Bogăția miliardarului Dave Baszucki crește la 4,2 miliarde de dolari. Care este motivul

11 Mart. 2021, 14:17
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
11 Mart. 2021, 14:17 // Au Bani //  MD Bani

Limita de piață a platformei de jocuri video a crescut, pe măsură ce investitorii au cumpărat acțiuni cu aproape 55% mai mari decât prețul său de referință.

Casa pe care Dave „Builderman” Bazsucki a construit-o continuă să crească pe măsură ce platforma de jocuri pe care a cofondat-o, Roblox, a intrat astăzi pe piața de valori. Acțiunea, care a fost listată direct la NYSE în această dimineață, s-a închis la 69,47 USD, cu 54% peste prețul său de referință de 45 USD. Acest lucru nu numai că a scăzut capitalul de piață în creștere, dar a sporit și averea lui Baszucki cu aproximativ 1,4 miliarde de dolari, oferindu-i o valoare netă estimată de 4,2 miliarde de dolari, scrie Forbes.

Fondată în 1998, Roblox este o platformă de jocuri care oferă copiilor și adolescenților (și o populație demografică în creștere de adulți tineri) instrumentele pentru a-și construi propriile jocuri, simulări și alte experiențe virtuale. La rândul lor, acei creatori pot câștiga bani reali atunci când jucătorii cheltuiesc moneda virtuală a platformei, Robux, fie pentru acele jocuri, fie pentru articole speciale din ele – peste 328 milioane dolari anul trecut. Jucătorii au petrecut peste 30 de miliarde de ore pe site în 2020.

„Avem o viziune imensă pentru compania pe care vrem să o construim”, spune Craig Donato, directorul de afaceri al Roblox. Cu capitalul strâns prin ieșirea la bursă, el spune că compania își propune să angajeze mai mult, să își continue expansiunea internațională și să investească în mai multe experiențe pentru publicul său.

CEO-ul Gamefam, Joseph Ferencz, a cărui companie dezvoltă jocuri exclusiv pe Roblox, a declarat într-un e-mail că IPO validează creșterea viitoare a platformei. „IPO-ul Roblox trezește investitorii, mărcile de consum la nivel mondial și companiile de divertisment de top pentru faptul că Roblox, la fel ca YouTube, este acum o componentă indispensabilă a experienței mărcii. Este un fenomen de cultură pop construit pentru a dura ”.
În mod surprinzător, platforma virtuală interactivă a cunoscut o mare creștere în timpul pandemiei, timp în care numărul utilizatorilor zilnici a crescut cu 85%, iar numărul de ore petrecute pe platformă crește cu 124%. Veniturile totale ale companiei pentru 2020 au ajuns la 924 milioane dolari.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO