Cum se luptă Europa să prindă din urmă China în cursa pentru materii prime vita

15 Mart. 2023, 04:37
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Mart. 2023, 04:37 // Actual //  Lupu Eduard

Lipsa unei surse locale de încredere de combustibili fosili a făcut Europa periculos de vulnerabilă în ultimul an, în condiţiile în care Rusia şi-a oprit livrările de gaze ca reacţie la sancţiunile ce i-au fost impuse pentru războiul din Ucraina.

Acum, teama Europei este că China s-ar putea folosi de poziţia sa dominantă în cadrul lanţurilor de aprovizionare cu materii prime pentru a exercita presiuni similare pe viitor, scrie Politico.

“Trebuie să începem să ne mişcăm imediat pentru a nu înlocui o dependenţă cu alta,” a declarat comisarul european pe industrie Thierry Breton.

De această dată, europenii sunt hotărâţi să nu lase lucrurile în voia sorţii.

În decembrie, negociatorii comerciali ai UE au încheiat un acord nou cu Chile, despre care analiştii spun că dispune de cea mai abundentă ofertă de litiu de calitate din lume. În luna următoare, cancelarul german Olaf Scholz s-a oprit în Santiago ca parte a unei vizite de patru zile în America de Sud, întorcându-se cu un parteneriat reînnoit germano-chilean privind materiile prime şi economia circulară.

În scurt timp, autorităţile de la Bruxelles vor prezenta o strategie privind asigurarea liniilor sale de aprovizionare cu litiu, materii prime şi alte minerale cheie. Legislaţia, Critical Raw Materials Act, va include un plan de creştere a capacităţii UE de extracţie şi rafinare.

Pe lângă măsuri de impulsionare a capacităţilor locale de extracţie, rafinare şi reciclare, noua strategie ţinteşte de asemenea să pregătească ţările europene pentru perturbări ale aprovizionării cu materii prime critice.

Alianţele internaţionale vor fi centrale în eforturile de reducere a dependenţei Europei de China. Monitorizarea lanţurilor de aprovizionare cu materii prime pentru crearea unui sistem de avertizare timpurile privind posibile penurii va fi de asemenea vitală.

Europa nu poate fi autosuficientă. Deşi Portugalia deţine rezerve semnificative de litiu, iar Suedia a anunţat recent potenţialul unui vast depozit de pământuri rare, Europa îşi poate acoperi doar aproximativ 30% din necesităţile sale de materii prime critice de pe plan local.

În Serbia, un proiect major în domeniul litiului este blocat de la mijlocul anului 2022. De atunci, gigantul anglo-australian Rio Tinto a cheltuit cel puţin 1,2 milioane de euro pe terenuri în zona pe care a sperat s-o exploateze şi  oferă acum susţinere financiară firmelor locale în încercarea de a câştiga susţinere, notează Balkan Insight.
În faţa opoziţiei publice în creştere, guvernul a anulat proiectul în ianuarie anul trecut, însă criticii speculează că măsura este doar una temporară, menită să evite nemulţumirea electoratului în alegerile din luna aprilie.

La nivel mondial, Chile şi Australia sunt jucători majori pe litiu, în timp ce Congo produce 70% din cobaltul lumii. Însă de departe, când vine vorba de lanţurile de aprovizionare cu materii prime, China domină, iar poziţia ţării nu face decât să se întărească, scrie Politico.

China este pe cale să-şi întărească controlul asupra ofertei de cobalt la nivel mondial, cota sa din producţia acestei materii prime fiind aşteptată să ajungă la jumătate, de la 44% în prezent, relevă un raport al Darton Commodities citat de Financial Times.
De asemenea, China ar putea reprezenta aproape o treime din oferta mondială de litiu până la mijlocul acestui deceniu, potrivit UBS, scrie Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 13:36 // Actual //  Lupu Eduard

Mai reducem din bâta mai multor inspectori care nu au lucrat o zi în privat. Mulți din ei nici nu știu cum să faci o facere că să supraviețuiești într-o economie care este destul de incertă, dar umblă cu bâta de la un antreprenor la altul, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul ședinței Parlamentului, care a prezentat un proiect de lege pentru reducerea controalelor de stat la companiile din Republica Moldova.

„Trebuie să facem din controale un instrument de susținere, pentru că toți greșim. Controalele de stat nu trebuie să fie un instrument de distrugere și de corupție. Acest pachet va economisi încă 70 milioane de lei care vor rămâne în conturile antreprenorilor, dar și 74 mii de ore de muncă pe an”, a explicat ministrul Economiei.

Întrebat de deputatul BCS, Petru Burduja câți inspectori verifică businessul, Alaiba a spus că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Potrivit legii votate în prima lectură, agenți economici de a contesta direct în instanță actele sau rezultatele controlului în temeiul cărora se impun măsuri restrictive sau sancțiuni care au ca efect sistarea în tot sau în parte a activității de întreprinzător sau imposibilitatea practicării acesteia de către persoana supusă controlului.

Totodată, au fost revizuite temeiurile pentru control inopinat și includerea temeiului de control în raport cu „planul de criză” aprobat și publicat de Guvern, precum și un temei suplimentar de control inopinat pentru cazurile în care agenții economici s-au eschivat în mod intenționat de la un control planificat și vădit au împiedicat activitatea organului de control, pentru a nu admite ca agenții economici de rea credință să compromită procesul de control planificat, anunțat din timp.

În noua lege se vorbește și despre limitarea posibilității de a face vizite și cercetări la fața locului în cazul cercetării contravenției, dacă preliminar deja au fost colectate probe în procedura de control.

Ministrul Economiei a precizat că întregul pachet de legi, orientate spre business, votate până în prezent au economisit oamenilor de afaceri 1 miliard de lei, echivalentul a 0,5% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău