Ce super-rachete pregătește Londra pentru Ucraina. Costul e de 1,2 mil. de lire sterline și „bate” 240 de kilometri

11 Feb. 2023, 16:28
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
11 Feb. 2023, 16:28 // Actual //  bani.md

Ucraina este pregătită să folosească rachete britanice cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Premierul britanic Rishi Sunak a promis că va trimite mai mult ajutor militar Ucrainei în urma vizitei președintelui Volodimir Zelenski la Londra în această săptămână.

„Acum se discută dacă acestea vor fi rachete antinavă Harpoon sau rachete sol-aer Storm Shadows”, scrie The Times.

Sursele publicației din departamentele ucrainene de apărare au confirmat că Kievul este gata să folosească aceste rachete pentru a lovi ținte rusești în Crimeea, după ce Zelenski a spus că armele occidentale cu rază lungă vor fi folosite pentru a ataca ținte rusești „în adâncurile teritoriilor ocupate”.

The Times scrie că o rachetă Harpoon costă 1,2 milioane de lire sterline. Raza maximă de acțiune este de 240 de kilometri. La rândul său, Storm Shadows costă de două ori mai mult, dar poate distruge ținte la o distanță de peste 560 de kilometri. Deși versiunea de export a acestor rachete are o rază de acțiune mult mai scurtă.

„ Există discuții în curs despre exact câte rachete britanice cu rază lungă pot fi transferate, în ciuda preocupărilor anterioare că acordarea Ucrainei posibilitatea de a lovi Rusia ar putea duce la o escaladare a conflictului”, se spune în articol.

Recent, aliații occidentali și-au atenuat poziția față de transferul de arme ofensive și par să fi acceptat argumentele Kievului conform cărora Crimeea este un teritoriu ocupat și, prin urmare, instalațiile rusești de pe teritoriul său pot fi considerate o țintă legitimă. Președintele american Joe Biden a dublat efectiv capacitățile cu rază lungă de acțiune ale armatei ucrainene anul trecut, aprobând un nou pachet de ajutor american care include rachete GLSDB care pot distruge ținte de până la 150 de kilometri distanță. Ucraina a promis că nu va folosi aceste arme pentru a ataca Rusia, dar această promisiune nu se aplică Crimeei.

Siddharth Kaushal, expert al Institutului Regal de Servicii Unite (RUSI), a explicat că Occidentul trebuie să ofere Ucrainei arme cu rază lungă de acțiune, astfel încât să poată continua să distrugă depozitele rusești cu muniție. În ultimele luni, generalii lui Putin au început să mute centrele de comandă și depozitele de arme departe de linia frontului. Pentru că armata ucraineană le-a distrus cu ajutorul lansatoarelor de rachete americane.

„Vrem să le oferim ceva care să poată atinge o țintă la o distanță de peste 100 de kilometri, dar cu o rază de acțiune care nu este suficient de lungă pentru a lovi Rusia”, a explicat expertul.

El a mai adăugat că rachetele antinavă Harpoon, pe care Ucraina le-a primit deja de la Danemarca, pot fi adaptate pentru lansare din camioane. Deși vor fi mai puțin precise în distrugerea țintelor terestre. Kaushal a mai spus că rachetele Storm Shadow pot fi lansate și de la sol. Dar este mai probabil ca avioanele ucrainene vor fi înarmate cu ele.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO