Bunurile CNSM, subiect de dispute. Carp prezintă raport în care arată legături cu afacerile lui Șor. Replica lui Budza

11 Iun. 2021, 13:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
11 Iun. 2021, 13:05 // Actual //  Otilia Cotruța

Bunurile Confederației Naționale a Sindicatelor au ajuns subiect de dispute. După ce deputatul Lilian Carp a prezentat un raport în care prezintă legături cu afacerile lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc în preluarea imobilelor CNSM. Carp susține că potrivit informațiilor oferite de Serviciului de Informații și Securitate (SIS), acest lucru s-ar fi datorat relațiilor pecuniare dintre Ilan Șor cu președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Oleg Buza. În replică, Budza susține că, de fapt, acum există mai multe tentative de preluare a bunurilor CNSM de către stat, iar contractele de vânzare-cumpărare care s-au realizat în trecut au fost efectuate conform prevederilor legale, fără a se cunoaște, la acel moment, cui aparține SRL-ul care a venit să negocieze.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public

„Ieri nu s-a vorbit despre un eveniment foarte important, consider eu, care este pregătit și a fost pregătit și de Comisia care a lucrat practic un an și trei luni. Este un proiect de Hotărâre a Parlamentului. Sunt două puncte, foarte scurt: Guvernul Republicii Moldova, în termen de 60 de zile după ce va examina raportul Comisiei, va examina oportunitatea de determinare a cotei de stat în obiectele sindicale ca urmare a tăinuirii de către Condicerea Sindicatelor a unui șir de documente privind cofinanțarea obiectivelor sindicale. Va iniția proiecte legislative înaintate Parlamentului spre examinare și aprobare, identificarea căilor legale de recuperare a obiectivelor sindicale cu recunoașterea patrimoniului Sindicatelor ca componentă a patrimoniului public național.”

Potrvit lui Budza, acum are loc doar o preluare ilegală a activelor Sindicatelor de către stat.

„Aici se face o tentativă e a pune mâna din partea statului de a însuși patrimoniului sindicatelor, care nu este legală. Noi vom încerca categoric să ne opunem prin toate pârghiile legale, începând de la judecată și terminând cu organizațiile internaționale. Partimoniul Sindicatelor este, totuși, patrimoniul sndicatelor.

Totodată, Budza susține că bunurile sindicale au fost dezvoltate și întreținute doar de către CNSM, iar statul nu a alocat un leu.

„De ce se apucă statul de patrimoniul Sindicatelor, unde noi, pe parcursul a 15 -20 de ani am investit în sanatorii, bazele de odihnă pentru copii, Institutul Muncii, etc., mai bine de 170 de milioane de lei. Din partea statului nu a venit niciun bănuț.”

Budza precizează că Comisia nu a luat în considerare mai multe detalii faptice. Una dintre ele este Hotărârea de Sindicatelor din Moscova din 1992 care prevede transmiterea/predarea a 50 de obiecte din patrimoniul Unional în patrimoniul organelor din Moldova.

„Comisia a ajuns la o condiție foarte stranie. A fost falsificare. Nu au fost prezentate actele necesare, originale și, în 2009, CNSM nu a prezentat în instanță originalele documentelor. Nu este o problemă, Toate aceste acte sunt și pot fi prezentate”.

Ce ține de prezența CNSM la ședințele Comisie, Budza explică faptul că încă de la primele întruniri a fost prezentat un raport în care se explica faptul că CNSM este o instituție indipendentă, iar activitatea acesteia nu poate fi verificată de către Parlament.

Raportul prezentat de Lilian Carp

Pe data de 10 iunie 2021, Lilian Carp, membru al comisiei de anchetă privind înstrăinarea patrimoniului sindicatelor, a prezentat un raport în cadrul unui briefing de presă. Potrivit acestuia, documentul conține peste 4 mii de pagini și s-a lucrat mai bine de un an la colectarea informațiilor.

„Avem proprietăți care aparțineau sindicatelor, care au fost folosite în gajare, pentru a scoate bani atât din Banca Socială, cât și trebuie să stabilim legătură cu scoaterea banilor și din Banca de Economii, atunci când a avut loc fraudarea bancară. Astfel, bunurile sindicatelor au fost folosite și în acest proces de scoatere a lichidităților din băncile care au fost falimentate”, a menționat Lilian Carp.

Lilian Carp a declarat că a fost angajat un expert economic, care a calculat cu cât au fost prejudiciate sindicatele atunci când au fost vândute aceste bunuri. Potrivit acestuia, valoarea estimativă a doar 32 de tranzacții imobiliare din cele 48 de obiective imobiliare în străinătate este de circa 1 miliard de lei.

Ce spune Contabilitatea CNSM

În acest sens, Tatiana Oloi, șef Departamentul finațe, contabilitate și asigurări sociale CNSM, a precizat că analizând raportul Comisiei, s-a constatat următoarele:

„Din 43 de obiective pe care dumnealor le-au reflectat în Anexa raportului, dumnealor au evaluat ca pierdere, delapidări, 968 de milioane 965 de mii de lei din partea Confederației. Analizând fiecare obiect aparte, ajungem la următoarea concluzie: 

– Obiectul „Trandafirilor 13/2: Obiectul a fost realizat în baza Hotărârii colegiale prin ședința Comitetului Confederal. Nu a fost nicio realizare a obiectului, unilateral, de către președinte. înainte de realizare, a fost efectuată o evaluare a obiectului de către întreprindere licențiată, de stat, care are dreptul să se expună care este costul obiectului. 

Am toate evaluările efectuate de instituție pentru obiectele vândute. 

Când analizez datele evaluărilor cu datele Comisiei de evaluare, apare întrebarea „Cum poate să fie oferită evaluarea de către evaluator de 16 milioane de lei – costul, înstrăinat cu 18 milioane 500 de mii de lei și evaluat de către Comisie la 85 de milioane 671 de mii de lei. Diferența este de 67 de milioane. Absurd. Nicidecum nu poate exista o asemenea diferență. 

Mai mult, terenul aferent obiectului este de 0,8 ha. Costul acestui teren este de 34 de milioane 893 de lei. Noi suntem învinuiți că am realizat terenul. Noi nu am vândut niciun teren. nouă nu ne-au aparținut terenurile. Terenurile sunt proprietate de stat. Noi nu am vândut terenul”. 

Oloi a mai oferit și alte astfel de exemple.

„În total, dacă mergem pe toate obiectele, realizarea de către Confederație pe toate obiectele enumerate în raport este de 235 de milioane 500 de mii de lei. Evaluatorul Comisiei a constatat că costul obiectelor este de peste 636 de milioane de lei, costul terenurilor, care de facto nu aparțineau CNSM, ar fi de 603 milioane de lei. De aici și Comisia a ajuns la 968 de milioane, sumă considerată fraudă adusă de CNSM.”, a mai precizat Oloi.

Tatiana Oloi a mai precizat că din valoarea totală a tranzacțiilor de 235 de milioane de lei, au fost achitate în Bugetul de stat 34 de milioane – taxă pe valoare adăugată, alte 170 de milioane de lei au fost reinvestite în alte bunuri imobile de care astăzi se folosesc nu doar membrii Sindicatelor, dar și întreaga societate.

Realitatea LiveȘedința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 17:10
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Dumitrita Culiuc
14 Iun. 2021, 17:10 // Oameni şi Idei //  Dumitrita Culiuc

Victor Buzatu, un tânăr din raionul Ialoveni a început o afacere cu prepelițe încă în perioada studiilor de master. A lansat afacerea împreună cu alți 2 colegi din dorința de a face cât mai repede bani, însă după o perioadă a rămas singur, scrie AgroTV.

„A început demult, din 2014, atunci când eram studenți la master. Împreună cu doi colegi, am pornit afacerea, era un moment când ne-am regăsit la master cu mult timp liber și ne gândeam cu ce să ne ocupăm. A apărut această idee, după care a urmat o perioadă de analiză, două-trei săptămâni. Atunci eram mai tineri, ne doream cât mai repede să facem bani și aceasta era activitatea care ne promitea în cel mai scurt timp să ne întoarcem investițiile, respectiv, am decis să creștem prepelițe,”  afirmă Victor Buzatu, antreprenor.

Victor Buzatu a lansat afacerea împreună cu alți doi colegi, însă cei doi au renunțat și Victor a rămas singur. Acum este ajutat de familie.

„Atunci când noi am început, ele promiteau să-și întoarcă investiția în cel mai scurt timp, pentru că ele cresc relativ repede, în 45 de zile noi avem păsările mature pe care le putem sacrifica. Un alt avantaj este și spațiu mic pentru creșterea lor. Într-o încăpere de 40 m, se poate de crescut o mie de prepelițe, inclusiv loc pentru păsări mature și tineret.”

Victor Buzatu vinde carne și ouă de prepeliță, iar sezonier vinde și păsări și pui vii.

„Noi valorificăm din ele în primul rând carnea proaspătă și ouăle pentru consum. Sezonier vindem pasărea vie sau puii mici, de obicei primăvara persoanele care au gospodării pot crește și prepelițe, dar anul împrejur noi valorificăm carnea și ouăle lor.”

Antreprenorul menționează că ouăle de prepeliță au o valoarea nutrițională ridicată, în special dacă sunt consumate crude.

„Produsul acesta, pe care noi îl considerăm oușoarele de aur, recomandăm să fie consumate în stare crudă, așa poate să ne ofere toate calitățile pe care le posedă. Odată ce noi deja le preparăm, se pierde puțin din ceea ce au în interior.”

Potrivit lui Victor, creșterea de prepelițe este o afacere profitabilă, dar trebuie planificată foarte bine. De asemenea, crescătorul de prepelițe a fost afectat și de pandemia de Coronavirus.

„Da, în general este o afacere profitabilă, doar că pandemia ne-a afectat și pe noi foarte mult, pentru că activitatea noastră este una sezonieră. În primul rând, noi simțim posturile religioase. Atunci când e post, cererea la produsele noastre scade esențial, mai ales în Postul Mare și cel de Crăciun. Pe lângă asta, este o afacere care se bazează pe nunți și cumetrii, sezonul ceremoniilor,” menționează Victor Buzatu, antreprenor.

Victor Buzatu vinde carnea de prepeliță cu 130 de lei kilogramul, iar ouăle se vând cu un leu bucata.


 
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo
Rezidenții Goma revin acasă după erupția vulcanului Congo