Nr 2 în telefonia din Moldova, cu politician singurul miliardar nepalez, care a finanțat un templu Shiva – la BVB

29 Sept. 2022, 09:35
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Sept. 2022, 09:35 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul de telecomunicații Moldcell, cu sediul în Chișinău, preluat în anul 2020 de Caudhary Group, multinațională cu capital nepalez, are intenția de a se lista la Bursa de Valori București. Compania, cu a 2-a cotă de piață pe segmentul telefoniei din Republica Moldova, ar urma să vină la cota pieței locale, însă nu mai devreme de banca maib, de asemenea din Basarabia, care are planuri de a intra în ringul bursier românesc anul viitor, conform informațiilor Profit.ro.

Pe un drum deschis în anul 2018 de producătorul de vinuri Purcari Wineries (WINE), companii din Basarabia ar urma să se listeze pe piața locală de capital. La Forumul Moldova – Romania: Capital Bridges, organizat la jumătatea acestei luni, reprezentanții Bursei de Valori București și-au anunțat intenția de a lega punți peste Prut prin atragerea firmelor din Republica Moldova pentru a se finanța folosind platforma lor.

Inedit, acest pod ar putea fi folosit pentru intrarea capitalului nepalez în România. Moldcell, furnizor de servicii de telefonie mobilă și internet în Basarabia, recent achiziționat de un mare grup asiatic, are intenții de listare la BVB.

Compania de peste Prut ar urma să acopere un domeniu care este reprezentat de Digi Communications (DIGI) la BVB, piață unde povestea listării Romtelecom – repetată obsesiv la începutul secolului – nu s-a materializat vreodată. Cu un număr de 1,6 milioane utilizatori în anul 2021, Moldcell deține a 2-a cotă de piață din Republica Moldova, după filiala locală a Orange.

Suedezii și nepalezii – tranzacție majoră la Chișinău

Societatea, care operează încă din anul 2000, a fost vândută în martie 2020 către Chaudhary Group, cea mai importantă multinațională din Nepal, care grupează 160 de companii în 35 de țări, deține 123 de mărci și are aproximativ 15.000 de angajați.

Grupul este deținut de Binod Kumar Chaudhary, în vârstă de 67 de ani, creditat ca singurul miliardar nepalez de revista Forbes, la nivelul anului 2019 averea netă a acestuia fiind estimată la 1,7 miliarde dolari. Omul de afaceri are și activitate politică, fiind reprezentant în Parlamentul național.

Vânzătorul Telia Company AB, corporație deținută de guvernul Suediei, a înstrăinat pachetul de 100% din Moldcell către CG Cell Technologies DAC, firmă parte a grupului nepalez, înregistrată în Irlanda și care îi are ca acționari pe fiii lui Binod Chaudhary, respectiv Rahul și Varun Chaudhary.

Într-o secvență de listări așteptată, din Republica Moldova, Moldcell ar urma să vină la cota BVB după banca maib, care și-a anunțat intenția pentru anul viitor, compania telecom urmând să fie o prezență importantă a unei firme având ca acționar majoritar un grup asiatic.

Moldcell a avut pierderi în ultimii 3 ani, care s-au ridicat la 55,65 milioane lei moldovenești (3,15 milioane dolari) anul trecut, însă reduse de la 103,62 milioane lei moldovenești (5,99 milioane dolari) în anul tranzacției 2020 și 109,55 milioane lei moldovenești (6,23 milioane dolari) în 2019.

Cine sunt nepalezii care vor la BVB

Operatorul de telefonie cu 335 de angajați are acum un acționar puternic, Chaudhary Group fiind un consorțiu care are ținta atingerii unor afaceri de 5 miliarde dolari pentru anul 2025. Începuturile acestuia se leagă de Bhuramall Chaudhary, bunicul actualului proprietar, care a deschis în capitala Neplalului, Kathmandu, un magazin care vindea textile din import.

Grupul a câștigat în relevanță în anul 1957, când a început să opereze hotelul Crowne Plaza din Kathmandu, ulterior extinzându-se în mai multe sectoare, operațiuni fiind atât în parcul industrial CG inaugurat în Nepal în anul 1995, dar și în terțe țări.

Inedit, ilustrare a forței grupului, acesta a finanțat construcția unui templu hindus dedicat zeității Shiva. Finalizat în anul 2017, situl religios Shashwat Dham, care include școli ale învățăturii hinduse și un centru de meditație yoga, a devenit cel mai vizitat din Nepal.

Dincolo de acționarul puternic, Moldcell, companie cu vânzări nete de 1,19 miliarde lei moldovenești (67,18 milioane dolari) anul trecut, operează pe o piață a telecomunicațiilor în suferință în Republica Moldova.

Deși numărul de utilizatori a crescut la un maxim de 4,7 milioane persoane și firme, în 2021 veniturile agregate de 2,9 miliarde lei moldovenești (155,95 milioane dolari) erau doar la nivelul celor din anul 2008, conform datelor centralizate de reglementatorul de la Chișinău al pieței locale de telecomunicații.

Pe o piață în care basarabenii au vorbit 6,68 miliarde minute anul trecut, Moldcell a înregistrat un venit mediu lunar pe utilizator (ARPU) de 56,4 lei (12,10 dolari), fiind cel mai mic între competitorii Orange Moldova și Moldtelecom.

La sfârșitul anului trecut, Moldcell avea active totale de 1,70 miliarde lei moldovenești (96,41 milioane dolari), în scădere cu 7,60% față de cele de 1,84 miliarde lei moldovenești (106,26 milioane dolari) auditate de PwC pentru finalul anului 2020.

Realitatea Live

29 Nov. 2023, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2023, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

Compania Viorica- Cosmetic din România, subsidiara celei din Republica Moldova controlată de milionarul Vasilii Chirtoca, intenționează să ajungă la o rețea de 20 de magazine peste Prut.

„Pe lângă dezvoltarea de magazine proprii, nu ratăm oportunitatea să ne extindem şi pe segmentul partenerilor IKA (reţele internaţionale – n.red.), suntem prezenţi cu produse în Kaufland, Auchan, Cora şi Lidl. Pe lângă partea de distribuţie, avem şi vânzările prin intermediul magazinului nostru online în România. Dezvoltăm absolut toate canalele de distribuţie pentru a ajunge la nivelul la care ne dorim. Mai mult, un următor proiect pe care vrem să îl dezvoltăm este partea de vânzări corporate“, a spus Dumitru Petraşcu, CEO al Viorica Cosmetic România, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor.

Fabrica de parfumuri și cosmetice Viorica (redenumită ulterior în Viorica-Cosmetic) a fost construită la finele anilor ’80 ai secolului XX, ca model fiind luată o fabrică a celebrului brand francez Christian Dior.

În 1993, întreprinderea a fost inclusă în lista companiilor nepasibilă privatizării contra bonurilor patrimoniale, însă agravarea situației economice au forțat autoritățile să decidă, la începutul anului 1996, transformarea Viorica-Cosmetic în societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat (96%), restul acțiunilor fiind repartizate angajaților.
Mai mult, în 1998, a fost adoptat și un plan individual de privatizare a Viorica-Cosmetic, dar care aşa şi nu a fost realizat, iar în 2007 a fost în general abrogat. Abia în iunie 2012, statul a vândut la Bursa de Valori cota sa de 95,85%. Cumpărătorul – grupul DAAC Hermes, a plătit 51,04 milioane de lei pentru a prelua controlul Viorica-Cosmetic.

Milionarul Vasile Chirtoca controlează compania DAAC-Hermes fondată în 1994. În perioada, când în Republica Moldova s-a desfășurat privatizarea în masă, a creat fondul de investiții pentru privatizare DAAC-Hermes, care ulterior a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiar-industriale din Republica Moldova, numit ”DAAC Hermes grup”S.A.

Astfel, Chirtoca a participat activ și nemijlocit la apariția primelor relații de piață în Republica Moldova. Întreprinderile, administrate de Chirtoca, s-au constituit într-un grup financiar-industrial, compus din circa 40 agenți economici având o strategie de dezvoltare comună.

Acestea activează în diverse ramuri ale economiei moldovenești, cum ar fi: construcția de mașini, fabricarea produselor cosmetice și de parfumerie, repararea și deservirea tehnicii agricole, păstrarea și procesarea culturilor cerealiere, comercializarea și deservirea automobilelor, tehnologiile informaționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău