Bisturiul lui Litvinenco, pentru reformarea justiției, s-a tocit! Grupările criminale așteaptă să dea lovitura de grație

26 Ian. 2023, 15:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Ian. 2023, 15:37 // Actual //  Lupu Eduard

În legătură cu concursul la funcţia de şef al PCCOCS inițiat de CSP în noiembrie 2022 și ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, consider că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui. Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențiar, adică după finalizarea exercițiului de prevetting, susține ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco într-o postare pe Facebook.

O Comisie specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) s-a întrunit luni, 23 ianuarie curent, în ședință închisă, pentru a examina dosarele candidaților prin prisma criteriilor de eligibilitate. Trei candidați au fost admiși la proba interviului. La proba interviului au fost admiși Andrei Mațco, Eugeniu Rurac și Sergiu Russu.

Într-o postare pe Facebook, Victor Munteanu, directorul departamentului Justiție și Drepturile Omului, Fundația Soros-Moldova, care este și fratele procurorului general interimar, Ion Munteanu susține că reforma prin evaluare extraordinară a procurorilor și judecătorilor, care s-a împotmolit până la brâu, cooperarea nestingherită dintre ceea ce numim justiție și grupările criminale, fără nicio urmă de îngrijorare și vădit în batjocura față de puterea coercitivă a statului, amânările fără sfârșit a dosarelor de rezonanță pe motive ridicole – e nevoie urgentă de o evaluare rapidă a politicilor de reformare a justiției și procuraturii din ultimii doi ani, adoptate cu atâta fastuozitate, și de o regândire completă a mecanismelor de intervenție. Nu e o rușine să spui că n-ai reușit.

„E o tragedie pentru țară să te prefaci că nu vezi. Nimeni nu deține glontele de argint. Unica șansă era unitatea. Acum asistăm neputincioși la crearea grupărilor de interese și la scindare. Se pare că șansa oferită de unitate acum un an, doi în urma s-a pierdut. Republica Moldova are toate șansele să intre din nou pe mana grupărilor criminale, atâta timp cât niște orgolii nesatisfăcute și setea de putere, măcar și pentru câteva luni, anihilează orice speranță de decapturare a statului și implicit a justiției. E clar că veriga cea mai slabă este în justiție ți procuratură. Acolo avem o urgență existențială. Daca nu acționam acum, lovitura de grație va veni tot de acolo și foarte repede”, a punctat Munteanu.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Mai 2024, 14:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mai 2024, 14:42 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va avea în curând un nou șef la Serviciul Vamal, a anunțat ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, în cadrul unei emisiuni la RLive. Rotaru a subliniat că poziția, deși atractivă din punct de vedere salarial, este complicată și vine cu numeroase provocări.

„Eu cred că în timp foarte scurt vom avea un nou șef la Serviciul Vamal. Este o poziție atractivă, dar nimeni nu vrea să vină. Este o poziție complicată. Dacă cineva îți creează iluzii că Serviciul Vamal, fiscul sau Ministerul de Finanțe că sunt domenii unde este foarte bine de lucrat, nu este chiar așa. Sunt domenii cu riscuri sporite, complicate care asigură securitatea economică a statului”, a explicat Rotaru.

Ministrul a evidențiat complexitatea funcționării vamale, menționând că activitatea vămii este continuă, 24 de ore pe zi, ceea ce implică provocări de securitate cibernetică și economică, precum și gestionarea eficientă a fluxurilor de la vamă. Rotaru a amintit că, în contextul începutului războiului din Ucraina, angajații vamali au muncit non-stop pentru a face față situației, răspunzând așteptărilor publicului.

„Dacă este cineva din public care vrea să-și asume această responsabilitate, să vină la vamă. Este destul de complicat. Trebuie să fim conștienți că trebuie să ne asumăm niște responsabilități pe care trebuie să le ducem până la capăt”, a punctat Rotaru.

Poziția de șef al Serviciului Vamal este esențială pentru asigurarea securității economice a statului și pentru implementarea eficientă a politicilor fiscale. Ministrul Finanțelor a făcut un apel către cei care sunt dispuși să își asume această responsabilitate să aplice, subliniind importanța acestui rol în contextul actual.

Igor Talmazan a demisionat de la Serviciul Vamal în data de 10 aprilie, în urma scandalui în care au fost documentați la Postul Vamal Aeroport șapte inspectori vamali bănuiți pentru fapte de corupție.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău