Ce iau cu mine în bagajul de vacanță: organizare, obiecte necesare și împachetare

13 Iul. 2021, 05:40
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
13 Iul. 2021, 05:40 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Suntem în plină vară și deja este cunoscut faptul că tot mai mulți aleg o vacanță în această perioadă a anului. Cu toate că totul pare a fi simplu, atunci când vine vorba de organizare și bagaj, apar dificultățile. Iată câteva sugestii pe care le poți folosi înainte de a pleca în concediu.

1. Totul începe cu o bună planificare

Pentru a lua cu tine doar lucrurile necesare și pentru a nu uita ceva important ține cont de aceste sfaturi:

 • Verifică starea vremii . Ține cont de prognoza meteo când îți faci bagajul și fii pregătit pentru orice capriciu al vremii, nu lua cu tine haine mai grose dacă nu vei avea nevoie ele.
 • Pregătește tipul de bagaj potrivit pentru itinerariul tău. Dacă plănuiești să faci multe drumeții și vrei să ai totul la îndemână, cel mai indicat ar fi să te bazezi pe un rucsac suficient de încăpător, cu multiple compartimente. În schimb, dacă optezi pentru o vacanță all-inclusive, o valiză sau un troller ar fi o opțiune mai potrivită, alături de o geantă de mână, în care să transporți obiectele indispensabile sau cele de valoare.
 • Ia în considerare mijlocul de transport cu care te vei deplasa și adaptează-ți bagajul și în funcție de acesta. Dacă vei călători cu avionul, e necesar să respecți restricțiile impuse cu privire la obiectele interzise sau la cantitatea de lichide pe care o poți transporta. Dacă alegi să pleci în vacanță cu mașina, vei avea mai multă libertate în această privință, dar evită să îți încarci portbagajul în mod inutil.
 • Întocmește lista obiectelor necesare, în care să incluzi tot ce-ți va trebui, de la haine, la articole de toaletă, la aparate electronice. Astfel, vei avea din timp o perspectiva de ansamblu asupra tuturor lucrurilor utile și vei putea adăuga pe parcurs tot ce ai omis inițial. Vei avea timp să speli, să calci și să împăturești pe îndelete articolele de îmbrăcăminte preferate, dar și să-ți pui la încărcat toate dispozitivele electronice pe care plănuiești să le iei cu tine.
 • Alocă-ți timp pentru o ultimă rundă de cumpărături. Trece pe lista obiectelor necesare și articolele pe care vei avea nevoie să le achiziționezi, astfel încât să-ți planifici din timp și o mică sesiune de cumpărături. Dacă mai ai nevoie de anumite haine sau de câteva cosmetice, ori de gustări pentru drum, achiziționează-le cu câteva zile înainte de momentul plecării. Astfel vei scăpa de grija cumpărăturilor de ultim moment, care sunt adesea impulsive și la suprapreț.
 • Comunică itinerariul tău unei persoane apropiate și modul în care vei putea fi contactat. Transmite-i acestei persoane și datele de contact ale pensiunii sau hotelului unde te vei caza, pentru orice eventualitate.

2. Categoriile de obiecte esențiale pe care să le incluzi în bagaj

Ca să te asiguri că lista ta cuprinde toate categoriile de obiecte de care vei avea nevoie, imaginează-ți cum se va desfășura o zi de călătorie, de la început până la sfârșit, de la toaleta de dimineață până la petrecerile de seară. Oricare ar fi scenariul, cu siguranță va trebui să incluzi în bagaj câteva obiecte din următoarele categorii.

 • Articole vestimentare și accesorii. Când vine vorba de haine, cu toții avem tendința de a exagera și a ne umple valiza sau rucsacul până la refuz, cu prea multe articole vestimentare. Asigură-te că ai câte un schimb de haine pentru fiecare zi și alege articole vestimentare confortabile, ușor de transportat și întreținut, ca să ai un aspect îngrijit de fiecare dată:
 1. Mizează pe articole vestimentare multifuncționale în tonuri neutre, pe care să le poți purta în moduri și combinații diferite și nu uita să le adaptezi la destinația ta și activitățile care te așteaptă acolo, precum și la starea vremii.
 2. Include câteva seturi de lenjerie intimă și câteva perechi de ciorapi sau șosete;
 3. O pereche de pijama sau haine lejere pentru dormit;
 4. Papuci de casă;
 5. Două perechi de pantofi versatili și confortabili;
 6. O pălărie sau șapcă și ochelari de soare;
 7. Căciulă sau mănuși, dacă vremea o impune;
 8. O jachetă pentru serile răcoroase;
 9. O mini-umbrelă și un impermeabil pentru ploile inopinate;
 10. Câteva accesorii, precum un set de bijuterii, o curea sau o eșarfă.
 • Bani, documente și bilete. Va fi necesar să ai la tine câteva documente personale și câteva variante de a efectua plăți, astfel încât să nu întâmpini situații neplăcute pe parcursul călătoriei:
 1. Buletinul sau pașaportul;
 2. Permisul de conducere, în cazul în care vei conduce sau vei închiria o mașină;
 3. Biletele de tren sau avion, ori bilete pentru concerte, spectacole sau intrarea la diferite expoziții;
 4. O sumă de bani cash și câteva carduri pe care să le ții la îndemână, dar nu pe toate în același loc.

În plus, scanează documentele originale și trimite-ți o copie a acestora prin e-mail, pentru a le avea la îndemână în format electronic, în caz că vei rătăci aceste acte.

 • Gadgeturi și aparatură electronică. Nu uita să iei cu tine câteva dispozitive esențiale, precum:
 1. Telefonul și laptopul sau tableta;
 2. Un aparat de călcat vertical;
 3. Un set de căști;
 4. Aparatul foto;
 5. Un adaptor de priză universal.
 6. O baterie externă

Pentru a fi sigur că acestea nu rămân fără baterie atunci când ai mai mare nevoie de ele, încarcă-le chiar în ziua dinaintea plecării și pune într-o husă separată încărcătorul corespunzător fiecărui aparat.

 • Cosmetice și articole de îngrijire personală. Articolele de acest tip, în varianta full-size, ocupă adesea prea mult spațiu și îngreunează bagajul în mod considerabil. De aceea, pentru un city break ar fi mai indicat să îți alcătuiești un set de îngrijire cu toate produsele necesare, în format de călătorie:
 1. pastă și periuță de dinți;
 2. geluri de curățare și creme hidratante;
 3. cosmeticele favorite, inclusiv un balsam de buze hrănitor;
 4. cremă de protecție solară, pe care să o reaplici pe parcursul zilei;
 5. Cremă pe care să o aplici după ce ai stat o perioadă îndelungată la soare.
 • Remedii și medicamente. Deși nu e cazul să pui în bagaj prea multe produse de acest gen, care ar putea fi respinse la aeroport, ar fi indicat să nu uiți de:
 1. Un set de prim-ajutor care să conțină câțiva plasturi sau bandaje, un spray dezinfectant și ace de siguranță;
 2. Tratamentul medicamentos pe care îl urmezi și pastilele pentru stările de greață care ar putea apărea pe drum, ori migrene sau alergii, dacă e cazul;
 3. Contraceptive și produse de igienă personală.

3. Împachetarea eficientă este o artă

Pe lângă numărul de obiecte pe care îl pui în bagaj, la fel de important este și modul în care le împachetezi, astfel încât să maximizezi spațiul disponibil. Experții recomandă să începi cu așezarea pantofilor (ambalați corespunzător) în bagaj, astfel încât aceștia să încapă în mod confortabil, fără a ocupa prea mult loc.

Apoi vine rândul obiectelor de mici dimensiuni, care pot încăpea în spațiile rămase libere, între pantofi. În cele din urmă, pe această bază relativ uniformă, se așază articolele vestimentare mari, împăturite sau rulate, în funcție de preferințe.

Toate aceste etape, de la planificare la împachetare, te vor ajuta să ajungi la destinație cu un bagaj light și bine pus la punct, astfel încât să-ți fie ușor să despachetezi și să ai totul la îndemână, iar hainele să arate impecabil. De-acum, nu mai rămâne decât să te bucuri de vacanță!

Sursa: Philips.ro

Realitatea Live

03 Aug. 2021, 16:07
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
03 Aug. 2021, 16:07 // Actual //  Otilia Cotruța

Premierul desemnat Natalia Gavrilița a depus azi la secretariatul Parlamentului dosarul noului Guvern. Acesta include programul de guvernare și lista membrilor noului cabinet, care include 15 miniștri și viceprim-miniștri.

Natalia Gavrilița, prim-ministru

Natalia Gavrilița este vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019, a fost ministra Finanțelor în guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, a fost director general al Fondului Global pentru Inovare. A activat ca secretar de stat al Ministerului Educației, în perioada 2013-2015. A mai deținut funcția de șefă a Departamentului politici și dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului și șefă a Departamentului politici și coordonarea asistenței externe din cadrul Cancelariei de Stat. Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internațională pentru Banca Mondială, UNICEF și alte organizații internaționale. Natalia Gavrilița este licențiată în drept internațional și are un masterat în politici publice la Școala de Guvernare J.F. Kennedy a Universității Harvard.

Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene

Nicu Popescu este cercetător și expert în politică externă, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în cadrul Guvernului Maiei Sandu. Nicu Popescu este profesor universitar asociat la Institutul de Științe Politice (Sciences Po) din Paris și director al programului Europa lărgită din cadrul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), biroul de la Paris. Anterior a activat în cadrul unor centre de cercetare de la Bruxelles (CEPS), Londra (ECFR), și Paris (EUISS). Nicu Popescu are peste 60 de publicații științifice și cărți în domeniul politicii externe și de securitate. Este licențiat al Universității de Stat de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) și Doctor în Științe Politice și magistru în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Central Europeană, Budapesta.

Andrei Spînu, viceprim-ministru, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Andrei Spînu este Secretar general al Administrației Președintelui Republicii Moldova și secretar general al Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019, a deținut funcția de Secretar general al Guvernului Republicii Moldova, iar în perioada 2015–2016 a fost viceministru al Tineretului și Sportului. Este antreprenor în domeniul tehnologiilor informaționale cu un portofoliu de companii internaționale și cofondator al organizațiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului Dreamups Innovation Campus și JCI Chișinău. Andrei Spînu este licențiat în business și administrarea afacerii, iar din 2018 urmează un program de masterat în domeniul guvernării la Harvard University Extension School.

Vlad Kulminski, viceprim-ministru pentru Reintegrare 

Vlad Kulminski a fost Consilier pe politica externă și planificare strategică în Guvernul Maia Sandu. În perioada 2020 – 2021, a deținut funcția de Consilier pentru Reglementarea Conflictelor în cadrul Biroului anti-criza al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). A elaborat și a implementat programe în domeniul soluționării conflictelor și bunei guvernări din regiune, în cadrul diferitor organizații internaționale, inclusiv Dialog Umanitar din Elveția, PNUD, DFID, Banca Mondială. În perioada 2016 – 2019 a fost Directorul Executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice (IPIS). A activat în calitate de expert politic la Ambasada SUA și cea a Marii Britanii în Moldova. Vlad Kulminski este magistru în Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea Central Europeană din Budapesta și mai deține un master în administrație publică de la Școala Maxwell de cetățenie și afaceri publice din New York, SUA. Vlad Kulminski este absolvent al programelor Fulbright și John Smith și al Programului pentru tineri lideri ai Conferinței de securitate de la München.

Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru Digitalizare 

Iurie Țurcanu este expert în digitalizare, cu o experiență de 15 ani în domeniu. În prezent este Coordonator Digitalizare la Agenția de Guvernare Electronică unde activează din 2011, iar în perioada 2019 – 2020 a deținut funcția de director. Iurie Țurcanu este unul dintre dezvoltatorii principalelor platforme digitale guvernamentale precum MCloud, Msign, MPass, Mobile e-ID, MConnect. În perioada 2000 – 2011 a fost șeful Direcției Analiză și Proiectare a Sistemelor Informaționale la Endava Group. Din 2005 este lector universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde predă cursurile de Ingineria Programării și Tehnici și Tehnologii de Guvernare Electronică. A oferit consultanță în domeniul digitalizării și e-guvernării unor structuri din Polonia, Romania, Bulgaria, Ucraina, Macedonia, Uzbekistan, Zambia, Mozambic. Iurie Țurcan deține diplomă de licență și masterat în domeniul Informaticii a Universității Tehnice a Moldovei.

Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției 

Sergiu Litvinenco este membru fondator și vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate. În 2019 și 2021 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În 2019 a fost președinte al Comisiei juridice numiri și imunități, iar ulterior – membru al acestei comisii. În cadrul activității din Parlament, a elaborat și promovat acte normative referitoare la realizarea reformei justiției și pentru combaterea corupției, din domeniul electoral (anularea sistemului electoral mixt) și cel al administrației publice. Până a accede în Parlament, a activat în sistemul administrației publice și în cadrul mai multor proiecte finanțate de Banca Mondială, PNUD, UNICEF. De asemenea, a activat în cadrul Unității de reformare a administrației publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat și a oferit consultanță juridică Comisiei Naționale de Integritate, Ministerului Educației, Centrului de Guvernare Electronică etc. A mai fost expert în cadrul proiectelor de dezvoltare a capacităților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova. Sergiu Litvinenco este licențiat în drept și autor al unor publicații de specialitate.

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății

Ala Nemerenco, medic de profesie, este în prezent consilieră a Președintelui Republicii Moldova în domeniul sănătății. În 2019, a fost ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în guvernul condus de Maia Sandu. A activat în cadrul Oficiului de țară a Organizației Mondiale a Sănătății, a fost consultantă a Organizației Mondiale a Sănătății și altor organizații internaționale în Balcani și Asia Centrală, și consilieră personală al ministrului Sănătății din România. În trecut a fost directoare a Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară. Ala Nemerenco a activat în calitate de conferențiar universitar al Școlii de Management și Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemițanu”, este doctor în medicină, are peste 50 de articole și lucrări științifice publicate în țară și peste hotare, este autoare și coautoare a 11 manuale, îndrumări metodice, ghiduri și protocoale. Ala Nemerco a elaborat ghidurile pe gripa aviară și situații pandemice pentru autoritățile locale. În 2015-2019, a fost consilieră municipală, președinta Comisiei protecție socială, ocrotirea sănătății, educație, cultură și mass-media în Consiliul Municipal Chișinău. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării

Anatolie Nosatîi este militar decorat, cu experiență de peste 30 de ani în Armata Națională și structuri militare internaționale. Până în 2020, a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. În perioada 2014–2018, a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii. Anatolie Nosatîi a absolvit Institutul Militar de Arme Întrunite din Odesa și are un masterat în strategii de securitate națională de la Universitatea Națională de Apărare din SUA. Este decorat cu Ordinul „Credință Patriei” și „Meritul Militar”,  Medalia Internațională a Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiunile ONU, și Medalia „Steaua de Bronz” pentru participarea în două misiuni umanitare post-conflict din Irak.

Ana Revenco, ministrul Afacerilor Interne

Ana Revenco este consiliera Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale și Secretar al Consiliului Suprem de Securitate. A activat în calitate de director executiv a Centrului Internațional „La Strada” Moldova. În perioada 2012-2015, a fost șefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Poliție al MAI, iar în 2013–2015, a fost responsabilă din partea IGP pentru organizarea implementării planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Ana Revenco este licențiată în relații economice internaționale, deține un masterat în administrarea organizațiilor non-profit și este parte a grupului de experți al Consiliului Europei pentru monitorizarea implementării Convenției Europene împotriva traficului de persoane. A fost decorată cu distincția „Meritul Civic” de președintele Nicolae Timofti.

Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării

Anatolie Topală este secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. În perioada 2015–2019, a condus Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, iar din 2013 până în 2015 a fost director al Agenției de Asigurare a Calității. A fost șef al Departamentului de studii al Universității de Stat din Moldova și prodecan al Facultății de Matematică și Informatică a USM. Anatolie Topală este conferențiar universitar și doctor în științe fizico-matematice.

Sergiu Gaibu, ministru al Economiei 

Sergiu Gaibu este Director de Program de Politici Economice în cadrul Expert-Grup, responsabil de elaborarea de studii și politici economice și asistență tehnică pentru Banca Națională a Moldovei, Comisia Națională a Pieței Financiare și Guvern. Anterior a oferit consultanță pentru fortificarea capacităților Agenției pentru Organizația de Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor din Moldova. În perioada 2009 – 2014 a fost membru al comitetului executiv al Băncii Comerciale Române la Chișinău, iar în perioada 2008 – 2016 – expert asociat în cadrul IDIS Viitorul. Sergiu Gaibu are o experiență de peste 20 de ani în domeniul economic și a mai avut colaborări cu GIZ, USAID, BC Mobiasbanca, Moldova Agroindbank. Sergiu Gaibu este licențiat în Relații Economice Internaționale, la Academia de Studii Economice din Moldova.

Dumitru Budianschi, ministrul Finanțelor

Dumitru Budianschi este matematician, economist și expert în finanțe publice, deputat al fracțiunii PAS în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada 2011 – 2021 a deținut funcția de Director de Program „Sector Public: Economie, Finanțe, Management” la Centrul Analitic Expert-Grup. În perioada 2013 – 2019 a activat în calitate de expert și consultant financiar pentru mai multe proiecte și instituții internaționale inclusiv PNUD, BDO Audit, ICON-INSTITUT Engineering, GFA Consulting Group. Dumitru Budianschi a absolvit facultatea de Matematică și Cibernetică la Universitatea de Stat al Republicii Moldova și deține un masterat în Finanțe Publice și Fiscalitate de la Academia de Studii Economice din Moldova.

Iuliana Cantaragiu, ministrul Mediului

Iuliana Cantaragiu este vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului în guvernul Maia Sandu. Iuliana Cantaragiu este expertă în domeniu protecției mediului și economiei circulare, cu o experiență de peste 20 de ani în sectorul asociativ. A deținut funcția de Director adjunct la Asociația Obștească „Centrul Național de Mediu”, iar în 2020 a activat în calitate de specialist de mediu la Agenția de Servicii Publice, în cadrul proiectului finanțat de Banca Mondială „Înregistrarea Funciară, Evaluarea și Impozitarea Locală”. A lucrat cu proiecte de protecție a mediului, implementate cu sprijinul Băncii Mondiale, Comisiei Europene, Agenției de Dezvoltare a Germaniei și PNUD, a făcut parte din Consiliul Național al ONG-urilor, Platforma Societății Civile RM-UE. Iuliana Cantaragiu a absolvit Academia de Studii Economice din București, facultatea Relații Economice Internaționale și face un masterat în Managementul Riscurilor și Economiei Circulare la Universitatea de Științe Aplicate din Tampere, Finlanda.

Sergiu Prodan, ministrul Culturii

Sergiu Prodan este regizor, scenarist și producător, director al casei de producție Atelierul Sergiu Prodan, 2013-2017 a fost Președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, unul din autorii legii cinematografiei. În perioada 2009-2013 a fost profesor de regie și film la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În 2004 a fost Director General al Companiei Publice Teleradio-Moldova. Sergiu Prodan a obținut premii internaționale pentru filmele „Patul lui Procust”, „Copii măcelarului”, „Cea mai bună dintre lumi, sau o simplă zi de toamnă” și „Paula”. Sergiu Prodan a absolvit Institutul de Cinematografie din Moscova (VGIK) și Institutul Teatral Boris Shchukin.

Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale

Marcel Spatari este din 2010 expert și director general al Syndex România, membră a grupului francez Syndex, una dintre cele mai mari companii de consultanță în domeniul protecției salariaților. A oferit consultanță pe subiecte social-economice, dreptul muncii și relații industriale pentru companii și reprezentanți ai salariaților din Republica Moldova, România și Uniunea Europeană. Marcel Spatari este autor de articole și studii ce țin de situația salariaților, dialogul social, piața muncii, salariul minim, costul vieții decente și impactul COVID-19 asupra salariaților și al pieței muncii. A consiliat partenerii de dialog social pe subiectul reformei sistemului de pensii din România. În 2003 a absolvit studiile de licență la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative, are studii de masterat în Studii Europene la Colegiul Europei și în Administrarea Afacerilor la IFAG și Universitatea din Nantes.

Viorel Gherciu, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare

Viorel Gherciu este expert în agricultură, din 2018 director al VEREIN Donau Soja în Moldova, responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova. În perioada 2017-2018 a fost coordonator de proiect în implementarea politicilor agroalimentare din cadrul Băncii Europene de Investiții în Ucraina. Din 2003 este președintele ProRuralInvest, iar în perioada 2015 – 2017 a fost delegatul organizației ca expert în domeniul agricol în proiectul Băncii Europene pentru Investiții “Businessul Agricol și Dezvoltare Rurală”. Viorel Gherciu pe parcursul activității profesionale a contribuit la dezvoltarea fondului de garantare a creditelor în agricultură, a participat la dezvoltarea a 11 asociații de utilizatori de apă pentru irigații și a fost unul din autorii Strategiei de Dezvoltare Rurală al Republicii Moldova.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală