Câte zile trebuie să muncească un moldovean pentru a cumpăra un IPhone 13 pro

11 Oct. 2021, 15:19
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Oct. 2021, 15:19 // Actual //  bani.md

Portalul Iphone Index 2021 a publicat datele din fiecare ţară care arată cât trebuie să muncească un cetățean pentru a cumpăra un iPhone 13 Pro, cu 128 GB stocare. În timp ce unii dintre cetăţeni trebuie să muncească o lună sau chiar mai mult, pentru un astfel de telefon, alţii l-ar putea cumpăra după doar câteva zile de muncă, în unele ţări într-o săptămână sau chiar mai puţin.

Ţările în care cetăţenii îşi pot cumpăra un iPhone 13 Pro foarte repede sunt Elveţia, în 4,4 zile de muncă, Statele Unite, în 5,9 zile de muncă, Luxembourg, în 6,4 zile de muncă, Australia, în 6,4 zile de muncă şi Danemarca cu 6,9 zile de muncă necesare. Aceste cifre sunt calculate folosind salariile medii rezultate din datele publice din fiecare ţară, deci realitatea poate varia, în funcţie de locul de muncă al fiecărui cetăţean în parte.

La capătul celălalt al clasamentului avem ţări precum Turcia, cu 92,5 zile de muncă necesare, Filipine cu 90,2 zile, Brazilia, cu 79,2 de zile, India cu 75,7 zile şi Mexic cu 49,3 zile de muncă. Republica Moldova nu a fost inclusă în acest studiu, însă folosind datele publice disponibile în acest moment, putem calcula cât trebuie să muncească un moldovean cu salariu mediu pentru a-şi putea cumpăra un iPhone 13 Pro.

Salariul brut pe economie în Republica Moldova era de 9 044 lei în trimestrul doi al acestui an. Astfel, cineva cu salariu mediu face aproximativ 417 de lei pe zi (21 zile lucrătoare pe lună). Un iPhone 13 Pro costă 29 000 lei în magazin, cu 128 GB stocare. Astfel, împărţind costul telefonului la suma pe care un moldovean cu salariul mediu o face pe zi, rezultă că acesta trebuie să lucreze 69,5 zile fără să ia în calcul alte costuri pentru a cumpăra acest model.

Astfel, Republica Moldova stă mai bine din acest punct de vedere decât India, Brazilia şi Filipine, însă este în urma Mexicului (49,3), Muntenegrului (46,7), Tailandei (43), Rusiei (42,1) şi Ungariei (31,3 zile).

Realitatea Live

25 Mai 2025, 10:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
25 Mai 2025, 10:35 // Actual //  Ursu Victor

Importurile de vinuri străine în Rusia s-au prăbușit în primul trimestru al anului 2025, înregistrând o scădere dramatică de aproape 50%, potrivit unei analize realizate de „RIA Novosti” pe baza datelor statistice oficiale.

În perioada ianuarie–martie, valoarea totală a vinurilor importate în Rusia a fost de doar 119,6 milioane de dolari – de două ori mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut. Dacă anterior scăderile afectau preponderent vinurile europene, acum declinul este generalizat și afectează toate sursele de aprovizionare.

Lovitura cea mai dură a fost resimțită de vinurile spaniole, ale căror livrări s-au prăbușit de la 10,9 milioane de dolari la doar 2,2 milioane de dolari, împingând Spania pe locul 9 și scoțând-o din rândul principalilor furnizori ai Rusiei.

Italia rămâne cel mai mare exportator de vin în Rusia, dar și aici cifrele s-au prăbușit: 32,4 milioane de dolari în primul trimestru, o scădere de aproape trei ori față de anul precedent. Livrările din Georgia au scăzut de 2,4 ori, ajungând la 27,6 milioane de dolari, iar cele din Letonia au scăzut cu 10%, la 25,4 milioane de dolari. Polonia ocupă locul patru în clasament, cu 9,8 milioane de dolari, înregistrând o scădere de 1,8 ori.

Vinurile portugheze au suferit un recul de aproape o treime, cu importuri de 6,2 milioane de dolari, dar au reușit să o înlocuiască pe Spania în topul principalilor furnizori. Alte țări care exportă vin în Rusia au raportat de asemenea scăderi: Chile – 5,2 milioane de dolari, Lituania – 3,8 milioane de dolari, Germania – 3,3 milioane de dolari, iar Franța – doar 0,7 milioane de dolari.

Această scădere abruptă reflectă dificultățile tot mai mari din comerțul internațional cu Rusia, pe fondul sancțiunilor economice și a reconfigurării fluxurilor comerciale globale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO