Budapesta, întunecată și mohorâtă din cauza lipsei de iluminat decorativ, respinge turiștii

24 Dec. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Dec. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Budapesta poate pierde venituri serioase din cauză că cel mai faimos bulevard al capitalei, strada Andrássy, nu a fost împodobită cu luminile obișnuite de Crăciun.

Potrivit analiștilor, orașul cu o atmosferă festivă a atras o mulțime de turiști în ultimii ani, care au cheltuit foarte mult în perioada sărbătorilor. În timpul crizei energetice problema iluminatului decorativ a fost rezolvată nu numai în străinătate, dar și în alte orașe ungare, însă Budapesta este considerată de mulți ca fiind mohorâtă și întunecată, potrivit televiziunii publice ungare M1.

Decorațiuni uriașe de brad, lumini sclipitoare și mulțimi – Piața Dósa Nádor din Debrețin este o adevărată atracție turistică în perioada sărbătorilor. „Este uimitor, am venit din Budapesta nu să ne mai clătim şi noi ochii, la Budapesta nu am văzut așa ceva, însă aici, la Debreţin, este cu adevărat foarte frumos”, a spus un trecător.

Centrul oraşului Debreţin a fost decorat încă de la începutul lunii decembrie, dar şi Piaţa Domului din Seghedin este luminată și așteaptă vizitatorii: după lăsarea întunericului, piața este scăldată de lumini. Șiruri de lumini leagă bradul central de Crăciun de casele de lemn amplasate pe marginea pieței.

Pe strada Andrássy din Budapesta copacii și felinarele au fost iluminate în fiecare an în această perioadă. Acum, însă, nu s-a întâmplat la fel. Aşa cum nici principala intersecție a orașului Pesta, Oktogon, situată la intersecția dintre Bulevardul Nagykörút (Grand Boulevard) și Bulevardul Andrássy din Budapesta, nu a fost decorată de Crăciun în acest an. Primaru general Gergely Karácsony a decis că capitala vrea să facă economii la iluminatul decorativ din cauza cheltuielilor mari la utilităţi. Conform calculelor Primăriei Generale, astfel vor economisi 28 de milioane de forinţi în bugetul insituţiei de 400 de miliarde de forinţi.

Tramvaiul de Advent din Miskolc poartă cu el pe parcursul traseului un model de turtă dulce la exterior și este iluminat cu un şirag de becuri în timpul sărbătorilor. Aşa a fost şi cu tramvaiul de Advent împodobit și luminat în spiritul Crăciunului din Budapesta. Dar doar până anul trecut. Anul acesta, capitala a făcut economii chiar şi prin renunţarea la împodobirea tramvaiului de Advent.

Din exterior, acest tramvai nu este deloc festiv anul acesta. Iar în interior a fost decorat cu doar câteva ghirlande mici. „Primarul general cheltuie mult mai mult pe consultanții săi decât economisește pe iluminatul decorativ”, a declarat pentru televiziunea M1 analistul principal al Insitutului XXI. Század (Secolul XXI), Ervin Nagy, care a menţionat că în spatele deciziilor lui Gergely Karácsony se află necugetarea și inconsecvența, deoarece lipsa iluminatului decorativ are un efect negativ şi asupra turismului, de exemplu.

„În astfel de situaţii trebuie să ne gândim întotdeauna – și aceasta este cea mai mare problemă – ce efecte indirecte are lipsa iluminatului decorativ asupra turismului, ospitalității și altor lucruri. Portivit criticilor primarului, aceste decizii sunt necugetate, nu sunt calculate şi nu se bazează pe niciun studiu de impact”, a spus analistul.

Portalul pestisracok.hu a scris încă în urmă cu doi ani despre faptul că primarul general are 40 de consilieri care sunt plătiți fiecare cu 30 de milioane de forinţi pe lună. Dar de atunci această sumă tot a crescut.

Ziarul ungar „Magyar Nemzet” a solicitat de multe ori Primăriei Generale prezentarea datelor de interes public. Din aceste date a rezultat că în ultimii ani salariile consilierilor primarului general au crescut cu 50%, dar a existat şi un consilier care a beneficiat de creşeteri salariale de 100 la sută. Cu alte cuvinte, capitala alocă mai mult pentru consilieri în fiecare lună decât economisește cu iluminatul decorativ de Crăciun. (Rador)

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 10:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 10:36 // Actual //  Lupu Eduard

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu alături de omologul său Volodimir Zelenski au făcut primele declarații înainte de începerea summit-ului Comunităţii Politice Europene.

„Reconfirmăm suportul pentru Ucraina care rezistă în fața agresiunii ruse. Am discutat despre proiectele comune, coridorul solidarității și despre viitorul european al celor două state. Ucraina asigură securitatea Republicii Moldova, iar pentru acest lucru îi mulțumesc președintelui Zelenski. Republica Moldova Respectă suveranitatea, integritatea și frontierele recunoscute internațional. Totodată, Chișinăul susține înființarea tribunalului internațional pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina”, a declarat Maia Sandu în fața jurnaliștilor.

La rândul său, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski s-a arătat încântat să se afle în Republica Moldova.

„Mergem umăr la umăr cu Moldova în UE. Mulțumesc țării că găzduiește refugiații ucraineni care fug din calea războiului Federației Ruse. Nu vom uita acest lucru. Am discutat proiecte de colaborare ce vizează infrastructura și despre acordurile pe care le avem deja semnate. Am discutat și despre garantarea securității  nu doar a Ucrainei, dar și a Moldovei și a altor state din regiune în fața agresiunii Rusiei. Am vorbit cu mai mulți parteneri despere o potențială coaliție a sistemelor de apărare Patriot. Avem nevoie de inițiativa respectivă”, a puntat Zelenski.

Lideri din întreaga Europă se vor afla în cursul zilei de joi, 1 iunie, în Republica Moldova unde vor lua parte la al doilea summit al Comunităţii Politice Europene. Reuniunea este programată să se desfășoare la castelul MIMI.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău