Ce este SWIFT și de ce expulzarea Rusiei este o „ultimă soluție”? De este este atât de riscant

26 Feb. 2022, 13:31
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Feb. 2022, 13:31 // Actual //  MD Bani

Expulzarea Rusiei din SWIFT, sistemul larg utilizat de tranzacții financiare, este din nou pe masă pentru a treia rundă de sancțiuni UE, în ciuda încercărilor anterioare de a o exclude.

Pe măsură ce Moscova continuă invadarea Ucrainei, țările occidentale sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari pentru a veni cu măsuri extreme care să forțeze Kremlinul să accepte o încetare a focului și să oprească violența.

Liderii UE au aprobat deja două runde de sancțiuni care vizează sectoarele financiare, energetice și de transport ale Rusiei, întăresc controlul exporturilor, inclusiv semiconductoare, și limitează eliberarea vizelor. Pedepsele includ, de asemenea, interdicții de călătorie și înghețarea activelor cercului apropiat al președintelui Putin, scrie Euronews.

Împreună, blocul urmărește să paralizeze cel puțin 70% din sistemul bancar al Rusiei pentru a tăia fondurile necesare pentru finanțarea invaziei.

Dar Kremlinul pare să nu le lase intimidat de amenințările cu sancțiuni, pe care UE le impune în coordonare cu Statele Unite, Regatul Unit, Norvegia, Canada, Japonia și Australia.

Toate privirile se îndreaptă acum către SWIFT, care este văzut ca o măsură dramatică de ultimă instanță pentru a schimba părerea Moscovei.

Miniștrii de externe ai UE au zburat vineri la Bruxelles pentru a finaliza noua serie de sancțiuni și a discuta despre un al treilea pachet de sancțiuni, în care sistemul de plăți este din nou pe masă.

„Înțeleg că există deja un al treilea pachet de sancțiuni care include sistemul [SWIFT], care ar putea fi adoptat în următoarele zile”, a declarat Simon Coveney, ministrul de Externe al Irlandei

De la Paris, ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire nu a exclus categoric acest lucru.

„Aceasta este ultima soluție, SWIFT, dar aceasta este una dintre opțiunile care rămân pe masă”, a spus el reporterilor.

Prim-miniștrii Irlandei, Belgiei și Olandei au cerut anterior UE să fie mai ambițioasă în răspunsul său și să ia în considerare cu seriozitate expulzarea Rusiei din SWIFT.

De asemenea, se crede că Polonia, Letonia, Lituania și Estonia susțin această mișcare, dar Germania, Italia, Ungaria și Cipru și-au exprimat îngrijorarea, scrie Euronews.

Sancțiunile UE trebuie să fie aprobate în unanimitate și necesită undă verde din partea celor 27 de state membre.

Între timp, oficialii ucraineni continuă să facă presiuni pentru ca blocul să transforme cuvintele în acțiuni.

„Expulzați RUSIA din SWIFT și dați-o afară de pretutindeni”, a scris pe Twitter Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei.

Ulterior, el a postat pe Twitter că Italia l-a „asigurat” că va sprijini interdicția SWIFT.

Ce este SWIFT și de ce este atât de important?

Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) este un sistem intermediar de înaltă securitate care permite băncilor și instituțiilor din întreaga lume să efectueze tranzacții financiare – adică plăți obișnuite – între ele.

Sistemul a fost fondat în 1973 și are sediul în La Hupe, Belgia. Astăzi, SWIFT leagă peste 11.000 de instituții financiare din peste 200 de județe și teritorii, făcându-l o piesă esențială a economiei noastre globalizate, cu ritm rapid.

În mod crucial, SWIFT este folosit de statele membre UE pentru a plăti gazul și petrolul rusesc, două resurse care reprezintă coloana vertebrală a economiei ruse.

Întrucât UE este principalul client energetic al Rusiei, mulți cer acum expulzarea țării din SWIFT pentru a priva Moscova de fondurile atât de necesare pentru a susține invazia în curs a Ucrainei.

„Dacă Rusia nu mai poate participa activ la sistemul financiar internațional, asta are un impact major”, a declarat Fabian Zuleeg, directorul executiv la European Policy Center (EPC), pentru Euronews. „Îngreunează foarte mult conducerea instituțiilor financiare în Rusia și se oprește, foarte eficient, de la finanțarea externă. Așa că, cred că aceasta este o mișcare care ar fi ajutat.”

De ce expulzarea Rusiei din SWIFT este considerată riscantă?

O expulzare totală din SWIFT ar însemna că aproape tot comerțul UE-Rusia s-ar opri brusc, perturbând o parte semnificativă a economiei blocului.

Rusia este al cincilea partener comercial al UE: în 2020, comerțul total cu mărfuri între cei doi s-a ridicat la 174,3 miliarde de euro, din care 79 de milioane de euro au fost exporturi UE, potrivit Comisiei Europene.

Dacă această sumă enormă de bani ar dispărea peste noapte, statele membre ar simți durerea într-un mod instantaneu și dureros. Prețurile gazelor ar crește vertiginos, trimițând facturile consumatorilor la cote imposibile și forțând multe fabrici să oprească complet producția.

„[SWIFT] este întotdeauna o opțiune. Dar în acest moment, aceasta nu este poziția pe care restul Europei dorește să o adopte”, a spus președintele american Joe Biden, întrebat despre această posibilitate.

„Dacă Rusia va fi deconectată de la SWIFT, economia va ploda, va fi o catastrofă pentru economia rusă. Și dacă marii oligarhi sunt sancționați, atunci propria bogăție a lui Putin ar fi distrusă și ar fi complet inaccesibilă. Și acestea sunt două lucruri materiale ale lui Vladimir Putin”, a declarat finanțatorul Bill Browder, șeful Campaniei Globale pentru Justiție Magnitsky, numită după fostul său avocat care a fost ucis într-o închisoare din Rusia. „Oare [Putin] încetează să atace Ucraina în ziua care se întâmplă? Cu siguranță nu. Dar îl pune într-o poziție în care tot ceea ce a lucrat, în ultimii 20 de ani, a fost sacrificat, cu siguranță da. Și în acel moment atunci suntem într-o poziție în care avem o anumită pârghie”, a declarat Browder pentru Euronews.

Realitatea Live

07 Sept. 2024, 10:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Sept. 2024, 10:25 // Actual //  Lupu Eduard

Prețurile europene la gazele naturale și-au extins câștigurile pe măsură ce din Egipt au apărut semne ale unei concurențe mai intense pentru combustibil, relatează BNN Bloomberg.

Contractele futures de referință au crescut cu până la 4% vineri, după ce sesiunea precedentă a stopat o scădere de trei zile. Egiptul dorește să cumpere 20 de încărcături de gaze naturale lichefiate începând cu luna octombrie, fiind pentru prima dată în ultimii ani când va solicita importuri în perioada premergătoare iernii.

Acest lucru i-a făcut pe comercianți să se îngrijoreze cu privire la echilibrul pieței din Europa, deoarece o creștere a cererii în altă parte ar putea duce la sosirea unei cantități mai mici de combustibil pe țărmurile sale. Deși regiunea este în prezent bine aprovizionată, ea se bazează pe fluxuri continue din întreaga lume după ce Rusia și-a redus livrările prin conducte în 2022.

„Prețurile gazelor din Europa pentru iarnă vor evolua în funcție de creșterea cererii”, a scris Florence Schmit, strateg energetic european la Rabobank, într-o notă din această săptămână. „O iarnă mai rece decât se aștepta în Europa poate adăuga, de asemenea, mai multă presiune ascendentă”.

Pentru Egipt, cumpărarea de încărcături de GNL în această toamnă și iarnă reprezintă o modalitate de a deveni un potențial importator net de gaze. Scăderea rapidă a producției de gaze și o vară neobișnuit de caldă au determinat țara să își crească importurile de GNL în acest an la cel mai ridicat nivel din 2018.

Piața urmărește îndeaproape ultimele evoluții privind încetarea acordului de tranzit dintre Ucraina și Rusia și impactul pe care acesta îl va avea asupra aprovizionării regiunii începând cu luna ianuarie. Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat vineri că a fost contactat de Moscova și Kiev pentru a facilita tranzitul de gaze prin Ucraina către Europa.

Separat, săptămâna viitoare, temperaturile vor scădea în unele părți din nord-vestul continentului, ceea ce ar putea stimula cererea.

Contractele futures olandeze pe o lună, referința europeană în materie de gaze, au crescut cu 3,3% până la 37,40 euro pe megawatt-oră la ora 12:32 p.m. la Amsterdam.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău