Un gigant petrolier din România aniversează 20 de ani în Republica Moldova 

02 Dec. 2022, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Dec. 2022, 05:45 // Actual //  bani.md

Rompetrol Moldova, parte a Grupului KMG International, aniversează 20 de ani de la înființare, perioadă în care și-a consolidat prezența și a devenit cel mai important furnizor de carburanți, la nivel național, potrivit unui comunicat al companiei.

În prezent, compania numără peste 1.000 de angajați, având o contribuție totală la bugetul de stat al Republicii Moldova de peste 733 de milioane de dolari în cei 20 de activitate.

Înființată în 2002, compania Rompetrol Moldova a livrat și comercializat în cei 20 de ani un volum de peste 2,8 milioane de tone carburanți, din care aproximativ 1,2 milioane doar în ultimii 5 ani de activitate. Această evoluție a fost susținută și de amplul program de extindere și modernizare a rafinăriei Petromidia Năvodari – cea mai unitate de profil din România și una dintre cele mai complexe din regiunea Mării Negre, de la 3,5 milioane la peste 5 milioane tone.

O direcție strategică în dezvoltarea Rompetrol a vizat și extinderea rețelei de distribuție în Republica Moldova, de la 7 unități în 2007, la 78 în 2017, respectiv 96 de stații de carburanți cu 84 de magazine în prezent. Până la finele anului, compania și-a propus să deschidă o nouă benzinărie Rompetrol în zona capitalei Chișinău, unde operează peste jumătate dintre stațiile sale.

Concomitent cu dezvoltarea continuă a propriei rețele de distribuție carburanți, compania s-a concentrat și in extinderea activităților de wholesale și de aprovizionare cu carburanți a partenerilor locali din diverse domenii de activitate (agricultură, transporturi, constructii, etc).

Prin cele două depozite de carburanți din Chișinau și Giurgiulești (unde este operat și unicul port din Republica Moldova cu capabilitate de încărcare/descărcare a navelor maritime), subsidiara Grupului KMG International a devenit cel mai mare furnizor de produse petroliere din Moldova, cu o cotă de piață de circa 40% pe segmentul de wholesale și peste 25% în retail.

„Succesul Rompetrol în Republica Moldova a fost susținut și de introducerea de noi modalități de plată (cardul Rompetrol în 2008), de lansarea gamei de carburanți Efix (2008 în Rep. Moldova), dar și de alinierea la noul concept al stațiilor, dezvoltat și implementat de Grup începând cu 2013 în România și transferat din 2015 și în Rep. Moldova”, arată comunicatul.

„Rompetrol a devenit un factor de stabilitate în cei 20 de ani de prezență în regiune și în Republica Moldova, atât prin investițiile, locurile de muncă, contribuțiile la bugetele locale, relațiile comerciale, cât și prin asigurarea de produse petroliere la cele mai înalte standarde de calitate. La acestea se adaugă respectarea angajamentelor față de clienți, autorități și partenerii de afaceri, o continuă dezvoltare a produselor și serviciilor oferite, implementarea de noi concepte pentru stațiile Rompetrol și o aliniere constantă la trendurile tehnologice, aspecte care au poziționat Rompetrol drept cel mai mare și important furnizor de carburanti în plan local” declară Valeriy Yugay, director general al Rompetrol Moldova

 

Realitatea Live

02 Dec. 2024, 14:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
02 Dec. 2024, 14:44 // Actual //  Ursu Victor

Sancțiunile impuse de SUA asupra băncilor rusești au forțat companiile din Rusia să adopte scheme mai complicate și uneori dubioase pentru efectuarea plăților către furnizorii chinezi, în condițiile în care China rămâne principalul partener comercial al Rusiei.

Pe 21 noiembrie, peste 50 de bănci rusești, inclusiv cele care mai permiteau transferuri directe către China, au fost incluse pe lista de sancțiuni a SUA. Ca răspuns, au devenit tot mai populare serviciile agenților chinezi de plată, care facilitează transferurile prin metode neconvenționale.

„O companie chineză îți propune să plătești în ruble în baza unui contract de agent, iar de restul procesului de transfer se ocupă ei”, explică un importator rus care a adoptat această metodă încă din octombrie. El susține că plățile pentru bunuri precum haine și încălțăminte din fabricile chineze au fost finalizate în doar două zile, notează The Moscow Times.

Consultanții în comerț exterior explică faptul că aceste scheme implică de obicei compensări reciproce între agenții chinezi și exportatorii ruși. În acest caz, transferurile sunt gestionate prin acorduri între părți, minimizând riscurile. Comisioanele percepute de agenți variază între 2,5% și 3% pentru bunuri nesancționate, ajungând până la 15% pentru produse sancționate sau cu utilizare dublă.

Pentru unele bănci rusești sancționate, agenții chinezi oferă comisioane de doar 1%, utilizând veniturile din exportul de materii prime rusești. Totuși, această schemă este aplicabilă doar în anumite regiuni ale Chinei și în anumite bănci care gestionează astfel de tranzacții.

O parte dintre agenți operează prin așa-numitele „scheme cargo”, aducând bunuri în Rusia fără documente legale sau prin metode de contrabandă. După sancțiunile din noiembrie, aceste metode au devenit aproape inevitabile pentru importatorii de produse sancționate sau cu dublă utilizare.

Pentru a reduce riscurile, agenții oferă asigurări împotriva pierderii sau confiscării mărfurilor, însă costul acestora poate ajunge la 15% din valoarea bunurilor. „Dacă vrei să aduci un drone avansat din China, aceasta ar putea fi cea mai sigură opțiune”, a declarat un importator.

Pentru cei care importă produse nesancționate, o altă problemă este deprecierea abruptă a rublei. Devalorizarea monedei rusești cu peste 10% a dus la oprirea temporară a livrărilor din partea unor platforme comerciale chineze și la întârzieri anunțate de furnizori, ceea ce complică și mai mult situația importurilor în Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală