Cel mai bogat german are o avere de 44 de mld. USD, care provine de la tatăl său nazist, furată de la 70.000 de evrei

15 Sept. 2024, 08:02
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
15 Sept. 2024, 08:02 // Bani și Afaceri //  bani.md

O investigație realizată de Vanity Fair reconstituie originile averii lui Klaus-Michael Kühne: gigantul logistic Kühne + Nagel, pe care l-a moștenit, a gestionat confiscări de bunuri în timpul celui de-al Treilea Reich, scrie Corriere della Sera.

Puțini oameni din afara patriei sale cunosc numele lui Klaus-Michael Kühne, deși el este cel mai bogat om din Germania. Mai mult decât François Pinault, pentru a face o comparație, sau decât MacKenzie Scott, care a divorțat de Jeff Bezos și a luat cu ea jumătate din averea sa.

Kühne, în vârstă de 87 de ani, regele transportului maritim și președinte de onoare al gigantului logistic Kühne+ Nagel, valorează – potrivit Forbes – 44 de miliarde de dolari și este și cel mai mare antreprenor german care însă nu s-a împăcat niciodată cu originea averii sale. Acesta datează, ca și pentru alții, din epoca nazistă. În cazul său, din cel mai rușinos și sistematic jaf al proprietăților evreiești.

Acum, o investigație a publicației americane Vanity Fair dezvăluie ceea ce germanii știau în general, dar nu au aflat niciodată detaliile. De ani de zile, presiunea asupra lui Kühne a crescut, atunci când premiile literare pe care fundația sa le distribuie sunt refuzate, sau mormântul tatălui său Alfred marcat cu inscripția “nazi-Kapital”. Nici el, timid, fără moștenitor, cu o soție cu un an mai tânără decât el, căsătorit când avea 52 de ani, nu s-a retras din viața publică.

Locuiește de decenii în Elveția, dar este și principalul patron și finanțator al Hamburgului, unde s-a născut și unde Olaf Scholz a fost primar. Este proprietarul clubului de fotbal de aici (care a câștigat o Cupă Europeană), a finanțat Elb-Philharmonie a lui Herzog & de Meuron. Un binefăcător. Secretul familiei este moștenirea tatălui său, Alfred.

Era anul 1933, la trei luni după învestirea lui Hitler în funcția de cancelar, când frații Kühne (tatăl său și unchiul Werner) l-au înlăturat pe celălalt asociat, evreul Adolf Maas, din compania Kühne+Nagel, fără compensații. Arianizare, se spunea. Afacerile de transport maritim au luat avânt. Între 1942 și 1944, familia Kühne a devenit extrem de bogat.

Ei au fost cei care au organizat ca monopoliști Möbelaktion, jefuirea și transportul în Germania a mobilierului recuperat de la cele 70.000 de familii evreiești care au fost apoi deportate în lagăre. Franța, Belgia, Olanda: nu a existat sat îndepărtat în care să nu ajungă Kühne. Un istoric din München, Frank Bajohr, îi încadrează în categoria celor care au aprovizionat camerele de gazare cu Zyklon B: au contribuit la anihilarea vieții evreilor din Europa.

Klaus-Michael a intrat în companie în 1958, la vârsta de 21 de ani, și a transformat-o într-o putere mondială. Nu a negat niciodată crimele, a plătit ca alte 6.500 de întreprinderi germane despăgubiri evreilor.

În 2015, el a comandat o anchetă serioasă asupra familiei. Dar nu a recunoscut concluziile și a refuzat să le publice. “La un moment dat”, spunea el, “trebuie să lăsăm praful istoriei să se așeze asupra lucrurilor”. Devotamentul său față de tatăl său rămâne absolut.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:37 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Statul român, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța (CN APM), a depus prima ofertă neangajantă pentru achiziționarea operatorului Portului Internațional Liber Giurgiulești din Republica Moldova – firma ICS Danube Logistics, controlată în prezent de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Potrivit documentelor obținute de Profit.ro, oferta a fost înregistrată pe 24 aprilie 2025, marcând un prim pas concret al României pentru preluarea singurului port maritim al Republicii Moldova, situat strategic la kilometrul 133,8 al Dunării, în vecinătatea granițelor cu România și Ucraina, scrie profit.ro.

Pentru a susține acest demers, compania românească a lansat o procedură de achiziție de servicii de consultanță în valoare de 2 milioane de lei, necesare evaluării activelor și realizării unui raport de due diligence. Cinci operatori economici au depus oferte pentru acest contract, urmând ca firma câștigătoare să finalizeze analiza în termen de trei săptămâni.

Tranzacția este urmărită cu atenție și de alți potențiali investitori strategici. Printre aceștia se numără MBF Port Burgas din Bulgaria, controlată de frații Kiril și Georgi Domuschiev – oameni de afaceri influenți și proprietari ai clubului de fotbal Ludogorets Razgrad. De asemenea, BERD a anunțat anterior că poartă discuții și cu investitori din Turcia, Olanda și Danemarca.

Portul Giurgiulești este singurul port maritim al Republicii Moldova și un nod logistic crucial, conectat trimodal – pe cale ferată, rutier și fluvial. În 2023, portul a înregistrat un record de 2,17 milioane de tone de mărfuri transbordate, o creștere de aproape 19% față de anul precedent.

Terminalele portului permit importul de combustibili, îngrășăminte și materiale de construcții, precum și exportul de cereale, ulei, șrot și deșeuri metalice. Giurgiulești funcționează și ca port satelit al Constanței, de unde vin livrări regulate de produse esențiale.

Directorul general al Danube Logistics SRL, Mathias von Tucher, a declarat recent că accentul operațional va fi pus pe nevoile importatorilor și exportatorilor moldoveni, menționând investiții în infrastructura cerealieră și digitalizarea operațiunilor.

BERD a devenit unic proprietar legal al portului în 2021, după ce a sprijinit financiar proiectul încă din 1995. Banca internațională a anunțat că urmărește atragerea unui investitor strategic capabil să continue dezvoltarea infrastructurii portuare și să asigure stabilitatea economică a proiectului.

Deși obiectivele guvernului român sunt în prezent confidențiale din rațiuni de concurență, sursele oficiale arată că Bucureștiul tratează acest proiect ca un obiectiv de interes strategic pentru întărirea conectivității regionale, a cooperării economice cu Republica Moldova și a prezenței în bazinul Mării Negre și Dunării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO