Capcana în care s-a pomenit Moldovagaz. Lupușor: Compania a cumpărat gaz cu 800 USD și l-a vândut mai ieftin

23 Nov. 2021, 09:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Nov. 2021, 09:17 // Actual //  Lupu Eduard

În data de 22 noiembrie Gazprom a emis o declarație în care  susține că Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz dacă nu achită în următoarele 48 de ore plățile facturate la 22 noiembrie. Suma spre plată este de 1,3 miliarde de lei sau echivalentul a 73,69 mil. USD. Economistul Adrian Lupușor susține că situația în care s-a pomenit Moldovagaz putea fi anticipată, în condițiile în care gazul a fost cumpărat cu 800 USD și a fost vândut de câteva ori mai ieftin consumatorilor.

Economistul afirmă că situația de la MoldovaGaz trebuie tratată din perspectiva a 5 condiții:

-cota parte a Guvernului Moldovei este de doar o treime, principalul acționar fiind Gazpromul

-compania s-a pomenit cu probleme financiare care au fost cunoscute din timp (atunci când cumperi gaz la circa 800 USD și îl vinzi consumatorilor de câteva ori mai ieftin, nu trebuie sa fii guru financiar să înțelegi la ce poate duce situația dată)

-aceste probleme puteau și chiar trebuiau anticipate și de către ANRE atunci când au examinat cererea Moldovagaz pentru ajustarea tarifului (demisia dlui Creangă poate fi analizată și în baza acestui context

-este o criza de lichidități temporară și vizează decalajul dintre prețul de achiziție și cel de comercializare pe piața internă creat în octombrie

-o companie când are probleme financiare temporare apelează fie la bancă, fie la acționari. În finanțe este un fel de axiomă: finanțarea în baza resurselor împrumutate este mai ieftina decât in baza capitalului propriu al acționarilor.

Deci, Moldovagaz trebuie să contracteze un credit bancar, gajând o parte din multitudinea de active pe care compania le deține. Sigur, se poate de apelat la acționarul majoritar care poate ușor sa acorde un împrumut comercial. Nicidecum, Guvernul nu poate acorda acești bani: este ajutor de stat care este reglementat strict de lege, conform Acordului de Asociere acesta urmează să fie interzis, si niciodată în istoria țării acesta nu a dat rezultate bune. În plus, se creează un precedent prin care si alte companii de stat (de exemplu, Calea Ferata a Moldovei) vor solicita același ajutor”, a explicat Adrian Lupușor.

Gazprom susține că Republica Moldova ar putea rămâne fără gaz natural rusesc dacă nu achită în următoarele 48 de ore plățile pentru luna noiembrie, facturate la 22 noiembrie. Conform presei din Rusia, Gazprom a trimis astăzi o avertizare în acest sens, subliniind că compania rusă este „dezamăgită de modul în care Moldova exercită obligațiunile contractuale”.

Realitatea Live

02 Feb. 2023, 12:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Feb. 2023, 12:16 // Actual //  Lupu Eduard

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, cunoscut pentru acuzațiile false lansate pe bandă rulantă și propaganda anti-occidentală, a susținut într-un interviu pentru televiziunea publică rusă că ”Occidentul vrea să transforme Republica Moldova în următoare Ucraină”.

”Este avută acum în vedere R. Moldova pentru acest rol”, a susţinut Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică rusă Rossia-24 şi pentru agenţia oficială RIA Novosti.

Reamintim că justificarea Rusiei pentru invadarea Ucrainei este o presupusă provocare din partea Occidentului. În realitatea, Rusia a început invazia Ucrainei încă din 2014, când a anexat ilegal Crimea și a cucerit teritoriile estice.

Lavrov a mai spus că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ”este nerăbdătoare să intre în NATO. Ea are cetăţenie română şi este pregătită să se unească cu România şi, în general, este dispusă la orice”, a afirmat Lavrov.

Rusia controlează de facto regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde menține mii de soldați și depozite de armament.

Maia Sandu s-a pronunţat în repetate rânduri în favoarea unei victorii a Ucrainei asupra Rusiei şi a declarat că, în caz contrar, ”toţi vor fi în pericol”. Luna trecută, preşedinta Republicii Moldova a afirmat că ”trebuie să oprim Rusia şi să ajutăm Ucraina să câştige războiul”.

O altă ţară din spaţiul postsovietic pe care, potrivit lui Lavrov, Occidentul intenţionează să o folosească împotriva Rusiei este Georgia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău