Cât curent consumă pe zi o centrală termică, un frigider, telefonul, mașina de spălat, TV, smartphone-ul

21 Oct. 2023, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Oct. 2023, 08:45 // Actual //  bani.md

Cu cât ne apropiem mai mult de sezonul rece, moldovenii sunt cât se poate de îngrijorați de facturile la curent şi utilităţi. Sumele fabuloase pe care le plătesc mulți dintre noi la energie electrică și gaze naturale reprezintă o lovitură dureroasă pentru bugetul lunar.

Cele mai recente smartphone-uri generează costuri mai mici deoarece au baterii foarte încăpătoare, astfel încât nu trebuie încărcate atât de des.Desigur, acest lucru depinde de intensitatea utilizării lor. Cu toate acestea, se poate presupune că conectăm telefonul pentru a-l încărca timp de 1 oră în fiecare zi. În timp ce telefonul se încarcă, consumul este de aproximativ 6,8 wați. Iată care sunt costurile:

Consumul zilnic de curent la smartphone: 0,0068 kWh;

În multe bucătării veți găsi un cuptor cu microunde, folosit pentru încălzire și dezghețare. Puterea medie a unui astfel de aparat este de 800 de wați. Am presupus că este folosit o dată pe zi.

Consumul zilnic de energie electrică cuptor cu microunde: 0,14 kWh;

În medie, petrecem în jur de cinci ore pe zi uitându-se la televizor. Bineînțeles, consumul de energie va depinde de modelul specific și de dimensiunea ecranului. Pentru calcule, am presupus un televizor de 40 de inci cu o putere de 70 de

Consumul zilnic de curent la TV : 0,35 kWh;

În estimările noastre, am presupus că laptopul este pornit timp de 8 ore pe zi și că puterea acestuia este de 48 W.

Consumul zilnic de curent pentru laptop: 0,38 kWh;

Mașinile de spălat moderne pot fi foarte eficiente din punct de vedere energetic, dar ele generează și costuri. În cazul gospodăriilor cu copii, acestea se spală practic în fiecare zi sau de cel puțin cinci ori pe săptămână. Am analizat costurile de funcționare ale unei mașini de spălat rufe cu clasa energetică A++.

Consumul zilnic de energie electrică mașină spălat: 0,55 kWh;

Este puțin probabil să folosim aspiratorul în fiecare zi. Am presupus că nu funcționează mai mult de 2 ore pe săptămână și că puterea sa este de 1500 W.

Consumul zilnic de energie electrică aspirator: 3 kWh;

Poate că este un aparat mic, dar poate consuma foarte multă energie electrică. Ceainicul este folosit de mai multe ori pe zi, totalizând aproximativ 0,33 ore pe zi. Puterea ceainicului este în medie de 2.000 de wați.

Ceaincul consumă zilnic 0,66 kWh.

Vă rugăm să rețineți că acest aparat funcționează non-stop. Am verificat costul de funcționare al unui frigider-congelator A++.

Consumul zilnic de energie electrică frigider: 0,74 kWh;

Cât curent consumă o centrală termică dacă o ţii mereu în priză. Ce să faci ca să reduci factura la curent electric

Cât curent consuma o centrală termică dacă o ţii mereu în priză. Tot mai mulţi români au apelat la o centrală pe curent electric, iar costurile,mai precis consumul mediu anual, diferă în funcție de izolarea clădirii dar și de temperatura interioară pe care o setezi.

Practic, pentru a şti consumul unei centrale electrice, trebuie avuţi în vedere următorii factori:

  • suprafaţa ce urmează a fi încălzită;
  • puterea centralei electrice ce va fi calculată în funcţie de necesarul termic al clădirii;
  • pierderile de caldură, adică gradul de izolare termică a locuinţei;
  • temperatura interioară dorită (21-25 de garde Celsius);
  • temperatura exterioară.

Preţul maxim la energie electrică în România depinde de consum:

  • 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 kWh;
  • 0,8 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 100 kWh şi 300 kWh inclusiv;
  • 1 leu/kWh, în cazul clienţilor noncasnici.

Aşadar, se poate face un calcul prin aproximarea perioadei în care este folosită centrala zilnic pentru a afla cât consumă o centrala electrică de 9kW. Astfel, dacă este folosită şase ore pe zi, avem: 6 X 9 kWh X 30 de zile= 1.620. Rezultatul se inmulteste cu preţul pe kWh al furnizorului de energie electrică pentru a determina costul lunar. În ceea ce priveşte consumul zilnic, este greu de spus cu exactitate, deoarece numărul de ore în care este folosită centrala electrică nu poate fi aflat decât dupa folosire. Aproximativ, o centrală electrică de 9 kWh poate consuma în jur de 50 kW pe zi.

Pentru furnizarea unui kW de energie termică, o centrală electrică utilizează 1 kW de curent electric. Spre exemplu, pentru un apartament de 40 mp, care este izolat, evident, cu o funcționalitate de opt ore pe zi, s-ar calcula un cost estimativ de 1.080 kW/ lună (4,5 kW/h x 8h/zi x 30 de zile).

Specialiștii susţin că o temperatură de 18 sau 19 grade Celsius este cea perfectă pentru corpul uman, dar sunt și persoane care vor să aibă o căldură mai mare în casă. Pentru o casă bine izolată de 120 m pătrați, necesarul termic fiind de aproximativ 10-12 KW și consumă anual 16.800 de kW. Pentru un apartament de 70 de metri pătrați, necesarul de căldură este de circa 9 kW și pentru că în șase luni ar fi consumați circa 2.000 de kW.

Pentru reducerea acestor costuri, ar fi bine să rămâi la temperaturi de 20-21 de grade Celsius, să-ți izolezi apartamentul sau casa, să montezi termostatul în camera cea mai răcoroasă, să închei un contract de furnizare a energiei electrice în funcție de consumul de zi și de noapte, dar și să setezi intervale de timp în care este necesară furnizarea căldurii, adică să nu o folosești atunci când nu ai nevoie.

Alte trucuri pentru a putea economisi la factura la curent electric este să trageţi draperiile în timpul zilei pentru că în acest fel casa se poate încălzi mod natural de la soare. De asemenea, poţi să alegi dușurile în locul băilor cu multă apă şi să speli hainele la o temperatură mai redusă. Nu în ultimul rând, să închizi centrala de tot dacă pleci de acasă pentru mai mult timp!

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO