Un pericol se ridică din Est: Braţul lung al Chinei şi puterea militară a Beijingului încep să dea coşmaruri Vestului

20 Iun. 2022, 12:05
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Iun. 2022, 12:05 // Actual //  bani.md

Ministrul cambodgian al apărării, Tea Banh, a făcut mari eforturi luna aceasta pentru a convinge oficialii militari şi diplomaţii occidentali că China nu construieşte o bază militară în ţara sa. Comentariile sale la forumul de securitate Shangri-La Dialogue au corespuns insistenţelor Beijingului potrivit cărora Armata Populară de Eliberare nu încearcă să construiască o reţea globală de baze.

Dar SUA şi aliaţii săi nu sunt convinşi. Derek Chollet, un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că Washingtonul este „convins” că China construieşte o bază la Ream, pe coasta Cambodgiei din Golful Thailandei. „Avem indicii că China caută o facilitate militară exclusivă”, a declarat Chollet într-un interviu.

În ultimul an, clopotele de alarmă au sunat la fiecare câteva luni în SUA şi în rândul aliaţilor săi în legătură cu presupusele planuri chinezeşti pentru noi baze militare. Dar, în mod paradoxal, temerile privind dobândirea de către APL a unei amprente globale şi negarea de către China a faptului că construieşte multe baze ar putea fi ambele justificate.

Cu doar câteva zile înainte de discursul din Singapore al lui Tea Banh, ministrul a participat la o ceremonie de inaugurare a unei construcţii finanţate de China la baza navală existentă din Cambodgia, la Ream. În martie, a apărut vestea unui proiect de acord între China şi Insulele Solomon, despre care unele guverne occidentale cred că ar putea deschide calea pentru ca Beijingul să construiască o bază în această ţară din Pacific. Anul trecut, în SUA au apărut suspiciuni potrivit cărora China ar fi construit o facilitate militară secretă în Emiratele Arabe Unite şi ar putea avea planuri similare în Guineea Ecuatorială.

În timp ce Beijingul respinge îngrijorările cu privire la intenţiile sale, armata sa a început să creeze o reţea de ceea ce numeşte puncte forte strategice de-a lungul unor rute comerciale maritime importante pentru a proteja interesele globale în creştere ale Chinei.

Cartea albă a apărării din 2019 a Chinei a afirmat că printre sarcinile armatei se numără protejarea navelor de marfă şi evacuarea cetăţenilor chinezi în străinătate şi că APL va dezvolta „facilităţi logistice în străinătate”.

Dar, în contrast puternic cu armata americană, cu sutele sale de baze dedicate în întreaga lume, APL se bazează în principal pe instalaţii din porturile de peste mări care sunt deţinute sau operate de întreprinderi de stat chineze.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

15 Iun. 2025, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
15 Iun. 2025, 10:25 // Actual //  Ursu Victor

Administrația americană și-a reconfirmat opoziția față de inițiativa europeană de a reduce plafonul de preț impus exporturilor de petrol din Federația Rusă, relatează Bloomberg, citând surse apropiate discuțiilor. Subiectul urmează să fie unul central pe agenda summitului G7 care va avea loc în perioada 15–17 iunie în Canada.

Potrivit surselor, Washingtonul continuă să se opună reducerii actualului plafon de preț, ceea ce subminează speranțele oficialilor europeni că liderii G7 vor aproba o astfel de măsură. Deși decizia finală aparține președintelui Donald Trump, până în prezent nu există niciun semnal că poziția americană, exprimată anterior la întâlnirea miniștrilor de finanțe ai G7, s-ar fi schimbat.

În luna mai, la o reuniune similară, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, și-a exprimat îndoiala privind necesitatea revizuirii plafonului de preț. Casa Albă a refuzat să comenteze pentru Bloomberg poziția actuală a administrației.

Uniunea Europeană și Marea Britanie sunt inițiatoarele demersului de reducere a plafonului, propunere care vizează coborârea prețului maxim de la 60 la 45 de dolari per baril. În absența unui acord cu SUA, sursele Bloomberg nu exclud posibilitatea ca Bruxellesul și Londra să acționeze unilateral, având în vedere că mare parte din petrolul rusesc tranzitează apele europene, iar efectele ar putea fi semnificative chiar și fără sprijin american. Cu toate acestea, un acord multilateral G7 ar avea o forță juridică și politică mai mare, în special datorită capacității de aplicare a sancțiunilor de către Washington.

Totodată, Financial Times a informat recent că în noul pachet de sancțiuni europene – al 18-lea la număr – ar urma să fie inclusă și interdicția totală de utilizare a infrastructurii gazoductului „Nord Stream”, precum și orice altă infrastructură energetică rusească în statele UE.

Summitul G7 din Canada ar putea fi astfel marcat de divergențe majore între aliați privind strategia de reducere a veniturilor energetice ale Rusiei, într-un moment în care războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă de escaladare.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO