Campionii naționali ai CBC: De ce au învins echipele justlikethis.design și BOLD

25 Mai 2021, 10:28
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
25 Mai 2021, 10:28 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Cupa Businessului Creativ (CBC) și-a desemnat cei doi campioni naționali. Astfel în finala internațională din Danemarca vor reprezenta Republica Moldova două echipe:

justlikethis.design – câștigătorul desemnat pentru anul 2020 și

BOLD – pentru anul 2021.

CBC este competiția dedicată antreprenorilor din domeniul industriilor creative, care caută idei inovative și revoluționare cu potențial de piață. Pentru ediția din acest an s-au înscris 17 concurenți, dintre aceștia doar șapte au ajuns în finală și anume:

  • design– platformă de design a materialelor promoționale pentru fermieri,
  • ARTTATITOStudio de art-terapie pentru persoanele cu boli mintale,
  • Primal Tech– Îmbrăcăminte inovativă pentru activități exreme,
  • Tripflow– Platformă inovativă de co-organizare a călătoriilor,
  • Feniya– Platformă colaborativă pentru de promovare a antreprenoriatului feminin sustenabil,
  • BOLD– Platformă online dedicată NEW MEDIA ART în comunicarea de brand și marketingul experiențial,
  • Moldoways– Proiect de promovare a turismului și produselor moldovenești prin diaspore.

Juriul a evaluat finaliștii după următoarele criterii:

  • Creativitatea,cât de creativă este ideea, se potrivește bine pentru industriile creative, cât de inovatoare este în termeni de produse sau servicii, relații sociale, abordarea clientului, cum vă angajați pe clienți, cum vă bazați pe abilitățile creative pentru a dezvolta idea de afacere.
  • Potențialul de piață: ideea este scalabilă, apți pentru e recepționa investiții/discuta cu investitorii, cât de dificil este de copiat idee, noi piețe de desfacere, proprietate intelectuală relevantă
  • Executarea afacerii: aveți o echipă bună, cu abilități complementare, prezentați un model de afaceri robust, aveți în prezent o strategie puternică de implementare.
  • Abilități de prezentare: puteți face o prezentare bună și puteți convinge juriul și poate potențialii parteneri și investitori să colaboreze

Membrii juriului au menționat că a fost destul de dificil să selecteze campionii. „Am ales ideile care vin cu soluții pentru clienții lor, soluții post COVID-19. Ținem să felicităm echipa justlikethis.designcampionii CBC2020Moldova, pentru ideea de a veni în ajutorul agricultorului local și pentru curajul de a diversifica businessul. Dacă tot suntem în domeniul supraviețuirii, am apreciat idea „Primal Tech”vicecampion CBC2021 care abordează subiectul securității. Felicitări pentru  și m-aș bucura să văd cum se dezvoltă businessul vostru”, a menționat Mihai Stipanov, membru al juriului.

„Toți participanții merită respect și încurajare pentru ceea ce au făcut. Câștigătorii pentru 2021 sunt companii care sunt orientate spre recuperarea post-covid. Acest lucru va crește tendințele post-covid. Vice campion pentru CBC2021 este TripFlow. Campionii CBC2021 au fost desemnați echipa BOLD”, a spus Dona Școla, membrul juriului.

Campionii naționali vor concura pentru titlu de „cel mai inovativ și creativ”, în finala globală din Danemarca, pe 28-29 iunie. De asemenea, Campionii vor avea șansa de a participa la Creative Business Academy, un maraton de opt zile pentru sesiuni de instruire intensive pentru dezvoltarea antreprenoriatului,  dar și vor avea un bilet de intrare la „BRIGHT”, conferința care unește antreprenori, lideri de opinie, investitori în domeniul industriilor creative.

Cupa Businessului Creativ, ediția națională, este organizată de GEN Moldova dejad e opt ani.

Partenerii ediției din acest an au fost:

  • Creative Estonia,
  • Ministerul Afacerilor externe din Estonia,
  • AGEPI,
  • ZIPhouse Fashion Hub,
  • Artcor,
  • Dreamups,
  • Generator Hub
  • Facultatea Relații Economice Internaționale ASEM
  • Consiliul Raional Ungheni.

Realitatea Live

06 Apr. 2025, 12:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Apr. 2025, 12:07 // Actual //  Ursu Victor

Statele Unite au început să aplice un tarif vamal unilateral de 10% pentru toate importurile provenite din numeroase țări, marcând o ruptură majoră față de sistemul global de comerț bazat pe acorduri reciproce, instaurat după al Doilea Război Mondial, notează Reuters.

Noile tarife au intrat în vigoare sâmbătă, la 12:01 (ora coastei de est), î n toate porturile maritime, aeroporturile și depozitele vamale din SUA. Săptămâna viitoare vor intra în vigoare și tarife suplimentare – cuprinse între 11% și 50% – pentru bunurile din 57 de țări, printre care China, Uniunea Europeană și Israel.

„Este cea mai importantă decizie comercială din viața noastră”, a declarat Kelly Ann Shaw, avocat specializat în comerț internațional și fost consilier la Casa Albă. „Este un cutremur în regulile jocului global”, a adăugat ea.

Decizia lui Trump a avut un efect devastator asupra piețelor financiare: indicele S&P 500 a pierdut 5.000 de miliarde de dolari în doar două zile, în timp ce prețurile petrolului și ale materiilor prime au scăzut brusc din cauza temerilor privind o nouă recesiune mondială.

Tariful de 20% se va aplica produselor din UE. Produsele din China vor fi taxate cu 34%, ceea ce ridică nivelul total al tarifelor impuse de Trump asupra importurilor chinezești la 54%. Israelul se va confrunta cu un tarif de 17%. Vietnamul, vizat cu un tarif de 46%, a acceptat să discute un acord cu SUA. Japonia ar putea fi afectată de o taxă de 24%. Taiwanul a trimis oficiali în SUA pentru negocieri.
Canada și Mexicul sunt scutite de noile tarife, dar rămân afectate de altele mai vechi, de 25%.

Un buletin al Vămii SUA prevede o perioadă de grație de 51 de zile pentru mărfurile deja încărcate spre SUA înainte de ora intrării în vigoare, cu condiția să ajungă până la 27 mai.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat pe platforma X că „războiul comercial nu este în interesul nimănui” și a cerut unitate în fața crizei. Premierul britanic Keir Starmer a spus că este pregătit să susțină afacerile britanice cu o „politică industrială robustă”, în timp ce urmărește obținerea unui acord comercial cu SUA care să excludă Regatul Unit de la noile tarife.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va merge la Washington duminică pentru discuții directe cu Trump, în timp ce presa din Japonia a relatat că premierul Shigeru Ishiba cere o discuție telefonică urgentă cu liderul american.

Deși ordinul prezidențial prevede excepții pentru aproximativ 1.000 de categorii de produse – inclusiv medicamente, uraniu și semiconductori – administrația Trump analizează extinderea tarifelor inclusiv asupra unora dintre acestea.

Elon Musk, apropiat al lui Trump, a declarat în cadrul unui eveniment politic din Italia că speră într-un viitor cu „tarife zero” între SUA și Europa.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!