Ceban aruncă bomba: Creșterea prețului la gaze nu a fost o surpriză pentru autorități. Se știa din luna septembrie

03 Dec. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Dec. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Prognoza inițială privind tarifele, aprobată în luna mai, a fost bazată pe indicele „front-mount index”, care estima prețurile pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie. Cu toate acestea, evoluțiile ulterioare ale pieței nu au corespuns previziunilor inițiale, ceea ce a dus la o ajustare a așteptărilor privind tarifele din a doua jumătate a anului 2024, a declarat Vadim Ceban, președintele interimar al Moldovagaz, în cadrul unei ședințe publice despre impactul majorării tarifului la gazele naturale asupra consumatorilor și economiei naționale.

La rândul său, ministrul Energiei, Victor Parlicov a declarat că: „În luna iunie, am început discuțiile pentru a obține un contract cu preț preferențial de la partenerii noștri din România. Aceste discuții s-au mutat la nivelul prim-ministrilor, iar acum, cred că domnul prim-ministru va putea oferi mai multe detalii despre cum au decurs aceste negocieri și ce s-a realizat”.

El a precizat că scopul principal al negocierilor a fost obținerea unor volume de gaze la prețuri mai bune, ceea ce ar fi beneficiat Moldova pe termen lung, asigurând stabilitatea prețurilor și sprijinul politic necesar. De asemenea, Ceban a menționat că discuțiile privind un preț preferențial au continuat și după alegerile recente.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 17:16 // Actual //  Ursu Victor

Cehia a încetat brusc să primească petrol rusesc prin conducta „Drujba”, întreruperea fiind legată de un incident recent pe sectorul polonez al conductei, deși nu pe ramura care aprovizionează Cehia, Ungaria și Slovacia. Aceste trei țări au primit permisiunea Comisiei Europene de a continua importurile de petrol rusesc, în ciuda sancțiunilor împotriva Rusiei.

Pavel Kaidl, purtătorul de cuvânt al companiei petroliere cehe Orlen Unipetrol, a confirmat oprirea livrărilor pentru publicația Ceske Noviny. Operatorul de stat al conductei, Mero, a declarat că alimentarea cu petrol a țării nu este în pericol, deoarece aprovizionarea poate fi suplimentată prin conductele din Germania și Italia. Totuși, guvernul ceh pregătește măsuri preventive, inclusiv utilizarea rezervelor strategice, a anunțat ministrul Industriei și Comerțului, Lukáš Vlček, pe rețeaua X.

„În acest moment, nu primim petrol prin conducta Drujba. Nu există riscul unei penurii, deoarece livrările prin conducta italiană TAL continuă stabil”, a subliniat Vlček.

Conducta „Drujba”, cea mai mare infrastructură de transport al petrolului din Rusia către Europa, se împarte în Belarus în două ramuri. Ramura nordică, care alimentează Polonia și Germania, nu mai transportă petrol rusesc din cauza sancțiunilor, fiind înlocuită de petrol kazah. Ramura sudică, care traversează Ucraina, aprovizionează Ungaria, Slovacia și Cehia.

Pe 1 decembrie, o scurgere a fost raportată pe ramura nordică a conductei în Polonia, operatorul PERN investigând toate ipotezele, inclusiv o posibilă diversiune. Între timp, livrările către Germania continuă.

Creșterea riscului de sabotaje asupra infrastructurii critice din Europa este confirmată de multiple incidente recente. Directorul MI5, Ken McCallum, a descris tentativele serviciilor ruse de a destabiliza situația din Europa drept „uluitoare”. În noiembrie, două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică au fost avariate, iar o ruptură a unui cablu de internet între Suedia și Finlanda a avut loc recent. În Slovacia, autoritățile investighează posibile acte de terorism asupra infrastructurii critice, inclusiv asupra conductei „Drujba”.

Potrivit unui raport al Centrului pentru Cercetarea Energiei și Aerului Curat, în septembrie 2024, Cehia a importat petrol prin „Drujba” în valoare de 90 milioane de euro, în timp ce Ungaria și Slovacia au importat petrol în valoare de 156 milioane de euro și, respectiv, 58 milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală