Cel mai mare muzeu de astronomie din lume urmează să se deschidă în Shanghai (FOTO)

14 Iul. 2021, 10:13
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
14 Iul. 2021, 10:13 // Au Bani //  MD Bani

Cel mai mare muzeu de astronomie din lume se deschide la Shanghai, iar forma sa curbilină complexă a fost concepută pentru a reflecta geometria cosmosului. Fără linii drepte sau unghiuri drepte utilizate pe întreaga construcție, structura este formată din trei arcuri suprapuse care fac aluzie la orbitele corpurilor cerești.

Deschis vineri, 16 iulie 2021, Muzeul de Astronomie din Shanghai de 420.000 de metri pătrați – o ramură a Muzeului de Știință și Tehnologie din Shanghai – va găzdui expoziții, un planetariu, un observator și un telescop solar de 78 de metri. A fost conceput de firma americană Ennead Architects, care în 2014 a câștigat un concurs internațional pentru proiectarea clădirii.

„Ne-am gândit cu adevărat că putem folosi arhitectura pentru a aduce un impact incredibil acestei experiențe”, a spus designerul principal și partenerul Thomas J. Wong într-un interviu video. „Clădirea este menită să fie această întruchipare a … arhitecturii de inspirație astronomică”.

Renunțând la pereți drepți în favoarea liniilor de arc, Wong și echipa sa sperau să arate că totul în univers este în mișcare constantă și este guvernat de o serie de forțe.

Potrivit lui Wong, aceștia au fost, de asemenea, influențați de „problema celor trei corpuri”, întrebarea încă nerezolvată a modului în care se poate calcula matematic mișcarea a trei entități cerești – cum ar fi planete, luni sau stele – pe baza relațiilor lor gravitaționale a uneia față de cealaltă. În timp ce acest calcul poate fi efectuat cu două corpuri cerești, căile devin haotice și imprevizibile cu trei.

„Motivul pentru care am considerat că problema cu trei corpuri este interesantă este că este un set complex de orbite”, a explicat Wong. „(Acestea sunt) relații care sunt dinamice, spre deosebire de un cerc simplu în jurul centrului. Și asta a făcut parte din intenția (proiectantului) – de a surprinde acea complexitate.”

În designul lui Wong, ghicitoarea cosmică se traduce în trei forme arcuite: un oculus, o sferă și o cupolă inversată, referindu-se la soare, lună și, respectiv, stele. Fiecare găzduiește o atracție importantă pentru vizitatori sau o funcție de design.

Vizitatorii întâlnesc mai întâi oculusul, care se deschide deasupra intrării principale a muzeului. Acționează ca un ceas, producând un cerc de lumină solară care se deplasează pe podea pe tot parcursul zilei, indicând ora și anotimpul.

Urmează teatrul planetariului, care este închis într-o sferă și iese din acoperișul clădirii ca un răsărit de lună. Partea inferioară a structurii masive pare să plutească fără greutate, cu spațiu pentru a merge jos.

În cele din urmă, o vastă cupolă de sticlă inversată de pe vârful acoperișului oferă vizitatorilor șansa de a vedea cerul de noapte deschis, în ceea ce un comunicat de presă a descris ca „o întâlnire reală cu universul pentru a încheia experiența simulată în interior”.

„Vrem ca oamenii să înțeleagă natura specială a Pământului ca un loc care găzduiește viața, spre deosebire de orice alt loc despre care știm în univers”, a spus Wong.

Cu birouri atât în SUA, cât și în China, Ennead Architects este, de asemenea, responsabil pentru celebrul Rose Center pentru Pământ și Spațiu din New York la Muzeul American de Istorie Naturală, un proiect co-proiectat de unul dintre fondatorii firmei, James Polshek. Wong a spus că există „o filiație” între cele două clădiri.

„Polshek s-a referit la Rose Center drept o„ catedrală cosmică ”, a spus Wong. „Este foarte potrivit pentru experiența de aici de la Muzeul de Astronomie din Shanghai.”

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2024, 12:42 // Actual //  bani.md

Pentru al patrulea an consecutiv, în luna noiembrie, Platforma pentru Promovarea și Dezvoltarea Filantropiei a desfăşurat campania „Săptămâna Naţională a Bunătăţii”. Ghidaţi de sloganul „Bunătatea începe cu tine”, în perioada 11-17 noiembrie, ONG-urile membre ale Platformei au lansat apeluri către autorităţile locale, instituțiile publice, ONG-uri, agenţi economici și cetățeni pentru a se implica activ în acţiuni filantropice și comunitare.

Astfel, timp de 7 zile, faptele bune au cutreierat Moldova în lung şi în lat. Peste 3000 de persoane de toate vârstele au promovat filantropia şi au îndemnat oamenii să facă parte din această campanie naţională, care răspândeşte bunătate.

Au fost desfăşurate acţiuni menite să îmbunătăţească viaţa oamenilor, a mediului, a animalelor şi a comunităţilor în care locuiesc. Bătrânii au fost ajutaţi cu munca prin gospodărie, au primit prânzuri calde sau coşuri cu fructe, împărţite de elevi. Unii participanţi şi-au suflecat mânecile şi au salubrizat locurile publice împânzite de gunoaie, alţii au platat copaci și flori.

Activiştii bunătăţii au demarat multiple colectări de fonduri, haine, rechizite şi obiecte uzate, pentru ajutorarea familiilor aflate în dificultate şi a persoanelor social-vulnerabile din comunitate. O altă campanie de colectare de fonduri a fost organizată pentru copiii infectaţi cu tuberculoză, internaţi la Spitalul Clinic de Ftiziopneumologie.

În cadrul Săptămânii Naţionale a Bunătăţii au fost colectaţi nu doar bani şi haine, dar şi cărţi, pentru a promova cititul în familie şi a creşte generaţii de copii educate şi sănătoase, indiferent de statutul social al familiilor din care provin aceştia.

Faptele bune nu au ocolit nici animalele. Au fost colectate fonduri pentru hrana şi adăpostul acestora, iar câţiva voluntari au construit cuşti şi au hrănit patrupezii fără stăpân, aflaţi pe teritoriul unei Universităţi din Chişinău.

Pentru a promova cultura filantropică şi voluntariatul au fost desfăşurate o serie de lecții publice și concursuri, au fost organizate sesiuni de discuţii pentru a formula recomandări de îmbunătățire a cadrui legal pentru stimularea implicării filantropice, la care au participat deputați, reprezentanți ai instituțiilor publice relevante, ONG-uri și agenți economici.

Campania „Săptămâna națională a bunătății” a fost desfășurată de Platforma pentru Promovarea şi Dezvoltarea Filantropiei cu sprijinul poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală