Care este cel mai bun de locuit oraş din lume

29 Iul. 2023, 08:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
29 Iul. 2023, 08:57 // Actual //  bani.md

The Global Liveability Index a evaluat 173 de oraşe ale lumii. Topul a luat în calcul factori precum stabilitate, sănătate, educaţie şi infrastructură. Viena are o istorie păstrată, transport public bun şi îngrijire la preţuri accesibile.

Viena, capitala Austriei a fost declarat cel mai bun oraş din lume în care poţi să locuieşti. Topul a luat în calcul 173 de oraşe de pe mapamond, iar Bucureştiul se regăseşte pe poziţia 99. Criteriile luate în calcul sunt stabilitatea financiară, sănătatea, cultura, mediul, educaţia şi infrastructură.

Viena are o istorie foarte bine conservată, un sistem de transport public fără cusur, acces facil la cafenele, iar îngrijirea copiilor e la preţuri accesibile. Oraşul este cunoscut şi pentru tradiţia sa muzicală. Ştii bine compozitori celebri precum Mozart, Beethoven şi Strauss care au trăit şi au lucrat aici. Iar dacă ai în plan să vizitezi Viena, trebuie să guşti mâncărurile tradiţionale, cum ar fi wiener schnitzel, şi să vizitezi diferite pieţe, cum ar fi Naschmarkt.

Melbourne a obţinut cel mai mare punctaj de cultură şi mediu şi pe bună dreptate. Oraşul australian are o scenă culinară, arte culturale, evenimente şi atracţii, găzduieşte evenimente sportive internaţionale, cum ar fi Marele Premiu de Formula 1 al Australiei şi Australian Open. Pe lângă asta îţi poţi plimba maşinuţa ta roşie la plajă, pentru că este aproape.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

Briefing de presă susținut de deputații Vladimir Voronin și Diana Caraman
04 Apr. 2025, 10:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 10:24 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Cei mai bogați 500 de oameni de pe planetă au pierdut, într-o singură zi, 208 miliarde de dolari, după ce președintele american Donald Trump a anunțat noi tarife vamale, declanșând un val de turbulențe fără precedent pe piețele financiare globale, relatează Agerpres, citând Bloomberg.

Aceasta este a patra cea mai mare scădere zilnică înregistrată de la crearea Indicelui Miliardarilor Bloomberg, acum 13 ani, și cea mai mare pierdere colectivă de la vârful crizei generate de pandemia COVID-19.

Mark Zuckerberg și Jeff Bezos se află în fruntea listei celor mai afectați de prăbușirea bursieră.

Zuckerberg a pierdut 17,9 miliarde de dolari după ce acțiunile Meta au scăzut cu 9% într-o singură zi.
Bezos, fondatorul Amazon, a pierdut aproape 16 miliarde de dolari în urma unei scăderi similare a titlurilor companiei sale, ajunse la un recul de peste 25% față de vârful din februarie.

Elon Musk, consilier economic informal al lui Trump și CEO al Tesla, a pierdut 110 miliarde de dolari de la începutul anului, dintre care 11 miliarde doar joi, în urma haosului bursier. Este una dintre cele mai severe căderi financiare personale din istoria modernă a bursei americane.

Tarifele de 20% impuse Uniunii Europene au afectat direct industria produselor de lux. Bernard Arnault, președintele LVMH, a pierdut 6 miliarde de dolari, pe fondul scăderii cererii anticipate pentru branduri precum Christian Dior, Bulgari și Louis Vuitton.

La rândul său, Tobi Lutke, CEO al Shopify, a înregistrat o pierdere de 1,5 miliarde de dolari, după ce acțiunile companiei canadiene s-au prăbușit cu 20% la bursa din Toronto.

Într-un peisaj dominat de pierderi colosale, Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic, a reușit să-și crească averea cu 4%, ajungând la 85,5 miliarde de dolari, după ce Mexicul a fost exclus de pe lista tarifelor americane. Bursa din Mexic a urcat cu 0,5%, într-un contrast total cu trendul global.

Decizia lui Donald Trump de a impune noi tarife vamale a aruncat piețele în haos și a generat una dintre cele mai mari pierderi de avere din istorie pentru elita financiară globală. Dacă pentru unii e vorba doar de cifre, pentru bursele mondiale e deja o lovitură de proporții, iar efectele economice abia încep să se simtă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!