„Cadou” din cer. O familie din Sardinia s-a trezit cu droguri în valoare de 9 milioane de euro în casă

16 Iul. 2021, 15:04
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
16 Iul. 2021, 15:04 // Actual //  MD Bani

O valiză plină cu cocaină a aterizat pe acoperișul unei case din zona Sardiniei. Drogurile trebuiau să fie livrate cu un avion traficanților care așteptau la sol în Baratili San Pietro, un oraș de aproximativ 1.200 de locuitori din Sardinia, scrie The Guardian.

Locuitorii casei au auzit o bubuitură puternică și au sunat imediat poliția, care a găsit pe acoperiș o valiză neagră plină cu 8,5 kg de cocaină pură în valoare de peste 9 milioane de euro. „Plouă cu cocaină în Sardinia”, a relatat presa italiană despre incidentul din 28 martie, comparându-l cu tacticile folosite de traficanții de droguri din America de Sud.

După patru luni de căutări în cadrul unei anchete, denumite Fly Down, poliția l-a arestat marți pe pilotul avionului. Ancheta lor a arătat că avionul a decolat de pe un aeroport din Roma și a trecut deasupra provinciei Nuoro, în nord-estul Sardiniei, înainte de a se îndrepta spre vest, spre Baratili San Pietro, în provincia Oristano, unde a dispărut de pe radar timp de aproximativ 20 de minute.

Poliția a declarat că aeronava a dispărut de pe radar în minutele dinaintea aruncării valizei, deoarece zbura la o altitudine foarte joasă.

 „Analiza GPS-ului aflat la bordul avionului a confirmat că, în timpul celor 20 de minute, aeronava a efectuat mai multe ture în zona de deasupra locului în care a fost descoperită valiza”, a declarat poliția.

De asemenea, avionul a fost surprins de camerele de supraveghere în timp ce făcea o escală pe aeroportul din Olbia. Cu ajutorul declarațiilor martorilor de la personalul aeroportului și a înregistrărilor privind alimentarea cu combustibil, poliția a reușit să îl identifice pe pilot. Numele lui este Francesco Rizzo, are 28 de ani și este din Roma.

Francesco Rizzo lucra ca pilot pentru o companie maghiară și transporta mai mulți oameni înstăriți când a fost arestat pe aeroportul Elmas din Cagliari. Poliția îi caută în continuare pe traficanții care ar fi trebuit să primească valiza.

Oficial, evenimentul a fost o premieră pentru Sardinia, dar poliția suspectează că au mai fost aruncate droguri din cer și înainte.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO