Cei mai bogați oameni ai lumii cumpără obiecte de LUX în credit! Adevărul despre miliardarii care trăiesc pe datorie

15 Nov. 2021, 09:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
15 Nov. 2021, 09:53 // Au Bani //  MD Bani

Cei mai bogați oameni din lume au ajuns să dețină averi incomensurabile. Este însă o diferență între averile și veniturile pe care le au. Asta ar fi ceea ce l-a determinat în weekendul trecut pe Elon Musk să posteze pe Twitter un sondaj prin care își întrebă urmăritorii dacă ar trebui să vândă 10 la sută din acțiunile Tesla pentru a-și plăti taxele. Sondajul ar fi fost o reacție la propunerea unor senatori democrați de a impozita activele miliardarilor și a determinat o devalorizare a acțiunilor Tesla. Între timp, însă, miliardarul a vândut deja acțiuni Tesla în valoare de 5 miliarde de dolari, ceea ce, de altfel, ar fi plănuit să facă cu mult înainte de a-și întreba urmăritorii de pe Twitter.

Elon Musk, la fel ca alți șefi de companii miliardari, nu primește un salariu la sfârșitul lunii, precum cei mai mulți dintre noi. Iar când vedeți știri care arată că averea sa a crescut cu câteva miliarde de dolari, asta se referă în special la valoarea acțiunilor pe care le deține la Tesla. De fapt, miliardarul nu ratează nicio ocazie pentru a aminti că nu primește salariu sau bonusuri. Chiar în tweet-ul de sâmbătă a spus că el deține doar acțiuni, iar singura modalitate de a-și plăti taxele este de a vinde titlurile Tesla.  

Însă, în aceste condiții, de unde au miliardarii bani cash pentru cheltuielile zilnice sau pentru altele mai extravagante, precum o mașină scumpă sau un iaht? Răspunsul, oricât de surprinzător ar părea, este: din credite. Elon Musk și alți oameni foarte bogați fac împrumuturi substanțiale la bănci, folosind acțiunile pe care le dețin drept garanție, arată CNN.

De altfel, într-un raport Tesla din luna august se arată că aproximativ 88 de milioane de acțiuni Tesla ce îi aparțin lui Elon Musk au fost folosite drept garanție pentru a contracta anumite datorii personale. La acea dată, valoarea acțiunilor gajate era de 63 de miliarde de dolari.

De ce miliardarii preferă să cumpere pe credit

Ceea ce este foarte important este că aceste împrumuturi nu sunt impozitate așa cum sunt taxate veniturile obișnuite. Astfel, dacă ești șeful Tesla, poți merge la bancă și să ceri zece milioane de dolari pentru a cumpăra un elicopter sau pentru orice activitate excentrică a unei persoane foarte bogate. Iar banca îi va oferi o afacere foarte bună – o dobândă de aproximativ 3 la sută.

Însă dacă Musk ar obține cele zece milioane de dolari din vânzarea acțiunilor Tesla, va fi supus impozitului pe câștigurile de capital, care în Statele Unite se ridică la 20 la sută. În plus, un CEO nu poate să vândă acțiuni oricând dorește. De obicei, când șeful unei mari companii vinde acțiuni este un semn că acea firmă are probleme, iar asta poate induce panică în rândul celorlalți investitori. De altfel, simpla sugestie făcută de Elon Musk că va vinde 10 la sută din acțiunile pe care le deține la Tesla a făcut ca valoarea acestora să scadă cu aproape 5 la sută.  

Astfel se explică parțial și de ce Elon Musk și fondatorul Amazon, Jeff Bezos, cei mai bogați oameni din lume, au plătit un impozit pe venit foarte mic în ultimii ani. Deși situația este revoltătoare pentru oamenii de rând, care ajung să plătească taxe mai mari decât mulți miliardari, bogații nu văd problema în acest fel. Acesta este și motivul pentru care au criticat propunerea democraților de a impozita anual acțiunile, proprietățile și alte active deținute de miliardarii americani atunci când valoarea acestora crește, și nu la vânzarea acestora.

O nouă acțiune de PR a lui Elon Musk?

În ceea ce privește mesajul postat de Elon Musk referitor la vânzarea a 10 la sută din acțiunile pe care le are la Tesla, analiștii spun că, de fapt, a fost o nouă acțiune de PR a omului de afaceri și nu are legătură cu dezbaterile din Statele Unite privind proiecul de impozitare a celor mai bogați americani.

De fapt, miliardarul știa de aproape zece ani că va fi nevoit să vândă aceste acțiuni înainte de luna august a anului viitor. Ca parte a complexului pachet de compensații convenit cu Tesla, Musk a primit în 2012 aproape 23 de milioane de acțiuni care urmează să expire anul viitor. Asta înseamnă că Musk va pierde aceste acțiuni pe 13 august 2022, dacă nu le vinde.

Având în vedere că opțiunile au fost acordate la un preț de puțin peste 6 dolari, iar acum o acțiune valorează peste 1.000, șeful Tesla va avea un câștig uriaș, dar care va fi impozitat cu până la 54 la sută, având în vedere că este considerat un venit obișnuit și nu câștig de capital. Experții estimează că omul de afaceri ar trebui să plătească statului între 10 și 15 miliarde de dolari.

Observatorii sunt însă obișnuiți cu mesajele haotice ale lui Musk pe platforma de social media. Tweet-urile lui pot aduce la creșterea sau scăderea prețurilor acțiunilor sau ale criptomonedelor despre care scrie. Însă, deși mesajele sale trebuie supervizate de experții juridici ai Tesla, conform unui ordin mai vechi ale Comisiei pentru Valori Mobiliare, nu este clar dacă acest lucru s-a întâmplat și în cazul postării despre vânzarea titlurilor Tesla.

Potrivit The Wall Street Journal, reglementatorul pieței de capital a transmis anul trecut companiei Tesla că mesajele lui Musk au încălcat de două ori regulile, dar nu este clar dacă Autoritatea a luat vreo măsură împotriva lui sau a companiei.

 

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:22 // Actual //  Ursu Victor

Sergiu Tofilat, membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz, a comentat în termeni duri deplasarea oficialilor moldoveni, inclusiv a ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Gazprom. Tofilat susține că această acțiune reprezintă o capcană și o umilință pentru Republica Moldova, subliniind discrepanțele între discursul autorităților și acțiunile acestora pe tema gazelor.

„Luni de zile ni s-a spus despre «depolitizarea subiectului gazelor», că «am scăpat de dependența de gazele rusești», iar acum ministrul merge la Gazprom. Foarte «consecvent»!”, a declarat Tofilat. În opinia sa, această deplasare este inutilă și nu adresează problemele fundamentale ale sectorului energetic.

Tofilat a punctat trei subiecte majore discutate cu Gazprom, care ar fi fost evitate dacă autoritățile ar fi luat măsuri eficiente în prealabil.

  1. Livrarea gazelor către regiunea transnistreană: Tofilat subliniază că deciziile referitoare la livrarea gazului în regiunea transnistreană sunt deja luate la Kremlin și că nu există nicio necesitate reală de a negocia cu Gazprom, având în vedere că aceștia nu vor lua decizii importante. El sugerează că în loc să discute cu Gazprom, autoritățile moldovenești ar trebui să planifice o reintegrare a regiunii și să fie pregătite pentru o eventuală criză energetică.
  2. Datoria la gaz: Tofilat adaugă că datoria de 720 milioane de dolari către Gazprom este nejustificată, iar auditul internațional a confirmat acest lucru. Deși autoritățile moldovenești ar fi trebuit să ajungă la un acord amiabil sau să meargă în instanță pentru a rezolva disputa, Tofilat susține că Guvernul a preferat să negocieze direct cu Gazprom, o abordare care, în opinia sa, nu face decât să amâne rezolvarea situației.
  3. Aprobarea Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Tofilat consideră că blocajul în numirea unui nou Consiliu de Administrație la Moldovagaz ar putea fi depășit doar prin instituirea unui management extern, pentru a forța Gazprom să accepte schimbările necesare. El a menționat că proiectul de lege pentru a rezolva această problemă nu a fost încă înregistrat, iar în acest context, Gazprom refuză să numească un nou Consiliu de Administrație.

„Este clar că există interese ascunse care blochează procesul. Vom vedea cine va obstrucționa continuarea acestuia”, a concluzionat Tofilat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău