Bitcoin se luptă pentru fiecare cent, în încercarea să rămână peste pragul de 20.000 de dolari

20 Iun. 2022, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iun. 2022, 11:50 // Actual //  bani.md

Bitcoin a reuşit cu greu să se menţină peste nivelul de 20.000 de dolari SUA, care a fost urmărit îndeaproape, prelungind o perioadă de volatilitate accentuată, în care s-au înregistrat oscilaţii uriaşe în weekend.

Cea mai mare criptomonedă a scăzut cu până la 4,8%, până la 19.618 USD, luni (20 iunie) în Asia şi se tranzacţiona la 20.036 USD la ora 12.30 la Tokyo.

Ether a pierdut la un moment dat 7,8%, dar s-a menţinut peste 1.000 de dolari.

Solana, Cardano şi Dogecoin au fost pe roşu.

Bitcoin s-a scufundat cu aproape 15% sâmbătă, dar apoi a revenit la peste 20.000 de dolari cu o creştere de 16% duminică. Modelul de oscilaţii sugerează că sentimentul investitorilor rămâne extrem de fragil, în condiţiile în care Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii merge cu toată forţa pentru a lupta împotriva inflaţiei prin creşteri ale ratelor dobânzilor care drenează lichidităţile de pe pieţe.

„Aşteptaţi-vă la mai multe buzunare de vânzare forţată de Bitcoin şi Ether, pe măsură ce piaţa îşi dă seama cine înoată gol”, a declarat pe Twitter Arthur Hayes, cofondator al bursei de criptomonede BitMEX.

El a spus că nu ştie dacă vânzările s-au terminat, dar „pentru acei cuţitari pricepuţi, ar putea exista încă oportunităţi suplimentare de a cumpăra monede de la cei care trebuie să lichideze fiecare ofertă, indiferent de preţ”.

Unii executivi din domeniul cripto susţin că Bitcoin sub 20.000 de dolari ar putea duce la mai multe lichidări de poziţii cu efect de levier. Simbolul a scăzut cu aproximativ 57% de la începutul anului, în timp ce altele au suferit şi mai mult.

Indicele T3 Bitcoin Volatility Index, o măsură a volatilităţii preconizate a token-ului pe 30 de zile, a sărit spre maximele din 2022.

La această incertitudine se adaugă presiunea intensă asupra aplicaţiilor financiare descentralizate.

Popularitatea acestora a crescut ca sursă de randamente ridicate atunci când stimulii din epoca pandemiei au condus la un boom criptografic care a bătut recorduri.

Dar acum acestea iau măsuri fără precedent pentru a se proteja împotriva lichidărilor în cascadă.

Platforma de împrumuturi criptografice Celsius Network, aflată în dificultate, a declarat luni că are nevoie de mai mult timp pentru a-şi stabiliza lichidităţile şi operaţiunile după ce a îngheţat depozitele săptămâna trecută.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 17:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 17:35 // Actual //  Ursu Victor

Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări sub cadrul Extins al Facilității de Credit și al Fondului Extins (ECF/EFF) și a celei de-a doua evaluări sub cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF).

Recuperarea economică din Moldova este în plină desfășurare, cu o creștere estimată de 2,6% pentru acest an și de 3% pentru anul viitor. Deficitul fiscal este prognozat să scadă de la 5,2% în 2023 la 4,4% în 2024 și 4,0% în 2025. În ciuda unor rezultate cuantitativ bune, implementarea reformelor structurale a întâmpinat întârzieri.

„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivelul personalului privind politicile pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor Moldovei sub ECF/EFF și a celei de-a doua evaluări sub RSF. Acordul urmează să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv. Finalizarea evaluărilor va permite o alocare de 111,4 milioane DSP (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va aduce totalul decontărilor sub programele în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, se arată în mesajul FMI.

Recuperarea după efectele adverse ale războiului din Ucraina și șocurile prețurilor energetice este în curs. Creșterea este estimată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, susținută de cererea internă robustă. Inflația a rămas în mare parte în cadrul coridorului țintă de 5 ± 1,5% al Băncii Naționale a Moldovei începând din octombrie 2023. Riscurile negative rămân ridicate, în principal legate de războiul din Ucraina și posibile noi șocuri energetice. În schimb, progresul mai rapid în reformele structurale, inclusiv în cadrul Planului de Creștere al UE, și evoluțiile constante pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.

„Revizuirea în scădere a deficitului fiscal pentru 2024 și 2025 la 4,4%, respectiv 4,0% din PIB, reflectă venituri mai mari decât cele prognozate, susținute de creșterea salariilor și importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas, în general, neschimbate, cu un reechilibru favorabil investițiilor pentru anul viitor. „Deși performanțele cuantitative au fost bune, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Autoritățile au finalizat condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legale pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie prezentate Parlamentului în curând. Acțiunile convenite pentru înființarea Curții Anticorupție și pentru asigurarea personalului adecvat la Procuratura Anticorupție sunt în așteptare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice acordate prin facturi la transferuri bănești țintite a avut loc la timp pentru sezonul de încălzire actual. Alte măsuri de reformă din cadrul RSF sunt în desfășurare, dar vor necesita mai mult timp pentru a fi finalizate. „Examinarea evaluărilor de către Consiliul Executiv al FMI este programată pentru mijlocul lunii decembrie. Programul este așteptat să includă două evaluări suplimentare și să se finalizeze în octombrie 2025”, conchide FMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău