Bitcoin se comportă în sfârșit ca aurul, dar nu din motivul pe care îl vor fanii săi

07 Aug. 2023, 17:49
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
07 Aug. 2023, 17:49 // Actual //  bani.md

Bitcoin se comportă în sfârșit ca aurul în ceea ce privește stabilitatea prețului însă nu din motivul la care visau susținătorii criptomonedei, ci fiindcă interesul față de monedele digitale s-a prăbușit, relatează Markets Insider.

Agenția Bloomberg arată că un indicator care măsoară volatilitatea pe 30 de zile a bitcoin afișează cel mai scăzut nivel al fluctuațiilor de preț pentru criptomonedă din ultimii 5 ani.

Asta înseamnă că în ultima lună prețul bitcoin a fost mai stabil decât indicele de referință al bursei americane, S&P 500 – care se bucură de unul dintre cei mai buni ani din istoria sa -, Nasdaq Composite în care sunt incluse multe companii tech, și chiar decât prețul aurului.

Însă datele firmei de consultanță în domeniul crypto K33 arată de asemenea că volumele de tranzacționare ale bitcoin s-au prăbușit la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020.

Cu alte cuvinte, stabilitatea de acum a bitcoin se datorează faptului că puține persoane mai sunt interesate de cumpărarea sa, ceea ce împiedică o creștere a prețului, în timp ce fanii săi de cursă lungă prefer să își țină activele digitale pentru a preveni o nouă prăbușire a pieței.

Volatilitatea extremă a bitcoin și a criptomonedelor în general a fost principalul motiv pentru care investitorii instituționali au avut reticențe față de adoptarea pe scară largă a lor, în pofida unor investiții ocazionale.

„Datele reflectă o realitate tristă pentru evangheliștii activelor digitale. Investitorii instituționali și individuali deopotrivă au întors spatele sectorului din cauza unui 2022 de coșmar, în care creșterea rapidă a dobânzilor de referință și prăbușirea spectaculoasă a unor companii [crypto] extrem de vizibile precum FTX au bombardat prețul bitcoin”, concluzionează analiștii de la Markets Insider.

Iar în timp ce alte active riscante au revenit spectaculos de la începutul lui 2023, inclusiv unele care au înregistrat declinuri dramatice anul trecut, bitcoin încă este tranzacționat cu sub 30.000 de dolari, cu peste 50% mai puțin decât vârful înregistrat în noiembrie 2021.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO