Ce spune ministra Dabija despre concesionarea Aeroportului Chișinău

27 Iun. 2023, 10:18
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
27 Iun. 2023, 10:18 // Actual //  bani.md

Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale neagă informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora statul își propune concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit Lilei Dabija, prioritatea Guvernului este să modernizeze infrastructura aeroportuară și să atragă cât mai mulți operatori low-cost, astfel încât să existe cât mai multe curse aeriene la prețuri accesibil.

În aprilie 2023, după 9 ani de la darea în concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, aerogara a revenit în gestiunea statului. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale respinge zvonurile că statul ar intenționa o nouă concesionare a aeroportului.

„Nu am declarat că statul se apucă să concesioneze iarăși aeroportul. Dimpotrivă, am declarat că statul este în căutare de proiecte investiționale. Statul se îngrijește să atragă cât mai mulți operatori low-cost, inclusiv prestatori de servicii de handling la sol, astfel încât aeroportul să continue să evolueze. Punem accent pe investiții, pentru că investițiile vor genera locuri de muncă, profit. Aeroportul are o infrastructură care permite să vină pe piață operatori low-cost, noi ne îngrijim la minister, împreună cu colegii de la Autoritatea Aeronautică Civilă, să atragem astfel de operatori”, a spus Lilia Dabija în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale spune că diminuarea treptată a taxei de modernizare, până la excluderea ei, va contribui la atragerea companiilor low-cost care vor opera zboruri de pe Aeroportul din Chișinău. Lilia Dabija spune că discuții avansate în acest sens sunt purtate cu Tarom și Wiz Air.

„Investiții în infrastructura aeroportuară înseamnă îmbunătățirea pistei, lărgirea ei, vrem să atragem cât mai mulți operatori ca de pe Aeroportul Internațional Chișinău să putem ajunge în orice colț al lumii, la prețuri accesibile. Am redus la jumătate taxa aeroportuară, taxa de modernizare. Din ianuarie anul următor urmează să fie exclusă în totalitate, asta face ca serviciile prestate pe aeroport să fie competitive și atractive. Este unul dintre argumentele pe care le invocăm atunci când discutăm cu operatorii de servicii low-cost. Cel mai important lucru, le comunicăm că spațiul nostru aerian este sigur. Negociem cu colegii din România, inclusiv cu Tarom pentru a multiplica frecvența zborurilor. Discutăm că Wiz Air. Ne dorim atragerea acestor operatori. Suntem în discuții destul de avansate”, a spus ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

La data de 14 martie 2023, operatorul aerian maghiar Wizz Air și-a suspendat toate zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău, invocând motive de securitate a spațiului aerian din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO