Potrivit informațiilor prezentate de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră al MAI, de la începutul anului curent până la data de 31 mai 2021, au fost identificate peste 460 de teste PCR Covid-19 cu semne de falsificare. Din numărul total de falsuri, 108 au fost ridicate pe sensul de intrare în Moldova, alte 346 – depistate pe direcția de ieșire din țară, iar șapte teste pe teritoriul Moldovei, în baza informațiilor operative.
Ce riști dacă falsifici testul PCR Covid-19? Amendă de până la 32 500 lei sau închisoare de până la 2 ani


Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.
Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.
„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.
După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.
Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.
Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!
-
1Jaf legalizat! SUA cere tot – petrol, gaze, căi ferate. Ucraina ripostează: Nu suntem de vânzare
-
2„Cămila agriculturii” cară milioane în conturile exportatorilor moldoveni
-
3Când Rusia a spus NU, Europa a spus DA. Lecțiile embargoului din 2006
-
4Gata cu ținutul banilor „sub pernă”! Statul iese lunar pe piață: Obligațiuni pentru populație, acum cu scadențe extinse
-
5Ți-ai lăsat terenul în paragină? Statul ți-l dă altuia fără să te întrebe












