Budapesta, întunecată și mohorâtă din cauza lipsei de iluminat decorativ, respinge turiștii

24 Dec. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Dec. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Budapesta poate pierde venituri serioase din cauză că cel mai faimos bulevard al capitalei, strada Andrássy, nu a fost împodobită cu luminile obișnuite de Crăciun.

Potrivit analiștilor, orașul cu o atmosferă festivă a atras o mulțime de turiști în ultimii ani, care au cheltuit foarte mult în perioada sărbătorilor. În timpul crizei energetice problema iluminatului decorativ a fost rezolvată nu numai în străinătate, dar și în alte orașe ungare, însă Budapesta este considerată de mulți ca fiind mohorâtă și întunecată, potrivit televiziunii publice ungare M1.

Decorațiuni uriașe de brad, lumini sclipitoare și mulțimi – Piața Dósa Nádor din Debrețin este o adevărată atracție turistică în perioada sărbătorilor. „Este uimitor, am venit din Budapesta nu să ne mai clătim şi noi ochii, la Budapesta nu am văzut așa ceva, însă aici, la Debreţin, este cu adevărat foarte frumos”, a spus un trecător.

Centrul oraşului Debreţin a fost decorat încă de la începutul lunii decembrie, dar şi Piaţa Domului din Seghedin este luminată și așteaptă vizitatorii: după lăsarea întunericului, piața este scăldată de lumini. Șiruri de lumini leagă bradul central de Crăciun de casele de lemn amplasate pe marginea pieței.

Pe strada Andrássy din Budapesta copacii și felinarele au fost iluminate în fiecare an în această perioadă. Acum, însă, nu s-a întâmplat la fel. Aşa cum nici principala intersecție a orașului Pesta, Oktogon, situată la intersecția dintre Bulevardul Nagykörút (Grand Boulevard) și Bulevardul Andrássy din Budapesta, nu a fost decorată de Crăciun în acest an. Primaru general Gergely Karácsony a decis că capitala vrea să facă economii la iluminatul decorativ din cauza cheltuielilor mari la utilităţi. Conform calculelor Primăriei Generale, astfel vor economisi 28 de milioane de forinţi în bugetul insituţiei de 400 de miliarde de forinţi.

Tramvaiul de Advent din Miskolc poartă cu el pe parcursul traseului un model de turtă dulce la exterior și este iluminat cu un şirag de becuri în timpul sărbătorilor. Aşa a fost şi cu tramvaiul de Advent împodobit și luminat în spiritul Crăciunului din Budapesta. Dar doar până anul trecut. Anul acesta, capitala a făcut economii chiar şi prin renunţarea la împodobirea tramvaiului de Advent.

Din exterior, acest tramvai nu este deloc festiv anul acesta. Iar în interior a fost decorat cu doar câteva ghirlande mici. „Primarul general cheltuie mult mai mult pe consultanții săi decât economisește pe iluminatul decorativ”, a declarat pentru televiziunea M1 analistul principal al Insitutului XXI. Század (Secolul XXI), Ervin Nagy, care a menţionat că în spatele deciziilor lui Gergely Karácsony se află necugetarea și inconsecvența, deoarece lipsa iluminatului decorativ are un efect negativ şi asupra turismului, de exemplu.

„În astfel de situaţii trebuie să ne gândim întotdeauna – și aceasta este cea mai mare problemă – ce efecte indirecte are lipsa iluminatului decorativ asupra turismului, ospitalității și altor lucruri. Portivit criticilor primarului, aceste decizii sunt necugetate, nu sunt calculate şi nu se bazează pe niciun studiu de impact”, a spus analistul.

Portalul pestisracok.hu a scris încă în urmă cu doi ani despre faptul că primarul general are 40 de consilieri care sunt plătiți fiecare cu 30 de milioane de forinţi pe lună. Dar de atunci această sumă tot a crescut.

Ziarul ungar „Magyar Nemzet” a solicitat de multe ori Primăriei Generale prezentarea datelor de interes public. Din aceste date a rezultat că în ultimii ani salariile consilierilor primarului general au crescut cu 50%, dar a existat şi un consilier care a beneficiat de creşeteri salariale de 100 la sută. Cu alte cuvinte, capitala alocă mai mult pentru consilieri în fiecare lună decât economisește cu iluminatul decorativ de Crăciun. (Rador)

Realitatea Live

28 Mai 2024, 12:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2024, 12:02 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, premierul Dorin Recean a anunțat în cadrul unei conferințe de presă o serie de modificări și extinderi ale programului „Prima Casă Plus”, menite să crească accesibilitatea și atractivitatea acestuia pentru un număr mai mare de beneficiari.

Principalele modificări anunțate includ:

  1. Extinderea listei de beneficiari: Programul va fi acum accesibil și pentru profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii și artiștii, oferind oportunitatea de a beneficia de credite preferențiale oricui poate demonstra un venit.
  2. Creșterea plafonului de creditare: Limita maximă a creditului a fost majorată de la 1 milion de lei la 2,5 milioane de lei, pentru a răspunde mai bine nevoilor familiilor și tinerilor în căutarea unor condiții de trai mai bune.
  3. Majorarea cotei de garantare de către stat: Cota de garantare a creditului de către stat a fost mărită de la 50% la 70% pentru locuințele cumpărate în afara Chișinăului, încurajând astfel achiziția de imobile în afara capitalei și reducând presiunea prețurilor din Chișinău. Pentru locuințele din Chișinău date în exploatare cu până la 10 ani înainte de depunerea cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65%.
  4. Extinderea duratei creditului: Durata maximă a creditului a fost extinsă de la 25 la 30 de ani, oferind o perioadă mai lungă pentru rambursarea creditului.
  5. Simplificarea procedurilor: Procedurile de accesare a programului vor fi digitalizate, eliminându-se astfel o serie de certificate solicitate de la Agenția Servicii Publici, simplificând astfel procesul pentru cetățeni.

Premierul Recean a subliniat că programul va fi disponibil cetățenilor începând cu luna iulie 2024, timp în care guvernul va finaliza toate procesele necesare pentru implementare. De asemenea, a menționat că pentru beneficiarii actuali ai programului „Prima Casă”, va exista posibilitatea de reacreditare sau schimbare a creditorului, facilitând trecerea de la o bancă la alta și ajustarea condițiilor de creditare.

În plus, cei care dețin locuințe de până la 50 de metri pătrați vor putea aplica pentru locuințe mai mari prin programul „Prima Casă Plus”.

Potrivit datelor recente, Programul „Prima Casă” din Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, devenind problematic din cauza condițiilor birocratice și a limitelor de cost impuse de bănci.

Anul trecut, doar 60 de credite au fost acordate prin acest program, iar principalul motiv invocat este birocrația excesivă în procesul de acordare a creditelor. Mulți aplicanți consideră acum că obținerea unui împrumut simplu pentru achiziționarea unei locuințe este o opțiune mai atractivă decât a face față cerințelor și întârzierilor asociate cu Programul „Prima Casă”.

O altă problemă majoră este plafonul maxim al costului locuinței impus de bănci, care nu trebuie să depășească un milion de lei. Această sumă, echivalentă cu puțin peste 50.000 de euro, nu mai reflectă realitatea pieței imobiliare. În orașe precum Chișinău, prețurile locuințelor au crescut semnificativ, depășind cu mult limita impusă de program.

În plus, majorările bruste ale dobânzilor în 2022 au provocat creșteri substanțiale ale ratelor lunare pentru beneficiarii „Prima Casă”, generând nemulțumiri și proteste în rândul acestora. Guvernul a intervenit plafonând marja maximă aplicată de bănci la trei procente și compensând parțial creșterea dobânzilor.

Lansat în 2018 de liderul PD Vlad Plahotniuc, Programul „Prima Casă” a cunoscut inițial o creștere rapidă în popularitate, atingând un vârf în 2019, când au fost acordate peste 2.700 de credite. Cu toate acestea, pandemia a afectat cererea în 2020, iar în 2022 numărul de credite acordate a scăzut drastic.

În 2023, programul a devenit din ce în ce mai puțin eficient, generând discuții despre necesitatea reformării sau chiar eliminării acestuia. Până în prezent, Programul „Prima Casă” a facilitat achiziționarea a puțin peste 8.200 de apartamente și case în valoare de patru miliarde și jumătate de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău