Medvedev revine cu acuzații: Plafonarea preţului la gaze este o măsură pur politică, din ură animalică față de Rusia

24 Dec. 2022, 04:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Dec. 2022, 04:23 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului rus de Securitate, a postat vineri pe canalul său de Telegram un comentariu despre introducerea de către UE a plafonului pentru preţul la gaze, calificând o astfel de decizie drept „stupidă”.

Fostul președinte rus este de părere că decizia UE de plafonare a preţului la gaze este o măsură pur politică, nejustificată de regulile economiei de piaţă şi din acest motiv, în mod clar, va eșua.

„Ca şi în cazul petrolului, nu este dictată de o logică economică, ci de o ură animalică faţă de Rusia, bazată pe teza obsesivă că «este numai vina ruşilor». Cu alte cuvinte, este o măsură care ţine pur de voinţă, şi nu de piaţă. În plus, a fost adoptată cu un număr mare de excepţii, ceea ce permite blocarea aplicării sale. Prin urmare, nu va funcţiona într-un mod serios”, a scris Medvedev, citat de agenţia de stat rusă TASS.

„În primul rând, ca și în cazul petrolului, acesta nu este dictat de logica economică, ci de ura animalică față de Rusia, bazată pe teza maniacală rușii sunt de vină pentru toate astea’. Deci, este o măsură strict voluntară şi neconcurenţială”, a mai scris vicepreşedintele Consiliului rus de Securitate.

Moscova accelerează producţia armelor „celor mai puternice”

Fostul preşedinte rus  – şi actual număr doi al Consiliului de securitate – Dmitri Medvedev a mai avut un derapaj la începutul lunii decembrie. Acesta a afirmat că Moscova fabrică „mijloacele de distrugere cele mai puternice” bazate pe „noi principii”, ameninţând să se folosească de ele contra Occidentului.

„Duşmanul nostru nu este înrădăcinat numai în Guvernul de la Kiev (o entitate teritorial administrativă a Rusiei imperiale, n. red.). El se află şi în Europa, în America de Nord, în Japonia, în Australia, în Noua Zeelandă şi în alte locuri şi a jurat credinţă naziştilor vremurilor noastre”, a scris dl Medvedev. „Iată de ce noi ne intensificăm producţia mijloacelor de distrugere celor mai puternice, inclusiv a celor bazate pe noi principii”, a continuat el într-un mesaj publicat duminică dimineaţa devreme pe contul lui de Telegram.

El nu a detaliat aceste noi principii, dar se referea, se pare, în special la noile generaţii de arme hipersonice pe care Moscova se mândreşte că le dezvoltă activ în ultimii ani.

Realitatea Live

27 Feb. 2024, 16:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Feb. 2024, 16:05 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul uleiului de măsline în Uniunea Europeană era în ianuarie 2024 cu 50% mai ridicat decât în luna similară din 2023, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În ianuarie 2024, toate statele membre UE au raportat majorări anuale ale preţurilor la uleiul de măsline, cel mai semnificativ avans fiind în Portugalia (69% comparativ cu ianuarie 2023), Grecia (67%) şi Spania (63%).

În contrast, cele mai mici creşteri de preţuri s-au înregistrat în România (13%), Irlanda (16%) şi Ţările de Jos (18%).

Preţul uleiului de măsline a explodat în semestrul doi din 2023, cu o creştere de 37% în august (comparativ cu august 2022). Tendinţa s-a accelerat în septembrie (44%) şi octombrie (50%), iar vârful s-a înregistrat în noiembrie 2023 (un avans de 51% faţă de noiembrie 2022). În decembrie s-a înregistrat o uşoară încetinire, preţurile fiind cu 47% mai ridicate (comparativ cu decembrie 2022).

La sfârșitul anului trecut, fermierii greci s-au plâns că producția de măsline în sezonul de toamnă 2023 a fost deosebit de proastă, comparativ cu anii precedenți.

Majoritatea proprietarilor de măslini au remarcat încă din vara anului 2023 că fructele se dezvoltă prost sau lipsesc cu desăvârșire acolo unde erau în exces în anii precedenți.

Problema subproducției, ca și în 2022, a apărut din cauza secetei prelungite, a faptului că „n-a plouat la timp”. În unele regiuni sau insule din Grecia, precum Creta, măslinele au crescut în proporție de 100% subdezvoltate, la dimensiunea unui sâmbure, și sunt imposibil de recoltat sau de folosit.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău