CCRM a întreprins o vizită la Autoritatea de Audit a României. Discuții despre programele de cooperare transfrontalieră

15 Apr. 2022, 17:58
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
15 Apr. 2022, 17:58 // Actual //  MD Bani

În perioada 12-15 aprilie, o delegație a Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a întreprins o vizită de lucru la Autoritatea de Audit a României (AAR). Vizita a fost întreprinsă la invitația AAR, în scopul schimbului de experiență în auditarea programelor de cooperare transfrontalieră. Andrei Munteanu, membru al CCRM, responsabil de activitatea Grupului de auditori ai programelor transfrontaliere, a discutat cu președintele AAR, Lucian Dan Vlădescu despre aspectele de interes comun.

Pentru membrii Grupului de auditori implicați în auditarea programelor de cooperare transfrontalieră la nivel național AAR a organizat sesiunea de instruire „Auditul programelor de cooperare transfrontalieră finanțate din fonduri europene”.

„Curtea de Conturi intenționează să-și fortifice capacitățile instituționale de evaluare a sistemului de management și control al programelor de cooperare transfrontalieră, instituite la nivel național pentru programele operaționale comune „România – Republica Moldova 2014-2020” și „Bazinul Mării Negre 2017-2020”, prin dezvoltarea și ajustarea cadrului normativ metodologic intern aplicabil activităților de audit desfășurate în temeiul acordurilor de finanțare ale programelor menționate”, se arată într-un comunicat de presă.

CCRM a beneficiat de instruiri pe domenii axate pe auditarea programelor transfrontaliere: fondurile și programele auditate de AAR, fluxul financiar al fondurilor europene în România și auditarea lor, metodologia de eșantionare în auditul operațiunilor, achizițiile publice și riscurile în auditul UE, tratare fraudei și a conflictului de interese de către auditori, etc.

De asemenea, în cadrul vizitei a avut loc o întrevedere a președintelui Curții de Conturi a României, Mihai Busuioc cu Andrei Munteanu. Dl Munteanu a salutat inițiativa și deschiderea instituției supreme de audit a României pentru suportul acordat și împărtășirea celor mai bune practici aplicabile activităților de audit aferente programelor transfrontaliere.

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ