CCI a RM va organiza Programul de instruire Academia Exportatorilor. Cine poate participa

10 Oct. 2022, 12:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
10 Oct. 2022, 12:44 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) va organiza, începând cu data de 19 octombrie 2022, Programul de instruire Academia Exportatorilor.

Potrivit CCI a RM, obiectivul de bază al programului de instruire este de a oferi participanților cunoștințe noi, necesare dezvoltării unei afaceri de succes, orientate spre export, prin sporirea abilităților teoretice și practice ale personalului implicat în activități de marketing și export.

Academia Exportatorilor include o serie de instruiri tematice referitor la marketingul internațional, reglementările și procedurile vamale de export, elaborarea și negocierea contractului de export, accesul la surse de finanțare pentru export, etc.

Seminarele vor fi organizate atât în format online, cât și cu prezență fizică. Durata totală a cursului este de 44 ore academice, conform agendei anexate.

Rolul Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova este de a facilita procesul de formare a cunoștințelor și competențelor agenților economici în domeniul comerțului internațional, marketingului și digitalizării afacerilor pentru a deveni mai competitivi pe plan internațional.

Grupul-țintă este reprezentat de proprietarii, directorii și managerii comerciali, responsabili de activitățile de export în cadrul întreprinderilor din orice sector al economiei naționale.

Ce vei afla participând la programul Academia Exportatorilor?

  • Cum organizezi activitatea de marketing a unei companii orientate spre export?
  • Ce surse poți utiliza pentru a obține informații despre piețele de export?
  • Cum să elaborezi și să negociezi corect un contract de export?
  • Care sunt principalele proceduri de export și condițiile de livrare INCOTERMS 2020?
  • La ce surse de finanțare poți apela pentru finanțarea exportului?
  • De ce avem nevoie de un plan de afaceri și o strategie de export?
  • Cum asigurăm continuitatea lanțului logistic și integrarea în lanțurile valorice internaționale?

Persoanele interesate în obținerea noilor cunoștințe și dezvoltarea abilităților practice de gestionare a activităților de export vor completa formularul de participare până pe data de 14 octombrie 2022, accesând link-ul: https://forms.gle/pMQpdejbUMnRpB6D9

La finalul cursului beneficiarii vor primi certificate de participare. Prezentările și înregistrările video ale cursurilor vor fi transmise gratuit tuturor participanților.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO