Bomba cu ceas din Transnistria! Enclava riscă să rămână fără gazul gratuit din Rusia, iar Moldova fără lumină ieftină

29 Aug. 2023, 11:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Aug. 2023, 11:11 // Actual //  Lupu Eduard

Ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri, a a atras atenția asupra expirării acordului de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina spre Republica Moldova și Europa. Potrivit declarațiilor sale, din cadrul emisiunii de la Vocea Basarbiei, acest acord, care expiră la sfârșitul anului 2024 și ar putea să nu fie extins, ceea ce ar putea avea implicații semnificative asupra aprovizionării cu energie electrică a Republicii Moldova.

Centrala de la Cuciurgan, care asigură o parte semnificativă din necesarul de energie electrică pentru malul drept al țării, este alimentată cu gaz rusesc. Dacă tranzitul gazelor naturale din Rusia către Republica Moldova și Europa ar fi întrerupt și acordul de tranzit nu ar fi extins, Republica Moldova ar putea suferi consecințe serioase în ceea ce privește accesul la energie electrică.

În ciuda acestui posibil scenariu, ambasadorul Valeriu Chiveri se arată încrezător că autoritățile de la Chișinău vor găsi soluții pentru a asigura țara cu atât gaz, cât și energie electrică. Ministerul Energiei este responsabil pentru analizarea diferitelor scenarii și pentru garantarea securității energetice a țării.

Ambasadorul a subliniat faptul că, în ciuda tensiunilor geopolitice și a relațiilor complicate dintre Ucraina și Rusia, Ucraina a continuat să permită tranzitul de gaze naturale prin teritoriul său, respectând contractele existente cu operatorii din Europa. Cu toate acestea, situația prezintă o anumită contradicție, având în vedere că Ucraina a cerut sprijinul altor state în a întrerupe cooperarea economică cu Rusia, dar permite tranzitul de gaze naturale pe teritoriul său. Ambasadorul a sugerat că beneficiile financiare ar putea juca un rol semnificativ în această decizie.

În timp ce viitorul acordului de tranzit rămâne incert, Republica Moldova caută modalități de a se adapta și a se asigura că necesarul de energie va fi satisfăcut în continuare, indiferent de evoluțiile geopolitice și economice din regiune.

În prezent, Chișinăul achiziționează majoritatea curentului electric de la Cuciurgan amplasată în regiunea stângă a Nistrului la un preț de 66 USD MW. Centrala este alimentată cu gaz rusesc care este livrat regiunii fără achite pentru vreun ban. În context, datoria enclavei pentru gaz se ridică la peste 7 miliarde de dolari.

Recent, Ministrul Energiei, Victor Parlicov declara că Chișinăul a luat în calcul scenariul cu privire la decinectarea gazzului de către Gaprom regiunii din stânga Nistrului. „Republica Moldova, tehnic poate asigura regiunea cu gaz, însă nu este clar cine va plăti pentru acest gaz”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

08 Dec. 2023, 17:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
08 Dec. 2023, 17:00 // Actual //  Lupu Eduard

Administrația fiscală elenă va invita peste 20.000 de contribuabili greci să explice cum reușesc să cheltuiască mai mult decât câștigă la începutul anului 2024, în condițiile în care verificările încrucișate extinse la peste 3,8 milioane de contribuabili cu venituri declarate sub 10.000 de euro au dus la depistarea unor discrepanțe între venituri și cheltuieli, scrie Kathimerini.

Contribuabilii în cauză vor fi nevoiți să ofere câteva detalii fiscului, întrucât surse din Ministerul Economiei și Finanțelor Naționale și din administrația fiscală afirmă că este imposibil să trăiești, de exemplu, cu 250.000 de euro pe an și să declari un venit de 10.000 de euro.

Potrivit informațiilor, în această etapă, administrația fiscală a solicitat mai multe detalii de la instituțiile bancare, deoarece în unele cazuri discrepanțele înregistrate sunt uluitoare. De exemplu, au fost identificați unii contribuabili cu venituri zero, care, pe baza datelor bancare, prezintă cheltuieli mari prin intermediul cardurilor, având în același timp remitențe mari în conturile pe care le dețin în străinătate.

După finalizarea verificărilor suplimentare, unii contribuabili vor primi o fișă de verificare, iar altora li se va cere să demonstreze că nu există încălcări fiscale.

Cei care nu vor reuși, se vor confrunta cu verificări pentru veniturile și cheltuielile pe cinci ani, în timp ce vor fi aplicate impozitele și amenzile prevăzute în cazurile de ascundere a materiei impozabile.

După cum a spus șeful Autorității Independente pentru Venituri Publice (AADE), Giorgos Pitsilis, un total de 80 de milioane de date au fost încrucișate în 3,8 milioane de declarații fiscale pentru 2022 cu venituri familiale anuale de până la 10.000 de euro. Au fost identificați în total 440.000 de contribuabili cu discrepanțe, dintre care 420.000 aveau discrepanțe minore și pot fi verificați într-o a doua fază.

Prin compararea veniturilor declarate cu costul vieții, înregistrat electronic, AADE a urmărit să îi identifice pe cei care își ascund veniturile reale. Datele din conturile bancare, plățile cu cardul, facturile de electricitate, telefonia mobilă și o serie de informații privind diverse plăți au fost comparate cu veniturile declarate de contribuabili.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău