Ce a discutat FMI cu premierul Recean

26 Sept. 2023, 09:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Sept. 2023, 09:57 // Actual //  bani.md

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, s-a întâlnit cu delegația Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Clara Mira, pentru a discuta aspecte esențiale legate de consultările din 2023, programul de creditare și mecanismele de finanțare destinate asigurării sustenabilității economice a țării.

În cadrul întrevederii, Prim-ministrul Recean a subliniat progresul înregistrat în reformele din sectorul justiției și lupta împotriva corupției, precum și eforturile susținute în dezvoltarea economică a Republicii Moldova. El a evidențiat măsurile de sprijin pentru antreprenoriat și promovarea agendei europene a țării, subliniind importanța reformelor pentru viitorul țării.

„Printre prioritățile de top ale guvernului se numără reforma justiției și lupta împotriva corupției. Trebuie să ne asigurăm singuri instrumentele necesare pentru a curăța sistemul. În același timp, punem accentul pe dezvoltarea economică și este necesar să le oferim antreprenorilor durabilitate și predictibilitate. De asemenea, stimulăm investițiile în eficiența energetică, ceea ce va avea un impact pozitiv pe termen lung asupra mediului de afaceri și comunităților din întreaga țară. În acest sens, contăm pe sprijinul partenerilor externi, inclusiv al FMI, pentru a crea politici de susținere”, a declarat premierul Dorin Recean.

Discuțiile au acoperit, de asemenea, importanța cooperării cu FMI pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova prin consolidarea instituțională, armonizarea legislației la standardele europene și minimizarea vulnerabilităților legate de schimbările climatice.

Misiunea FMI se află în Moldova în perioada 25 septembrie – 6 octombrie și va purta discuții cu autoritățile moldovenești în contextul consultărilor anuale prevăzute de articolul 4 din Acordul de situație al FMI pentru anul 2023. De asemenea, se vor discuta detaliile celei de-a patra revizuiri a programului ECF/EFF al Moldovei, finanțat de FMI prin intermediul Facilității de credit extinsă (ECF) și a Facilității de credit extinsă (EFF), precum și solicitarea de sprijin prin intermediul noii Facilități de finanțare a rezilienței și sustenabilității pe termen lung (RSF).

În cadrul misiunii, se vor analiza evoluțiile economice recente și progresele înregistrate în implementarea programului, iar autoritățile moldovenești vor discuta cu FMI despre prioritățile de politică pentru a aborda vulnerabilitățile legate de schimbările climatice.

Programul actual de 40 de luni a fost aprobat de FMI în decembrie 2021, iar în mai 2022, valoarea totală a împrumuturilor acordate în cadrul programului a fost majorată la aproximativ 785 de milioane de dolari. Din această sumă, aproximativ 366 de milioane de dolari au fost deja plătiți. Consultările periodice cu FMI reprezintă o oportunitate importantă pentru autoritățile moldovenești de a discuta și actualiza programele și politicile economice pentru a asigura dezvoltarea și stabilitatea economică a țării.

Potrivit articolului 4 din Statutul FMI, toate țările membre au consultări bilaterale anuale cu organizația financiară internațională pentru a discuta progresele și politicile economice. Aceste consultări reprezintă un pas important pentru menținerea dialogului și cooperării între Republica Moldova și FMI în vederea consolidării stabilității și dezvoltării economice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 16:27
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 16:27 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Dobânzile pentru creditele de consum în băncile rusești au crescut semnificativ în ultima perioadă, atingând un nivel maxim de 44% pe an, comparativ cu 25-38% la începutul lunii noiembrie, conform declarațiilor directorului de creditare al platformei „Sravni”, Magomed Gamzaev, pentru agenția „Gazeta.Ru”.

Această creștere a dobânzilor este atribuită majorării ratei de bază a Băncii Centrale a Rusiei (BCR) și se așteaptă să continue pe măsură ce BCR intenționează să o crească și mai mult până la sfârșitul anului. „Aceasta influențează direct intervalul dobânzilor la creditele de consum”, a explicat Gamzaev.

În contrast, dobânzile maxime la depozite nu au crescut semnificativ, rămânând la 27% pentru depozitele pe termen fix și 23% pentru conturile de economii. Dobânda medie maximă pentru depozite a crescut doar cu puțin peste 1 punct procentual, atingând 15,95% la sfârșitul lunii noiembrie.

Banca Centrală a Rusiei a majorat rata de bază la 21% pe 25 octombrie, iar analistul principal al „Sovcombank”, Mihail Vasiliev, estimează că în decembrie aceasta ar putea ajunge la 23%. Vasiliev preconizează o inflație de 8,4% până la sfârșitul anului, motiv pentru care Banca Centrală ar putea fi nevoită să aplice o politică monetară mai strictă.

De asemenea, în ultimele luni, Banca Centrală a introdus cerințe mai stricte pentru bănci, crescând coeficientul de risc pentru creditele fără garanție și limitând accesul la împrumuturi pentru persoanele cu datorii mari, ceea ce a dus la scăderea numărului de credite aprobate și la creșterea dobânzilor.

În octombrie 2023, băncile rusești au acordat 1,94 milioane de credite de consum, în scădere cu 28% față de luna septembrie și cu 43% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, nivelul neplății împrumuturilor a atins valori record, cu 800.000 de ruși intrând în întârziere la plăți, iar numărul total al debitorilor ajungând la 6,2 milioane.

Un sondaj realizat de „Levada Center” arată că aproape jumătate dintre debitori întâmpină dificultăți la plata împrumuturilor, 35% dintre aceștia având dificultăți minore și 12% confruntându-se cu probleme grave.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău