Deocamdată nu este cert că Republica Moldova va primi gaz de la Gazprom după 1 octombrie, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.
„Cetățenii vor beneficia de compensații la factură, însă deocamdată nu se știe de ce sumă e nevoie pentru că nu se cunoaște prețul de achiziție al gazelor. În cazul sistării livrării de către compania rusă, Moldova va cumpăra la preț de piață, care este mai mare. În context, Maia Sandu a îndemnat din nou populația să economisească”, a punctat Sandu.
Republica este amenințată de criza gazelor, deoarece gigantul rus Gazprom ar intenționa să sisteze livrarea gazelor. Motivul, Chișinăul nu și-a onorat obligațiile de auditare a datorii istorice de 709 mil. USD.
Republica Moldova are stocate și 35 de milioane de metri cubi în România, cantitate ce ar ajunge pentru aproximativ 10 zile. Gazele pot fi transportate prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău care deja funcționează din 2021.
Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a precizat că în cazul în care Gazprom sistează livrările de metan, Transnistria va trebui să cumpere gaz la prețul de piață cu plata în avans
Republica Moldova este dependentă 100% de furnizorul rus de gaze Gazprom. Pentru luna septembrie prețul de achiziție este de 1882 USD pentru mia de metri cubi, iar tariful pentru consumatorii casnici a fost majorat cu 27,2%, la 29,26 lei pentru metrul cub. Din 1 octombrie prețul de import al gazului va fi calculat după o altă formulă. Este vorba de 70% prețul la petrol și 30% prețul spot al metanului.