Borrell: Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucţia Ucrainei. „Am confiscat 20 de miliarde de euro de la oligarhi”

02 Dec. 2022, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Dec. 2022, 05:30 // Actual //  bani.md

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat joi că va lua în considerare, împreună cu partenerii din Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), „toate posibilităţile legale” pentru a obliga Rusia să plătească pentru distrugerea Ucrainei.

„Am confiscat aproape 20 de miliarde de euro de la oligarhi şi persoane care sprijină Rusia şi controlăm aproximativ 300 de miliarde de euro din resursele financiare ale băncii centrale ruseşti. Aceşti bani trebuie să fie folosiţi pentru reconstrucţia Ucrainei”, a declarat Josep Borrell în timpul reuniunii ministeriale a OSCE, la Lodz, în Polonia, potrivit AFP, preluată de Agerpres.
Organizaţia are 57 de membri, inclusiv Rusia şi Ucraina.

Polonia, care deţine preşedinţia rotativă a organizaţiei în acest an, i-a refuzat ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, intrarea pe teritoriul său. Moscova a denunţat această decizie ca „provocatoare”.
„Occidentul face exact ceea ce OSCE a fost menită să combată încă de la înfiinţare – creează linii de divizare”, a declarat Lavrov joi, într-o conferinţă de presă organizată în Rusia, adăugând că Polonia „îşi sapă propriul mormânt, distrugând vestigiile culturii consensului”.

Ministrul polonez de externe a respins imediat aceste acuzaţii, subliniind că Rusia „a respins dialogul în februarie”, când a atacat Ucraina, şi că de atunci a blocat o serie de decizii privind funcţionarea acestei organizaţii de securitate.

Rusia este reprezentată la Lodz de ambasadorul său la OSCE.

Prezentă în acest oraş din centrul Poloniei, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat că este „optimistă” cu privire la viitorul OSCE.

La fel cum a eşuat atunci când a încercat să învingă Ucraina, preşedintele rus, Vladimir Putin, în ciuda războiului său brutal de agresiune, a crimelor sale de război şi, acum, în ciuda luptei sale violente împotriva civililor, prin încercările de a-i îngheţa în mijlocul iernii, a eşuat şi în eforturile sale de a diviza sau distruge OSCE, a declarat ea presei.

La prima sesiune de joi a reuniunii OSCE, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a pus din nou sub semnul întrebării continuarea apartenenţei Rusiei la această organizaţie.

Acesta a reiterat opinia că „ar trebui înfiinţat un tribunal special pentru crimele comise în timpul agresiunii ruseşti”.

„Vremea compromisurilor deşarte a trecut. Agresiunea neprovocată a costat prea multe vieţi. Nu avem dreptul să-i oferim lui Putin o şansă de a reuşi în şantajul său”, a spus el

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de SUA asupra băncilor rusești au forțat companiile din Rusia să adopte scheme mai complicate și uneori dubioase pentru efectuarea plăților către furnizorii chinezi, în condițiile în care China rămâne principalul partener comercial al Rusiei.

Pe 21 noiembrie, peste 50 de bănci rusești, inclusiv cele care mai permiteau transferuri directe către China, au fost incluse pe lista de sancțiuni a SUA. Ca răspuns, au devenit tot mai populare serviciile agenților chinezi de plată, care facilitează transferurile prin metode neconvenționale.

„O companie chineză îți propune să plătești în ruble în baza unui contract de agent, iar de restul procesului de transfer se ocupă ei”, explică un importator rus care a adoptat această metodă încă din octombrie. El susține că plățile pentru bunuri precum haine și încălțăminte din fabricile chineze au fost finalizate în doar două zile, notează The Moscow Times.

Consultanții în comerț exterior explică faptul că aceste scheme implică de obicei compensări reciproce între agenții chinezi și exportatorii ruși. În acest caz, transferurile sunt gestionate prin acorduri între părți, minimizând riscurile. Comisioanele percepute de agenți variază între 2,5% și 3% pentru bunuri nesancționate, ajungând până la 15% pentru produse sancționate sau cu utilizare dublă.

Pentru unele bănci rusești sancționate, agenții chinezi oferă comisioane de doar 1%, utilizând veniturile din exportul de materii prime rusești. Totuși, această schemă este aplicabilă doar în anumite regiuni ale Chinei și în anumite bănci care gestionează astfel de tranzacții.

O parte dintre agenți operează prin așa-numitele „scheme cargo”, aducând bunuri în Rusia fără documente legale sau prin metode de contrabandă. După sancțiunile din noiembrie, aceste metode au devenit aproape inevitabile pentru importatorii de produse sancționate sau cu dublă utilizare.

Pentru a reduce riscurile, agenții oferă asigurări împotriva pierderii sau confiscării mărfurilor, însă costul acestora poate ajunge la 15% din valoarea bunurilor. „Dacă vrei să aduci un drone avansat din China, aceasta ar putea fi cea mai sigură opțiune”, a declarat un importator.

Pentru cei care importă produse nesancționate, o altă problemă este deprecierea abruptă a rublei. Devalorizarea monedei rusești cu peste 10% a dus la oprirea temporară a livrărilor din partea unor platforme comerciale chineze și la întârzieri anunțate de furnizori, ceea ce complică și mai mult situația importurilor în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală