Un gigant petrolier din România aniversează 20 de ani în Republica Moldova 

02 Dec. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Dec. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Rompetrol Moldova, parte a Grupului KMG International, aniversează 20 de ani de la înființare, perioadă în care și-a consolidat prezența și a devenit cel mai important furnizor de carburanți, la nivel național, potrivit unui comunicat al companiei.

În prezent, compania numără peste 1.000 de angajați, având o contribuție totală la bugetul de stat al Republicii Moldova de peste 733 de milioane de dolari în cei 20 de activitate.

Înființată în 2002, compania Rompetrol Moldova a livrat și comercializat în cei 20 de ani un volum de peste 2,8 milioane de tone carburanți, din care aproximativ 1,2 milioane doar în ultimii 5 ani de activitate. Această evoluție a fost susținută și de amplul program de extindere și modernizare a rafinăriei Petromidia Năvodari – cea mai unitate de profil din România și una dintre cele mai complexe din regiunea Mării Negre, de la 3,5 milioane la peste 5 milioane tone.

O direcție strategică în dezvoltarea Rompetrol a vizat și extinderea rețelei de distribuție în Republica Moldova, de la 7 unități în 2007, la 78 în 2017, respectiv 96 de stații de carburanți cu 84 de magazine în prezent. Până la finele anului, compania și-a propus să deschidă o nouă benzinărie Rompetrol în zona capitalei Chișinău, unde operează peste jumătate dintre stațiile sale.

Concomitent cu dezvoltarea continuă a propriei rețele de distribuție carburanți, compania s-a concentrat și in extinderea activităților de wholesale și de aprovizionare cu carburanți a partenerilor locali din diverse domenii de activitate (agricultură, transporturi, constructii, etc).

Prin cele două depozite de carburanți din Chișinau și Giurgiulești (unde este operat și unicul port din Republica Moldova cu capabilitate de încărcare/descărcare a navelor maritime), subsidiara Grupului KMG International a devenit cel mai mare furnizor de produse petroliere din Moldova, cu o cotă de piață de circa 40% pe segmentul de wholesale și peste 25% în retail.

„Succesul Rompetrol în Republica Moldova a fost susținut și de introducerea de noi modalități de plată (cardul Rompetrol în 2008), de lansarea gamei de carburanți Efix (2008 în Rep. Moldova), dar și de alinierea la noul concept al stațiilor, dezvoltat și implementat de Grup începând cu 2013 în România și transferat din 2015 și în Rep. Moldova”, arată comunicatul.

„Rompetrol a devenit un factor de stabilitate în cei 20 de ani de prezență în regiune și în Republica Moldova, atât prin investițiile, locurile de muncă, contribuțiile la bugetele locale, relațiile comerciale, cât și prin asigurarea de produse petroliere la cele mai înalte standarde de calitate. La acestea se adaugă respectarea angajamentelor față de clienți, autorități și partenerii de afaceri, o continuă dezvoltare a produselor și serviciilor oferite, implementarea de noi concepte pentru stațiile Rompetrol și o aliniere constantă la trendurile tehnologice, aspecte care au poziționat Rompetrol drept cel mai mare și important furnizor de carburanti în plan local” declară Valeriy Yugay, director general al Rompetrol Moldova

 

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău