Actual //  Lupu Eduard

Circa 300 de mii de moldoveni cu cetățenie română riscă să rămână fără cartea de identitate urmare a noilor modificări la legislație intrate în vigoare peste Prut, potrivit anunțului Just Consult.

„Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenie română și au carte de identitate românească se confruntă cu acțiuni abuzive ale autorităților române. După verificarea la adresa de domiciliu, autoritățile rețin actul de identitate pentru a fi anulat. Aceste acțiuni au ca rezultat limitarea drepturilor acestor cetățeni, inclusiv dreptul la un act de identitate românesc și dreptul la libera circulație”, susține Just Consult.

De la 10 iunie 2023, au intrat în vigoare noi reguli pentru românii care locuiesc la o altă adresă decât cea din buletin. Potrivit noii legi, persoanele care locuiesc la o altă adresă decât cea din cartea de identitate sunt obligate în termen de 15 zile să își facă mutația.

„Persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din buletin de identitate sunt obligate să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței în termen de 15 zile de la mutare și să ceară înscrierea în cartea de imobil”, se arată în lege. Nerespectarea acestor reguli atrage amenzi cuprinse între 75 și 150 de lei românești.

Mulţi moldoveni de peste Prut îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană, iar proprietarii de locuinţe fac din asta o afacere.

Pentru mii de persoane din Republica Moldova, câteva localităţi de peste Prut sunt „acasă” doar în acte. Aceştia îşi fac buletine de România pentru a putea munci în Uniunea Europeană.

De exemplu, în trei comune din judeţul Iaşi, există cel puţin câte o casă cu locuitori fantomă. Unii dintre ei nici nu au trecut măcar să vadă cum arată casa în care locuiesc oficial. Totodată, la Galați, există o casă cu 3000 de rezidenți.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău