Care este cel mai poluat oraş din lume. Acesta a ajuns de pe locul 10 pe primul loc doar într-un an

15 Mart. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Mart. 2023, 05:15 // Actual //  bani.md

Lahore din Pakistan a făcut un salt de peste 10 locuri pentru a deveni oraşul cu cel mai poluat aer din lume în 2022, potrivit unui sondaj global anual realizat de un producător elveţian de purificatoare de aer.

Raportul publicat marţi de IQAir a mai spus că Ciadul, din Africa Centrală, a înlocuit Bangladesh ca ţară cu cel mai poluat aer anul trecut.

IQAir măsoară nivelurile de calitate a aerului pe baza concentraţiei de particule în suspensie care dăunează plămânilor, cunoscute sub numele de PM2.5. Studiul său anual este citat pe scară largă de cercetători şi de organizaţiile guvernamentale.

Calitatea aerului din Lahore s-a înrăutăţit de la 86.5 micrograme de particule PM2.5 pe metru cub în 2021 la 97.4 micrograme de particule PM2.5 pe metru cub, devenind astfel cel mai poluat oraş la nivel global, potrivit Reuters.

Hotan, singurul oraş chinez din top 20, a urmat Lahore cu niveluri de PM2.5 de 94.3, o îmbunătăţire faţă de 101.5 în 2021.

Următoarele două oraşe din clasament au fost indiene: Bhiwadi, de la periferia oraşului Delhi, a avut niveluri de poluare de 92.7, iar Delhi l-a urmat îndeaproape cu 92.6.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o concentraţie maximă de PM2.5 de 5 micrograme pe metru cub.

În timp ce Ciadul a avut un nivel mediu de 89.7, Irakul, care a avut al doilea cel mai poluat aer pentru o ţară, a avut o medie de 80.1.

Pakistanul, care a avut două dintre cele cinci oraşe cu cel mai rău aer din 2022, s-a situat pe locul al treilea în clasamentul pe ţară, cu 70.9, urmat de Bahrain, cu 66.6.
Calitatea aerului din Bangladesh s-a îmbunătăţit faţă de 2021, când a fost catalogată drept ţara cu cel mai rău aer. Acesta se află pe locul al cincilea în cel mai recent raport, cu niveluri de PM2.5 care au scăzut de la 76.9 la 65.8.

India are unele dintre cele mai poluate oraşe din lume, dar s-a clasat pe locul opt în cel mai recent raport, cu niveluri de PM2.5 de 53.3.
Potrivit raportului, India şi Pakistanul au înregistrat cea mai proastă calitate a aerului din regiunea Asiei Centrale şi de Sud, unde aproape 60% din populaţie trăieşte în zone în care concentraţia de particule PM2.5 este de cel puţin şapte ori mai mare decât nivelurile recomandate de OMS.

Raportul a precizat că una din 10 persoane la nivel global trăieşte într-o zonă în care poluarea aerului reprezintă o ameninţare pentru sănătate.

Teritoriul american din Pacific Guam a avut un aer mai curat decât orice altă ţară, cu o concentraţie de PM2.5 de 1.3, în timp ce Canberra a avut cel mai curat aer pentru o capitală, cu 2.8.

Indicele a fost întocmit cu ajutorul datelor provenite de la peste 30.000 de monitoare ale calităţii aerului din mai mult de 7.300 de locaţii din 131 de ţări, teritorii şi regiuni.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău