Cât de scump este să iubeşti în vremuri de inflaţie

16 Feb. 2024, 05:17
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Feb. 2024, 05:17 // Actual //  bani.md

Nu poţi cumpăra iubirea, dar te poate costa să ajungi la ea sau să-i mai dai din când în când un impuls. În prezent, să iubeşti s-ar putea să coste mai mult ca niciodată în ulti­mele decenii.

O cutie de ciocolată, un buchet de trandafiri, o bijuterie şi o cină în doi alcătuiesc baza unei întâlniri ro­mantice de Valentine’s Day. În acest an însă, sărbătoarea a provocat, probabil, celor ce-şi trăiesc sau vor să-şi trăiască viaţa în cuplu după codul modern al romantismului un adevărat şoc la nivelul costurilor din cauza inflaţiei.

Preţul boabelor de cacao, ingre­dientul principal al ciocolatei, a urcat la maxime istorice, în condiţiile în care condiţiile meteo în deteriorare şi problemele legate de boli au afectat puternic recoltele din Ghana şi Coasta de Fildeş, de unde provin 60% din producţia mondială, scrie CNBC.

Din acest motiv, ciocolata s-a scumpit foarte mult. „Producătorii îşi cresc marjele şi le impun retailerilor, iar aceştia sunt nevoiţi să vândă la preţuri mai mari“, potrivit lui David Branch, vicepreşedinte al Wells Fargo Agri-Food Institute.

Şi florile au devenit un adevărat lux. Penny Hamilton, care deţine o florărie de 23 de ani în Marea Britanie, spune că se confruntă cu o creştere semnificativă a costurilor, scrie BBC. Din cauza costurilor în creştere, du­blate de criza costurilor de trai, multe afaceri din domeniu se prăbuşesc.

„Florile redevin în mod clar un produs de lux. A existat o perioadă când toată lumea trebuia să aibă flori în casă, însă acum oamenii se gân­desc de două ori înainte de a cumpă­ra un buchet“, spune Hamilton.

Şi în SUA florile sunt din ce în ce mai scumpe. „Preţul nu o ia nicio­dată în jos, doar în sus. De la COVID, florile s-au tot scumpit“, a declarat Ladan Shamskhou, proprie­ta­rul Le Bouquet, o florărie din San Francisco, pentru cbsnews.com.

Şi bijuteriile sunt scumpe pe fondul preţurilor ridicate ale aurului şi argintului.
Cu Valentine’s Day aducând o creştere puternică a vânzărilor de bi­ju­terii, analiştii atrag atenţia asupra ris­curilor geopolitice şi perturbărilor de la nivelul lanţului de aprovizio­na­re ca fiind factorii-cheie din spatele scumpirii aurului şi argintului, conform mining-technology.com.

Costurile pentru consumatori sunt în creştere, arată Vivek Aggarwal, analist la firma de cercetare The Smart Cube. „Preţul aurului a atins un maxim record de peste 2.100 de dolari pe uncie în decembrie 2023, iar o creştere a cererii pe fondul războiului dintre Israel şi Hamas şi crizei de la Marea Roşie va menţine preţul ridicat“.

Mesele la restaurant devin de asemenea un lux. În America, cei care au optat să gătească o cină romantică acasă cu partenerul de acest Valentine’s Day au economisit cu siguranţă o sumă semnificativă faţă de cuplurile care au ales să cineze în oraş, notează CNN.
Chiar excluzând meniurile costisitoare de Valentine’s Day, pentru americani este din ce în ce mai ieftin să mănânce acasă în loc de restaurant, relevă ultimele date privind inflaţia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Nov. 2024, 10:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
24 Nov. 2024, 10:39 // Actual //  Ursu Victor

Ministerul Transporturilor începe demersurile pentru realizarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, parte a proiectului Autostrăzii Unirii –A 8 Târgu Mureș-Iași-Ungheni (Frontieră Republica Moldova).

Pentru construirea Podului peste Prut, Guvernul va expropria 16 imobile proprietate privată din zona localității Golăiești (județul Iași) cu o suprafață totală de aproape 78.000 mp, respectiv trei terenuri care aparțin Statului: Administrația Națională Bazinală de Apă Prut-Bârlad (două terenuri) și Romsilva, notează economedia.ro.

Contractul pentru proiectarea și execuția Podului peste Prut de la Ungheni a fost semnat în septembrie cu Ness Proiect, iar lucrările ar putea începe din vara anului viitor după predarea proiectului tehnic.

,,Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară asigurarea sumelor individuale estimate de expropriator, aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național ,,Pod peste Prut la Ungheni”, prevăzute în anexa nr. 2 la prezenta hotărâre, aflate pe raza localității Golăiești din județul Iași, care sunt în cuantum de 157,4 mii lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiții ,,Pod peste Prut la Ungheni’’, este necesar a fi expropriată o suprafață  de 77.168 mp, aferentă unui număr de 16 imobile proprietate privată. În acest sens se impune declanșarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional ,,Pod peste Prut la Ungheni” -Proiect Hotărâre de Guvern.

Ansamblul de poduri care va face legătura între România (judeţul Iaşi) şi Republica Moldova (Raionul Ungheni) este format din două poduri paralele cu tablier mixt oţel-beton şi grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulaţie).

În această vară, Guvernul a aprobat un Proiect de Hotărâre de Guvern pentru ca Podul peste Prut să nu ajungă muzeu, în lipsa legăturii la viitoarea Autostradă A 8 și la rețeaua de Drumuri Naționale. Astfel, Transporturile au găsit acum o variantă provizorie, de avarie, de a lega podul la infrastructura actuală. Podul urmează să fie conectat cu un Drum Județean (DJ 249) pe care CNAIR îl va moderniza și îl va ridica la profil de Drum Național. „conexiunea cu Drumul Județean este singura soluție pentru ca Podul să poată fi pus în circulație, a explicat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. „În cadrul proiectului de infrastructură de interes național „Ungheni RO-MD conexiune Pod Ungheni”, care urmează să asigure legătura cu Republica Moldova, este prevăzută și o componentă de modernizare a drumurilor județene DJ 248, DJ 249A, cât și a drumului comunal DC 8B, cu rol de descărcare temporară pentru podul Ungheni”, arată proiectul.

Următorul pod peste Prut cu 4 benzi între România și Republica Moldova va fi cel nou de la Albița.

Podul va fi construit de Ministerul Transporturilor/CNAIR, iar în 2022, Comisia Europeană a aprobat o finanțare nerambursabilă de 16,5 milioane euro (82 milioane lei) prin Programul Mobilitate Militară  „CEF-T-2022-MILMOB – CEF 2 Transport – Adaptarea rețelei rutiere TEN – T la utilizarea duala civila-apărare”. Lungimea podului va fi de 260 de metri, drumul de legătură va avea 1 kilometru, iar proiectul include și amenajarea noului punct de frontieră. Principalele caracteristici prevăzute sunt:

– 261,20 m lungime pod nou peste Prut

– 2 benzi pe sens + trotuare

– 13 m lățime pod nou (Etapa I) + 11,25 m (Etapa II)

– 8 m lățime parte carosabilă

– 1 km lungime traseu

– 4 x 3,75 m parte carosabilă drum de legătură

– punct de control trecere frontieră, care va fi dotat cu parcări pentru autovehicule mari, autoturisme și spatii închise destinate verificării amănunțite a autoturismelor și tirurilor Va interconecta infrastructurile rutiere între ambele state: Autostrada Târgu Mureș – Iași – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul României) și Drumul național R1 Chișinău – Ungheni – frontiera cu România (pe teritoriul Republicii Moldova).

Podul Ungheni reprezintă o necesitate atât pentru România, cât și pentru Moldova, al cărui scop constă în sprijinirea relațiilor economice, sociale, dar și frățești dintre cele două părți. Va ajuta la îmbunătățirea competitivității economice a României prin dezvoltarea infrastructurii de transport, deservind traficului de tranzit internațional de mărfuri și persoane.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală