Care este ţara europeană care îmbătrâneşte cel mai repede din lume

17 Apr. 2024, 08:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 08:42 // Actual //  Lupu Eduard

Italia este ţara vest-europeană care îmbătrâneşte cel mai rapid, iar anul trecut a stabilit un record demografic trist. Numărul de naşteri a fost cel mai scăzut de când se ţine socoteala lor. 2023 este al 11-lea an consecutiv de declin al acestui indicator. La 11 decese s-au născut doar şase copii. Însorita Italie este în criză demografică. Experţii au denumit tendinţa „tsunami argintiu”. Însă există o regiune care sfidează acest curent potrivnic.

Într-o clădire a primăriei din inima oraşului alpin Bolzano, Stefano Baldo se opreşte din lucru. Este pauza de alăptat. Zona din jurul Bolzano are o reţea substanţială de sprijin familial oferit de guvern. Aceasta înseamnă o rată constantă a natalităţii într-o ţară care se confruntă cu scădere demografică, scrie The New York Times. Baldo este înscris în această reţea. „Este evident că nu eu alăptez”, a explicat domnul Baldo, un administrator de transporturi în vârstă de 38 de ani, din biroul său decorat cu poze cu soţia şi cei şase copii.

Dar când unul dintre părinţi stă acasă cu un nou-născut, celălalt are dreptul, prin lege, să-şi ia timp liber şi să ia copiii de la grădiniţă sau de la şcoală. Soţia lui Baldo este acasă cu bebeluşul.  „Este foarte convenabil aşa.” Casele pline de copii devin din ce în ce mai mult istorie în Italia, unde premierul Giorgia Meloni, precum şi Papa Francisc, au avertizat că italienii sunt în pericol de dispariţie ca naţie. Dar provincia Alto Adige-Tirolul de Sud şi capitala sa, Bolzano, mai mult decât oriunde în altă parte a ţării, sfidează tendinţa şi par pentru Italia un univers paralel al procreării, cu rata natalităţii menţinându-se constantă de-a lungul deceniilor.

Motivul, spun experţii, este că guvernul provincial a dezvoltat de-a lungul timpului o reţea solidă de beneficii pentru familie, depăşind cu mult bonusurile pentru bebeluşi pe care le oferă guvernul central. Părinţii beneficiază de reduceri la grădiniţe, la produse pentru bebeluşi, alimente, îngrijire medicală, facturi la energie, transport, activităţi după şcoală şi tabere de vară. Provincia suplimentează alocaţiile naţionale pentru copii cu sute de euro mai mult per copil şi se laudă cu programe de îngrijire a celor mici, inclusiv unul care le permite educatorilor să-şi transforme apartamentele în creşe mici.

Toate acestea, spun experţii, ajută femeile să-şi continue lucrul, ceea ce este vital pentru economie. Ca şi în Franţa şi în unele ţări scandinave, aceasta arată, de asemenea, că o politică prin care se oferă servicii de îngrijire pe timp de zi la preţuri accesibile are puterea de a îndepărta Italia de prăpastia demografică spre care se îndreaptă pe măsură ce rata natalităţii scade.„Dacă nu investim bani în familii, nu există viitor pentru niciunul dintre noi”, spune Waltraud Deeg, fost membru al consiliului provincial şi arhitect al unora dintre politicile familiale din Bolzano. „Familia este un proiect pe termen lung, aşa că politicile trebuie să fie şi ele pe termen lung.”

Această abordare nu numai că distinge zona din jurul Bolzano, ci iese în evidenţă în Italia prin alte moduri importante, care pot face exemplul său greu de reprodus.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

25 Mai 2024, 07:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
25 Mai 2024, 07:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Citigroup, HSBC şi Barclays le vor cere angajaţilor să revină la birou 5 zile pe săptămână, pe măsură ce noile reglementări din domeniul financiar îngreunează lucratul remote, scrie Bloomberg.

Aceste bănci sunt cunoscute ca fiind cele mai flexibile în privinţa muncii de la distanţă, însă Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), principalul organ de supraveghere al industriei, vrea să reinstaureze anumite reguli utilizate de pandemie.

Este vorba de nişte reglementări cu privire la supravegherea angajaţilor şi inspecţii la locul de muncă. Regulile au fost relaxate la începutul pandemiei pentru a putea oferi flexibilitate angajaţilor din industria financiară, însă acum FINRA vrea ridicarea acestor excepţii.

Mişcarea îî va afecta cel mai mult pe angajaţii Barclays, unde câteva mii de lucrători din investment banking vor trebui să se întoarcă la birou sau să călătorească pentru a se întâlni cu clienţii. Totodată, aproximativ 600 de angajaţi ai Citigroup şi 530 ai HSBC vor fi nevoiţi să revină la serviciu fizic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău