Capcana în care s-a pomenit Moldovagaz. Lupușor: Compania a cumpărat gaz cu 800 USD și l-a vândut mai ieftin

23 Nov. 2021, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Nov. 2021, 09:17 // Actual //  bani.md

În data de 22 noiembrie Gazprom a emis o declarație în care  susține că Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz dacă nu achită în următoarele 48 de ore plățile facturate la 22 noiembrie. Suma spre plată este de 1,3 miliarde de lei sau echivalentul a 73,69 mil. USD. Economistul Adrian Lupușor susține că situația în care s-a pomenit Moldovagaz putea fi anticipată, în condițiile în care gazul a fost cumpărat cu 800 USD și a fost vândut de câteva ori mai ieftin consumatorilor.

Economistul afirmă că situația de la MoldovaGaz trebuie tratată din perspectiva a 5 condiții:

-cota parte a Guvernului Moldovei este de doar o treime, principalul acționar fiind Gazpromul

-compania s-a pomenit cu probleme financiare care au fost cunoscute din timp (atunci când cumperi gaz la circa 800 USD și îl vinzi consumatorilor de câteva ori mai ieftin, nu trebuie sa fii guru financiar să înțelegi la ce poate duce situația dată)

-aceste probleme puteau și chiar trebuiau anticipate și de către ANRE atunci când au examinat cererea Moldovagaz pentru ajustarea tarifului (demisia dlui Creangă poate fi analizată și în baza acestui context

-este o criza de lichidități temporară și vizează decalajul dintre prețul de achiziție și cel de comercializare pe piața internă creat în octombrie

-o companie când are probleme financiare temporare apelează fie la bancă, fie la acționari. În finanțe este un fel de axiomă: finanțarea în baza resurselor împrumutate este mai ieftina decât in baza capitalului propriu al acționarilor.

Deci, Moldovagaz trebuie să contracteze un credit bancar, gajând o parte din multitudinea de active pe care compania le deține. Sigur, se poate de apelat la acționarul majoritar care poate ușor sa acorde un împrumut comercial. Nicidecum, Guvernul nu poate acorda acești bani: este ajutor de stat care este reglementat strict de lege, conform Acordului de Asociere acesta urmează să fie interzis, si niciodată în istoria țării acesta nu a dat rezultate bune. În plus, se creează un precedent prin care si alte companii de stat (de exemplu, Calea Ferata a Moldovei) vor solicita același ajutor”, a explicat Adrian Lupușor.

Gazprom susține că Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz natural rusesc dacă nu achită în următoarele 48 de ore plățile pentru luna noiembrie, facturate la 22 noiembrie. Conform presei din Rusia, Gazprom a trimis astăzi o avertizare în acest sens, subliniind că compania rusă este „dezamăgită de modul în care Moldova exercită obligațiunile contractuale”.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO