Când va lansa Volkswagen cea mai ieftină mașină electrică a mărcii

15 Mart. 2024, 16:58
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mart. 2024, 16:58 // Actual //  bani.md

Una dintre mașinile despre care s-a scris cel mai mult în ultimii ani este așa-numitul Volkswagen ID1, o mașină electrică de oraș care ar trebui să coste de la sub 20.000 de euro și să se vândă în volume mari. Însă ținta de preț este greu de atins, iar Volkswagen a anunțat că mașina va ajunge pe piață la final de 2027.

În câteva săptămâni Volkswagen ar trebui să aleagă una dintre cele patru propuneri de design și dezvoltare pentru ID1, cea mai mică mașină electrică a mărcii, un model de oraș care ar trebui să coste de la sub 20.000 de euro, a spus Thomas Schäfer, șeful mărcii germane.

Despre această mașină s-a scris mult în ultimii ani, s-a crezut că este posibil ca ea să fie lansată în 2025, însă chestiunea complicată este de a putea avea o marjă acceptabilă de profit și pentru o mașină de oraș care să coste de la sub 20.000 de euro în Europa. Probabil că va exista și o variantă cu o baterie mai mare care va costa pe la 25.000 de euro.

„Aceasta este adevărata Champions League”, a spus Thomas Schäfer, explicând că pentru a putea reduce costurile, trebuie să faci economii la scară mare.

Volkswagen va decide asupra design-ului mașini, dar și asupra modului în care ea va fi produsă. Va fi construită de Skoda, care fac parte din grup, sau va exista, spre exemplu, un parteneriat cu Renault, brand care va lansa în 2026 New Twingo EV, o mică electrică ce va costa de la 20.000 de euro. Un parteneriat ca un alt constructor mare poate reduce mult costurile, dar mașina ar putea ajunge să fie produsă la aceeași uzină unde este asamblat și un model rival.

ID1 va fi succesorul modelului VW e-Up care a fost lansat acum 11 ani, fiind creat pornind de la modelul cu motor termic VW Up.

Până la micul ID1, Volkswagen va aduce pe piață în 2026 versiunea de serie a conceptului ID2all care va fi un model electric de oraș ce va avea dimensiuni de VW Polo și va costa de la 25.000 de euro.

Aceste două mașini – ID1 și ID2 – se numără printre cele 11 modele electrice pe care Volkswagen le va lansa până în 2027.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Briefing de presă susținut de deputații Vladimir Voronin și Diana Caraman
04 Apr. 2025, 11:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 11:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Milionarul Mircea Baciu, antreprenor moldovean și fondatorul rețelei comerciale „Bomba”, trage un semnal de alarmă privind expansiunea agresivă a platformelor de comerț online din China, în special a gigantului Temu, care – potrivit acestuia – „omoară businessul moldovenesc”.

Într-un interviu pentru Logos Press, ziarul pe care îl controlează, Baciu a declarat că Temu, lansat în 2022, s-a extins fulgerător pe peste 50 de piețe globale, inclusiv în SUA, Australia, Europa de Vest și, recent, și în Republica Moldova.

„Temu a intrat pe piața moldovenească prin investiții masive în social media și publicitate în Google. Practic, cumpără tot spațiul online. Reclama în Google a devenit cu zeci de procente mai scumpă decât anul trecut. Micii comercianți nu pot ține pasul și pierd clienți”, explică Baciu.

Acesta consideră că, dacă Temu își consolidează poziția, modelul său de afaceri va deveni aproape inexpugnabil, cu cheltuieli de marketing tot mai reduse datorită accesului direct la consumatori prin aplicație mobilă.

Totodată, antreprenorul evidențiază o concurență neloială flagrantă între jucătorii locali și marketplace-urile externe:

„Toți importatorii moldoveni plătesc taxe și TVA, spre deosebire de giganții internaționali. Asta face ca același produs să fie cu 30-35% mai scump aici. În plus, guvernul chinez subvenționează livrările aeriene ale Temu, accentuând diferențele de preț”, afirmă Baciu.

Baciu propune aplicarea TVA pentru toate mărfurile din țări terțe, indiferent de valoare, eliminarea pragului de 150 euro pentru taxele vamale sau armonizarea cu normele UE, înregistrarea obligatorie a marilor platforme pentru plata TVA în regim online;
Uniformizarea regulilor de import pentru persoane fizice și juridice, obligativitatea traducerii în limba de stat a instrucțiunilor, la fel ca pentru importatorii locali, egalarea condițiilor de import pentru medicamente și suplimente alimentare.

Mircea Baciu avertizează că, în lipsa unor măsuri urgente, aproape 90% din afacerile mici din Moldova ar putea fi împinse spre colaps, ceea ce ar avea consecințe economice și sociale severe.

„Este o luptă inegală. Dacă statul nu intervine, riscăm să pierdem tot ce a construit businessul local în ultimele două decenii”, conchide milionarul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!