Ce super-rachete pregătește Londra pentru Ucraina. Costul e de 1,2 mil. de lire sterline și „bate” 240 de kilometri

11 Feb. 2023, 16:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Feb. 2023, 16:28 // Actual //  bani.md

Ucraina este pregătită să folosească rachete britanice cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Premierul britanic Rishi Sunak a promis că va trimite mai mult ajutor militar Ucrainei în urma vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Londra în această săptămână.

„Acum se discută dacă acestea vor fi rachete antinavă Harpoon sau rachete sol-aer Storm Shadows”, scrie The Times.

Sursele publicației din departamentele ucrainene de apărare au confirmat că Kievul este gata să folosească aceste rachete pentru a lovi ținte rusești în Crimeea, după ce Zelenski a spus că armele occidentale cu rază lungă vor fi folosite pentru a ataca ținte rusești „în adâncurile teritoriilor ocupate”.

The Times scrie că o rachetă Harpoon costă 1,2 milioane de lire sterline. Raza maximă de acțiune este de 240 de kilometri. La rândul său, Storm Shadows costă de două ori mai mult, dar poate distruge ținte la o distanță de peste 560 de kilometri. Deși versiunea de export a acestor rachete are o rază de acțiune mult mai scurtă.

„ Există discuții în curs despre exact câte rachete britanice cu rază lungă pot fi transferate, în ciuda preocupărilor anterioare că acordarea Ucrainei posibilitatea de a lovi Rusia ar putea duce la o escaladare a conflictului”, se spune în articol.

Recent, aliații occidentali și-au atenuat poziția față de transferul de arme ofensive și par să fi acceptat argumentele Kievului conform cărora Crimeea este un teritoriu ocupat și, prin urmare, instalațiile rusești de pe teritoriul său pot fi considerate o țintă legitimă. Președintele american Joe Biden a dublat efectiv capacitățile cu rază lungă de acțiune ale armatei ucrainene anul trecut, aprobând un nou pachet de ajutor american care include rachete GLSDB care pot distruge ținte de până la 150 de kilometri distanță. Ucraina a promis că nu va folosi aceste arme pentru a ataca Rusia, dar această promisiune nu se aplică Crimeei.

Siddharth Kaushal, expert al Institutului Regal de Servicii Unite (RUSI), a explicat că Occidentul trebuie să ofere Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune, astfel încât să poată continua să distrugă depozitele rusești cu muniție. În ultimele luni, generalii lui Putin au început să mute centrele de comandă și depozitele de arme departe de linia frontului. Pentru că armata ucraineană le-a distrus cu ajutorul lansatoarelor de rachete americane.

„Vrem să le oferim ceva care să poată atinge o țintă la o distanță de peste 100 de kilometri, dar cu o rază de acțiune care nu este suficient de lungă pentru a lovi Rusia”, a explicat expertul.

El a mai adăugat că rachetele antinavă Harpoon, pe care Ucraina le-a primit deja de la Danemarca, pot fi adaptate pentru lansare din camioane. Deși vor fi mai puțin precise în distrugerea țintelor terestre. Kaushal a mai spus că rachetele Storm Shadow pot fi lansate și de la sol. Dar este mai probabil ca avioanele ucrainene vor fi înarmate cu ele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău