Când vor apărea de vânzare primele căpșuni moldovenești

14 Apr. 2023, 13:13
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Apr. 2023, 13:13 // Actual //  Lupu Eduard

Primele căpșuni de producție moldovenească vor apărea în săptămâna Paștelui. Unii producători au decis să încălzească serele, ceea le va da posibilitatea să își scoată la vânzare fructul, anunță Asociația Producătorilor de Fructe a Moldovei

Căpșunile importate (grecești și turcești) au apărut pe piața moldovenească în cantități mari la jumătatea lunii martie. Probabil din cauza unui număr considerabil de oferte și a cererii foarte limitate pentru primele căpșuni de primăvară, până la sfârșitul lunii trecute prețurile la acestea au scăzut cu 20-25% de la nivelul de pornire de 80-85 lei/kg (4,44-4,72 dolari/kg). kg). Dar, în același timp, după prima „umplutură” masivă din martie, în aprilie, în piețele de fructe și legume din orașele moldovenești erau vizual mai puține căpșuni importate. Sub 60 lei/kg (3,30 dolari/kg), cum era la începutul lunii aprilie a anului trecut și anul trecut, prețul mediu la căpșunile importate nu a scăzut. Mai mult, din cauza „întăririi” leului moldovenesc, săptămâna trecută prețul căpșunilor turcești a crescut chiar și în dolari cu 0,01-0,02 dolari/kg.

Pentru producătorii moldoveni de căpșuni de seră, acesta este un semnal pozitiv. Dacă perioada de vânzare a fructelor de pădure din prima recoltă cade în săptămâna Paștelui, atunci creșterea prețului poate fi și mai mare. Asta înseamnă că în cazul comenzilor online și livrării țintite, primele căpșuni moldovenești din 2023 vor fi probabil oferite cu peste 100 de lei/kg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda provocărilor economice actuale, ministrul Economiei din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, a vorbit deschis despre determinarea de a transforma stagnarea într-un avânt economic semnificativ într-un viitor apropiat. Într-un podcast al Ziarului de Gardă, Alaiba a subliniat nevoia de reforme curajoase și a exprimat încrederea că acestea vor aduce prosperitatea mult dorită țării.

„Nu este cea mai bună perioadă să fii responsabil de economie, iar ambiția noastră nu este deloc mai jos decât alte țări care au trecut prin etape similare”, a declarat ministrul, adăugând că momentul actual reprezintă o oportunitate unică pentru a face diferența. „Suntem la răscruce de drumuri, între stagnare și pregătirea pentru un avânt economic semnificativ.”

A făcut referire la țări precum Irlanda, Estonia și Georgia, afirmând că acestea au traversat momente dificile în trecut, dar au reușit să-și transforme economiile și să devină exemple de succes. „Este timpul nostru să implementăm reforme curajoase, poate uneori mai dificil de explicat, dar care, cumulativ, vor oferi un epos economic de care avem nevoie ca și țară.”

Ministrul Alaiba a subliniat angajamentul echipei sale și a guvernului în ansamblu pentru a duce la bun sfârșit aceste reforme. „Știm ce trebuie făcut, ne ocupăm împreună cu colegii noștri din minister și din guvern. Suntem determinați să punem Moldova pe harta creșterii economice durabile.”

Fondul Monetar Internațional (FMI) a confirmat în cea mai recentă revizuire a Perspectivelor Economice Mondiale (WEO) că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova rămâne stabilă, anticipând o creștere de 2% în 2023 și de 4,3% în 2024.

În ceea ce privește alte instituții financiare internaționale, Banca Mondială a menținut prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei la 1,8% în 2023, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a îmbunătățit prognoza privind PIB-ul pentru acest an, prevedând acum o creștere economică zero, în locul declinului de 1,3% anticipat anterior.

Datele recente ale PIB-ului Moldovei arată că în prima jumătate a anului 2023, aceasta a înregistrat o scădere de 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022. Cu toate acestea, BERD menține optimismul, prognozând o creștere de 3,5% în 2024.

Într-o notă separată, Banca Mondială estimează că rata inflației în Moldova va atinge 14,1% în 2023, urmând să scadă la 6,2% în 2024 și 4,9% în 2025, conform noului raport economic pentru regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău