Buzunarele fumătorilor ar putea încasă o lovitură teribilă: UE se pregătește să dubleze accizele. La fel și în Moldova

28 Nov. 2022, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Nov. 2022, 10:21 // Actual //  bani.md

UE urmează să propună o taxă pentru vaping, ca parte a unei reorganizări a impozitării industriei tutunului care ar dubla, de asemenea, accizele în statele membre cu taxe reduse pe ţigări, potrivit unui proiect de document al Comisiei Europene, potrivit Financial Times.

Modificările legislative, care fac parte dintr-un efort al Bruxelles-ului de a reduce rata fumatului, vor creşte acciza minimă a UE pentru ţigări de la 1,80 euro la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de ţigări, ceea ce ar duce la creşterea preţurilor în ţările din Europa de Est, unde pachetele se pot vinde cu mai puţin de 3 euro.

Noul regim fiscal va alinia, de asemenea, impozitarea noilor produse din tutun, cum ar fi vapoarele şi tutunul încălzit, la cea a ţigărilor, în condiţiile în care factorii de decizie politică din întreaga lume privesc din ce în ce mai puţin favorabil popularitatea acestor noi produse în rândul tinerilor.

Produsele de vaping mai puternice vor fi supuse unei accize de cel puţin 40%, în timp ce produsele de vaping mai puţin puternice vor fi supuse unei accize de 20%. Produsele din tutun încălzit vor fi, de asemenea, afectate de o acciză de 55%, adică o rată de impozitare de 91 de euro la 1 000 de articole vândute.

Modificările au ca scop accelerarea eforturilor UE de a ajunge la o „generaţie fără tutun” până în 2040. În cadrul Planului UE de combatere a cancerului, oficialii din domeniul sănătăţii doresc să reducă consumul de tutun în rândul cetăţenilor UE de la nivelul actual de aproximativ 25 % la 20 % în 2025 şi la mai puţin de 5 % până în 2040.

În Republica Moldova,Guvernul își propune să accelereze ritmul de creștere a accizelor la produselor de tutun, astfel încât, până în anul 2025, să implementeze prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Prin urmare, în Politica Fiscală pentru anul viitor se propune creșterea accizei la produsele de tutun cu 25%. Propunerea contravine calendarului fiscal pentru anii 2021-2023, care prevedea o majorare cu 15%.

În proiectul Politicii Fiscale pentru anul 2023, autoritățile propun majorarea accizelor la produsele de tutun cu 25% cu scopul de a ne alinia la cerințele minime ale Directivei UE privind structura și ratele accizelor aplicate tutunului, adică minimum 90 de euro/1000 de țigarete, până în anul 2025.

Chiar dacă Acordul de Asociere cu UE stipulează alinierea accizelor până în 2025, acest termen poate fi abordat în mod individual cu statele care au semnat acordul, întrucât  „Consiliul de asociere va decide asupra unui calendar diferit pentru implementare, în cazul în care contextul regional o va impune”.

În prezent, acciza minimă în Moldova este de 48 de euro/1000 de țigarete, iar pentru a atinge nivelul de 90 de euro/1000 de țigări, va fi nevoie de o creștere rapidă și semnificativă a taxelor la produsele de tutun.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Mai 2025, 11:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 11:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

În lipsa unui mecanism transparent de selecție a contribuabililor verificați, controalele fiscale sunt folosite ca instrument politic de către partidul aflat la guvernare, indiferent de culoarea acestuia, a declarat economistul Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

„Atâta timp cât nu ai un sistem clar și transparent care să explice de ce alegi un contribuabil și nu altul, vei avea întotdeauna tentația să te duci peste cel care nu simpatizează cu partidul tău. Eu cred că acest lucru se întâmplă deja. Este o bănuială rezonabilă, dar foarte realistă”, a declarat Ioniță.

El a subliniat că, de fapt, presiunea pentru reformarea sistemului fiscal nu vine din interiorul țării, ci din partea partenerilor externi – FMI, Banca Mondială și Uniunea Europeană. „Tot ce am făcut bun în această țară, am făcut fiind presați din afară. Așa am liberalizat și spațiul aerian, nu pentru că a vrut cineva de la noi, ci contrar voinței celor de la guvernare”.

Economistul a avertizat că, în practică, instituțiile de control evită deliberat să verifice „peștii mari” – marile companii care sunt cel mai des implicate în scheme complexe de evaziune fiscală. „Ei nu se duc la cei mari din trei motive. Unu – aceștia sunt conectați politic. Doi – au relații personale strânse cu cei de la FISC. Și trei – FISC-ul nu are suficienți oameni pregătiți ca să facă față armatei de juriști din companiile mari”.

Ioniță a mai adăugat că, în loc să fie identificați contribuabilii cu adevărat problematici prin metode analitice, autoritățile fiscale preferă să se concentreze pe cazuri mărunte. „Un fost oficial mi-a spus că avem contrabandă masivă cu cafea, dar nu ne atingem de ea pentru că ni s-a spus să ne ocupăm doar de cazurile mari. Doar că, în realitate, nici pe cele mari nu le vedem”.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a spus că e nevoie de profesionalizarea urgentă a angajaților FISC, crearea unui sistem obiectiv de analiză a riscurilor fiscale și, mai ales, decuplarea politică a instituțiilor de control. Altfel, spune el, Republica Moldova va continua să lupte cu evaziunea fiscală doar „la nivel declarativ”, în timp ce marile scheme vor fi protejate în continuare de interese de partid.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO