Un gigant petrolier din România aniversează 20 de ani în Republica Moldova 

02 Dec. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Dec. 2022, 05:45 // Actual //  Lupu Eduard

Rompetrol Moldova, parte a Grupului KMG International, aniversează 20 de ani de la înființare, perioadă în care și-a consolidat prezența și a devenit cel mai important furnizor de carburanți, la nivel național, potrivit unui comunicat al companiei.

În prezent, compania numără peste 1.000 de angajați, având o contribuție totală la bugetul de stat al Republicii Moldova de peste 733 de milioane de dolari în cei 20 de activitate.

Înființată în 2002, compania Rompetrol Moldova a livrat și comercializat în cei 20 de ani un volum de peste 2,8 milioane de tone carburanți, din care aproximativ 1,2 milioane doar în ultimii 5 ani de activitate. Această evoluție a fost susținută și de amplul program de extindere și modernizare a rafinăriei Petromidia Năvodari – cea mai unitate de profil din România și una dintre cele mai complexe din regiunea Mării Negre, de la 3,5 milioane la peste 5 milioane tone.

O direcție strategică în dezvoltarea Rompetrol a vizat și extinderea rețelei de distribuție în Republica Moldova, de la 7 unități în 2007, la 78 în 2017, respectiv 96 de stații de carburanți cu 84 de magazine în prezent. Până la finele anului, compania și-a propus să deschidă o nouă benzinărie Rompetrol în zona capitalei Chișinău, unde operează peste jumătate dintre stațiile sale.

Concomitent cu dezvoltarea continuă a propriei rețele de distribuție carburanți, compania s-a concentrat și in extinderea activităților de wholesale și de aprovizionare cu carburanți a partenerilor locali din diverse domenii de activitate (agricultură, transporturi, constructii, etc).

Prin cele două depozite de carburanți din Chișinau și Giurgiulești (unde este operat și unicul port din Republica Moldova cu capabilitate de încărcare/descărcare a navelor maritime), subsidiara Grupului KMG International a devenit cel mai mare furnizor de produse petroliere din Moldova, cu o cotă de piață de circa 40% pe segmentul de wholesale și peste 25% în retail.

„Succesul Rompetrol în Republica Moldova a fost susținut și de introducerea de noi modalități de plată (cardul Rompetrol în 2008), de lansarea gamei de carburanți Efix (2008 în Rep. Moldova), dar și de alinierea la noul concept al stațiilor, dezvoltat și implementat de Grup începând cu 2013 în România și transferat din 2015 și în Rep. Moldova”, arată comunicatul.

„Rompetrol a devenit un factor de stabilitate în cei 20 de ani de prezență în regiune și în Republica Moldova, atât prin investițiile, locurile de muncă, contribuțiile la bugetele locale, relațiile comerciale, cât și prin asigurarea de produse petroliere la cele mai înalte standarde de calitate. La acestea se adaugă respectarea angajamentelor față de clienți, autorități și partenerii de afaceri, o continuă dezvoltare a produselor și serviciilor oferite, implementarea de noi concepte pentru stațiile Rompetrol și o aliniere constantă la trendurile tehnologice, aspecte care au poziționat Rompetrol drept cel mai mare și important furnizor de carburanti în plan local” declară Valeriy Yugay, director general al Rompetrol Moldova

 

Realitatea Live

05 Feb. 2023, 05:47
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Feb. 2023, 05:47 // Actual //  Lupu Eduard

Vestea despre un presupus balon spion chinez care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”. Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului.

Aceste dispozitive aeriene zboară în general la o altitudine de peste 20 de kilometri, aceasta fiind de două ori mai mare decât altitudinea de croazieră a aeronavelor comerciale și dincolo de limita suveranității aeronautice a statelor. Aceste baloane arată ca niște dirijabile și sunt alimentate de baterii de lungă durată sau panouri solare. Acestea sunt capabile să poarte o sarcină utilă între 50 și 250 de kg.

Baloanele sunt încă o modalitate ieftină de a obține informații

„În viitor, vom avea baloane deasupra capului timp de mai multe luni, ceea ce ar putea duce la un cost mai mic decât în spațiu”, spune generalul Frédéric Parisot, adjunctul șefului forțelor aeriene franceze.

Experții militari spun că utilizarea baloanelor de mare altitudine reprezintă o modalitate de spionaj mai ieftină decât utilizarea sateliților. Ele se dirijează doar prin schimbarea altitudinii, folosind computere pentru a calcula puterea și direcția curenților de aer, în diferitele straturi ale atmosferei. Pe lângă supraveghere, dirijabilele pot transporta însă și bombe.

Potrivit The Guardian, în 2019, armata americană a folosit până la 25 de baloane experimentale de mare altitudine, alimentate cu energie solară, pentru a efectua teste de supraveghere pe arii extinse. Acestea au fost echipate cu radare de înaltă tehnologie, concepute pentru a urmări simultan mai multe vehicule, pe timp de zi sau de noapte. Au fost folosite pentru a monitoriza traficul de droguri și potențialele amenințări la adresa securității interne.

Secretarul de stat Antony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”. „Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău