Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale neagă informațiile apărute în spațiul public potrivit cărora statul își propune concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit Lilei Dabija, prioritatea Guvernului este să modernizeze infrastructura aeroportuară și să atragă cât mai mulți operatori low-cost, astfel încât să existe cât mai multe curse aeriene la prețuri accesibil.
În aprilie 2023, după 9 ani de la darea în concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, aerogara a revenit în gestiunea statului. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale respinge zvonurile că statul ar intenționa o nouă concesionare a aeroportului.
„Nu am declarat că statul se apucă să concesioneze iarăși aeroportul. Dimpotrivă, am declarat că statul este în căutare de proiecte investiționale. Statul se îngrijește să atragă cât mai mulți operatori low-cost, inclusiv prestatori de servicii de handling la sol, astfel încât aeroportul să continue să evolueze. Punem accent pe investiții, pentru că investițiile vor genera locuri de muncă, profit. Aeroportul are o infrastructură care permite să vină pe piață operatori low-cost, noi ne îngrijim la minister, împreună cu colegii de la Autoritatea Aeronautică Civilă, să atragem astfel de operatori”, a spus Lilia Dabija în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale spune că diminuarea treptată a taxei de modernizare, până la excluderea ei, va contribui la atragerea companiilor low-cost care vor opera zboruri de pe Aeroportul din Chișinău. Lilia Dabija spune că discuții avansate în acest sens sunt purtate cu Tarom și Wiz Air.
„Investiții în infrastructura aeroportuară înseamnă îmbunătățirea pistei, lărgirea ei, vrem să atragem cât mai mulți operatori ca de pe Aeroportul Internațional Chișinău să putem ajunge în orice colț al lumii, la prețuri accesibile. Am redus la jumătate taxa aeroportuară, taxa de modernizare. Din ianuarie anul următor urmează să fie exclusă în totalitate, asta face ca serviciile prestate pe aeroport să fie competitive și atractive. Este unul dintre argumentele pe care le invocăm atunci când discutăm cu operatorii de servicii low-cost. Cel mai important lucru, le comunicăm că spațiul nostru aerian este sigur. Negociem cu colegii din România, inclusiv cu Tarom pentru a multiplica frecvența zborurilor. Discutăm că Wiz Air. Ne dorim atragerea acestor operatori. Suntem în discuții destul de avansate”, a spus ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
La data de 14 martie 2023, operatorul aerian maghiar Wizz Air și-a suspendat toate zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău, invocând motive de securitate a spațiului aerian din regiune.