Medvedev revine cu acuzații: Plafonarea preţului la gaze este o măsură pur politică, din ură animalică față de Rusia

24 Dec. 2022, 04:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Dec. 2022, 04:23 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, a postat vineri pe canalul său de Telegram un comentariu despre introducerea de către UE a plafonului pentru preţul la gaze, calificând o astfel de decizie drept „stupidă”.

Fostul președinte rus este de părere că decizia UE de plafonare a preţului la gaze este o măsură pur politică, nejustificată de regulile economiei de piaţă şi din acest motiv, în mod clar, va eșua.

„Ca şi în cazul petrolului, nu este dictată de o logică economică, ci de o ură animalică faţă de Rusia, bazată pe teza obsesivă că «este numai vina ruşilor». Cu alte cuvinte, este o măsură care ţine pur de voinţă, şi nu de piaţă. În plus, a fost adoptată cu un număr mare de excepţii, ceea ce permite blocarea aplicării sale. Prin urmare, nu va funcţiona într-un mod serios”, a scris Medvedev, citat de agenţia de stat rusă TASS.

„În primul rând, ca și în cazul petrolului, acesta nu este dictat de logica economică, ci de ura animalică față de Rusia, bazată pe teza maniacală rușii sunt de vină pentru toate astea’. Deci, este o măsură strict voluntară şi neconcurenţială”, a mai scris vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate.

Moscova accelerează producţia armelor „celor mai puternice”

Fostul preşedinte rus  – şi actual număr doi al Consiliului de securitate – Dmitri Medvedev a mai avut un derapaj la începutul lunii decembrie. Acesta a afirmat că Moscova fabrică „mijloacele de distrugere cele mai puternice” bazate pe „noi principii”, ameninţând să se folosească de ele contra Occidentului.

„Duşmanul nostru nu este înrădăcinat numai în Guvernul de la Kiev (o entitate teritorial administrativă a Rusiei imperiale, n. red.). El se află şi în Europa, în America de Nord, în Japonia, în Australia, în Noua Zeelandă şi în alte locuri şi a jurat credinţă naziştilor vremurilor noastre”, a scris dl Medvedev. „Iată de ce noi ne intensificăm producţia mijloacelor de distrugere celor mai puternice, inclusiv a celor bazate pe noi principii”, a continuat el într-un mesaj publicat duminică dimineaţa devreme pe contul lui de Telegram.

El nu a detaliat aceste noi principii, dar se referea, se pare, în special la noile generaţii de arme hipersonice pe care Moscova se mândreşte că le dezvoltă activ în ultimii ani.

Realitatea Live

01 Apr. 2023, 07:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Apr. 2023, 07:16 // Actual //  Lupu Eduard

În prezent relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel de după sfârșitul Războiului Rece.

Dar de-a lungul secolelor, legăturile au fost mai strânse, dovadă că acum 156 de ani, Rusia a vândut Americii cu suma de 7,2 milioane de dolari, Alaska, tranzacție care este considerată de experți cea mai mare greșeală din istorie a Moscovei.

Pe 30 martie 1867. Statele Unite și Rusia au ajuns la un acord privind achiziționarea teritoriului de nord al Alaskăi, care cuprindea aproape 600.000 de mile pătrate, potrivit TVP World.

În 1866, guvernul rus a analizat oferta Statelor Unite de a cumpăra pământul din Alaska. William H. Seward, secretarul de stat al SUA, a mediat acordul în numele Washingtonului, în timp ce ministrul rus Edouard de Stoeckl a condus negocierile în numele Moscovei.

Cele două națiuni au ajuns la un acord la 30 martie 1867, prin care Statele Unite trebuia să plătească Rusiei suma de 7,2 milioane de dolari pentru Alaska.

Tranzacția a fost intermediată de Edouard de Stoeckl, care a primit un cec de 7,2 milioane de dolari. Tratatul de cesiune, care a fost semnat de țarul Alexandru al II-lea și a încheiat oficial înțelegerea de cumpărare a Alaska din Rusia.

Președintele Statelor Unite de atunci Andrew Johnson a semnat tratatul pe 28 mai, iar Senatul american a validat acordul pe 9 aprilie, iar Alaska a fost transferată oficial la Statele Unite pe 18 octombrie 1867. Această achiziție a pus capăt prezenței Rusiei în America de Nord și a asigurat accesul SUA la marginea nordică a Pacificului.

Statele Unite au cumpărat aproape 600.000 de mile pătrate cu mai puțin de 2 cenți pe acru, deși mulți politicieni de la Washington s-au opus achiziției.

Abia după marea goană a aurului din Klondike, Alaska a fost văzută de toți americanii ca o adăugare demnă la teritoriul american. În plus, locația strategică a terenului achiziționat dădea drept SUA la revendicările teritoriale din Arctica.
Importanța strategică a Alaska a fost în cele din urmă recunoscută în cel de-Al Doilea Război Mondial. Alaska a devenit stat la 3 ianuarie 1959.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău