Un război prelungit și acum o evadare îngustă dintr-un complot de lovitură de stat, ceasul Kremlinului bate din ce în ce mai repede pentru Vladimir Putin. Stabilitatea pe care a căpătat-o Rusia după haosul din anii 1990 a luat sfârșit, iar debarcarea lui Putin ar putea aduce un pericol uriaș neștiut: căderea a mii de focoase nucleare în mâinile unor grupări teroriste, pentru prima dată în istorie.
Reputația lui Putin legată de competență și eficiență este zdrențuită, iar în lumea sălbatică a politicii ruse, astfel de manifestări de slăbiciune sunt fatale, potrivit Daily Mail.
Omul care a ajuns la putere în 1999 ar putea fi plecat acum în luni, săptămâni sau zile. Chiar și în sistemul politic trucat al Rusiei, șansele lui Putin de a câștiga încă un mandat de șase ani în alegerile prezidențiale care vor avea loc în martie anul viitor s-au micșorat.
Într-adevăr, s-ar putea să nu mai fie în funcție până atunci. Pensionare forțată pe motiv de „sănătate precară” sau poate o boală terminală bruscă. Chiar și o alunecare printr-o fereastră deschisă, un glonț al unui asasin sau o doză de otravă în supa sa, ar putea fi soluția.
Articolul 92 din Constituția Rusiei prevede că, dacă șeful statului este „incapabil să-și îndeplinească îndatoririle”, succesorul său temporar este prim-ministrul. Acesta ar fi Mihail Mișustin, un birocrat competent, discret, în vârstă de 57 de ani, care nu este un nume cunoscut nici măcar în Rusia.
Dar puterea reală după o lovitură de stat ar fi în altă parte, probabil cu o persoană din interiorul Kremlinului. Nikolai Patrushev, consilierul pentru securitate națională, este un candidat. Fiul său bine conectat, în creștere rapidă, Dmitri, în prezent ministru al Agriculturii, este altul. Orice astfel de lider ar face din Putin țapul ispășitor al dezastruosului război din Ucraina și ar încerca să-i pună capăt cât mai repede posibil.
Putin a scăpat de sub control legiunile militare
Mulți în Rusia se tem că ceea ce urmează este „Vremea tulburărilor”, în care clanurile în conflict se luptă pentru bogăție și putere. Rușii își amintesc și de revoltele din 1917, când Revoluția bolșevică a aruncat Rusia într-un război civil de cinci ani, și din 1991, când Uniunea Sovietică s-a destrămat după o lovitură de stat eșuată.
Potrivit lui Igor Girkin, un veteran militar cu o largă urmărire în rândul rușilor naționaliști, evenimentele haotice și violente din weekend-ul trecut arată că a început deja un alt „Timp al tulburărilor”.
În spatele fațadei de fast și patriotism a lui Putin se ascunde o lume de instituții de stat putrede, populată de gangsteri și golani. Cea mai cunoscută astfel de figură a fost fostul șef al crimei organizate Evgheni Prigojin și armata sa privată Wagner. Dar abundă și alte armate private semi-independente. Liderul cecen însetat de sânge Ramzan Kadyrov conduce una dintre cele mai mari.
Gigantul energetic Gazprom, controlat de stat, are două miliții: Potok și Fakel. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, are Patriot, care angajează soldați cu experiență cu salarii mari de 5.000 de lire sterline pe lună.
Aceste legiuni servesc mai multor scopuri. Pe lângă conducerea eforturilor Rusiei în Ucraina, Grupul Wagner – în special – răspândește influența Kremlinului în Africa și a fost în mare măsură responsabil pentru salvarea brutalului regim al lui Assad din Siria. Cu toate acestea, existența acestor „antreprenori militari” este un semn al profundei decăderi a Rusiei.
Kremlinul încearcă cu întârziere să controleze aceste legiuni. Dar lecția din ultimele zile este că puterea centrală este slabă. Dar cea mai alarmantă perspectivă o reprezintă „bombele nucleare libere”, ce ar putea exista în țară: gândul că stocul Rusiei de mii de focoase nucleare va cădea în mâinile teroriştilor.