Cine sunt cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia

05 Apr. 2023, 06:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Apr. 2023, 06:43 // Actual //  Lupu Eduard

Revista Forbes a publicat clasamentul cu cei mai bogați oameni din lume în 2023. Pe această listă se află și numele mai multor oameni de afaceri din Rusia. Cel mai bogat rus are o avere de peste 25 de miliarde de dolari.

Clasamentul realizat de Forbes arată care sunt cei mai bogați oameni de afaceri din Rusia. Pe primul loc în acest top se află Andrey Melnichenko, fondatorul companiilor Evrokhim și SUEK, care are o avere estimată de 25,2 miliarde de dolari. Pe locul doi în acest clasament se află șeful companiei miniere Norilsk Nickel. Vladimir Potanin are o avere de 23,7 miliarde de dolari.

Cel mai bogat rus din 2022 a fost președintele Consiliului de Administrație al NLMK, Vladimir Lisin. Acesta a ajuns pe locul trei în clasamentul Forbes, cu o avere de 22,1 miliarde de dolari. Lisin este urmat de Leonid Mikhelson, șeful Novatek, companie de gaze naturale. Aceasta are o avere de 21,6 miliarde de dolari.

Numărul miliardarilor din Rusia scade de la un an la altul

În clasamentul realizat de Forbes se mai află și preşedintele consiliului de administraţie al companiei miniere Severstal, Alexei Mordashov. Acesta are o avere estimată la suma de 20,9 miliarde de dolari. Averea tuturor oamenilor de afaceri ruși a crescut de la 353 miliarde de dolari în 2022 la aproximativ 505 de miliarde de dolari. Totuși, numărul miliardarilor din Rusia a scăzut de la 123, în urmă cu doi ani, la 110 oameni în acest an.

Clasamentul realizat de Forbes a fost publicat marți, 4 aprilie, și a marcat o premieră în topul bogaților din lume.  Franțuzoaica Françoise Bettencourt Meyers, moștenitoarea imperiului L’Oréal este prima femeie considerată cea mai bogată din lume. Ea împarte primul loc în clasament cu francezul Bernard Arnault, directorul general al LVMH, liderul mondial din industria bunurilor de lux.

„Pentru prima dată în istoria clasamentului, cel mai bogat bărbat și cea mai bogată femeie din Franța sunt, de asemenea, cei mai bogați din lume. O dublă performanță care atestă forța economiei franceze, în pofida crizelor succesive prin care trece țara noastră, direct sau indirect”, a transmis Forbes printr-un comunicat de presă. Pe locul doi în acest clasament este Elon Musk.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Dec. 2023, 15:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Dec. 2023, 15:20 // Actual //  Lupu Eduard

În ciuda provocărilor economice actuale, ministrul Economiei din Republica Moldova, Dumitru Alaiba, a vorbit deschis despre determinarea de a transforma stagnarea într-un avânt economic semnificativ într-un viitor apropiat. Într-un podcast al Ziarului de Gardă, Alaiba a subliniat nevoia de reforme curajoase și a exprimat încrederea că acestea vor aduce prosperitatea mult dorită țării.

„Nu este cea mai bună perioadă să fii responsabil de economie, iar ambiția noastră nu este deloc mai jos decât alte țări care au trecut prin etape similare”, a declarat ministrul, adăugând că momentul actual reprezintă o oportunitate unică pentru a face diferența. „Suntem la răscruce de drumuri, între stagnare și pregătirea pentru un avânt economic semnificativ.”

A făcut referire la țări precum Irlanda, Estonia și Georgia, afirmând că acestea au traversat momente dificile în trecut, dar au reușit să-și transforme economiile și să devină exemple de succes. „Este timpul nostru să implementăm reforme curajoase, poate uneori mai dificil de explicat, dar care, cumulativ, vor oferi un epos economic de care avem nevoie ca și țară.”

Ministrul Alaiba a subliniat angajamentul echipei sale și a guvernului în ansamblu pentru a duce la bun sfârșit aceste reforme. „Știm ce trebuie făcut, ne ocupăm împreună cu colegii noștri din minister și din guvern. Suntem determinați să punem Moldova pe harta creșterii economice durabile.”

Fondul Monetar Internațional (FMI) a confirmat în cea mai recentă revizuire a Perspectivelor Economice Mondiale (WEO) că prognoza de creștere a Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova rămâne stabilă, anticipând o creștere de 2% în 2023 și de 4,3% în 2024.

În ceea ce privește alte instituții financiare internaționale, Banca Mondială a menținut prognoza de creștere a PIB-ului Moldovei la 1,8% în 2023, în timp ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a îmbunătățit prognoza privind PIB-ul pentru acest an, prevedând acum o creștere economică zero, în locul declinului de 1,3% anticipat anterior.

Datele recente ale PIB-ului Moldovei arată că în prima jumătate a anului 2023, aceasta a înregistrat o scădere de 2,3% față de aceeași perioadă a anului 2022. Cu toate acestea, BERD menține optimismul, prognozând o creștere de 3,5% în 2024.

Într-o notă separată, Banca Mondială estimează că rata inflației în Moldova va atinge 14,1% în 2023, urmând să scadă la 6,2% în 2024 și 4,9% în 2025, conform noului raport economic pentru regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău