„Totul decurge conform planului”. Aceasta este în acest moment poziția președintelui Vladimir Putin cu privire la războiul din Ucraina.
Conflictul, aflat în a cincea lună și fără un sfârșit previzibil, este acum unul de uzură. Dar înalții oficiali de la Kremlin continuă să repete că prin preluarea controlului în estul Ucrainei, Rusia se va îndrepta spre atingerea obiectivelor.
Pare greu de crezut că Rusia va reuși acest lucru, spune, în textul publicat în New York Times, Tatiana Stanovaia, expertă a think-tank-ului Carnegie Endowment for International Peace, consultantă politică și o bună cunoscătoare a politicii ruse.
La urma urmei, observă ea, forțele Moscovei au fost silite să se retragă din Kiev, iar țara s-a confruntat cu sancțiuni fără precedent și cu un cor de condamnări din partea comunității internaționale. Să spui că toate aceste dificultăți și eșecuri reprezintă un succes ți-ar putea atrage acuzații de propagandă. Dar este ceea ce pare să creadă Kremlinul, subliniază experta rusă.
De-a lungul a două decenii, Stanovaia a urmărit îndeaproape discursul, comportamentul și deciziile lui Putin. Și pe baza retoricii publice, a mișcărilor politice și a discuțiilor informale cu persoane din interior, spune ea, a reușit să înțeleagă mai bine cum gândește Kremlinul.
Foarte clar este că, la sfârșitul lunii mai, Kremlinul a ajuns la concluzia fermă că va câștiga acest conflict, pe termen lung. Și că acum, spre deosebire de primele luni haotice, Putin are un plan clar, spune Stanovaia.
În acest moment, concluzia acceptată de Occident spune că Ucraina nu va putea recâștiga zonele ocupate de trupele ruse.
De fapt, crede Stanovaia, Kremlinul pare să creadă că, mai devreme sau mai târziu, Occidentul va renunța complet la această idee. Estul Ucrainei ar fi atunci efectiv sub control rusesc.