Cel mai mare parc fotovoltaic din Moldova se află la Criuleni. Va aduce în bugetul raionului 5 milioane de lei

10 Feb. 2022, 16:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
10 Feb. 2022, 16:15 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu anunță că cel mai mare parc fotovoltaic din Republica Moldova este funcțional. Potrivit viceprim-ministrului parcul va aduce anual în bugetul raionului Criuleni circa 3-5 milioane de lei.

„Astăzi am semnat cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, E.S. Dl. Yan Wenbin, Acordul de predare – primire a Parcului fotovoltaic de 2,8 MW, care a fost construit cu sprjinul Guvernului Chinei.”

Potrivit informațiilor, costul total al proiectului este de aproximativ 4 milioane de euro. Sunt instalate 7400 de panouri fotovoltaice și 16 invertoare care  vor produce peste 3 milioane de kWh/an. Energia produsă va fi suficientă pentru a asigura cu energie electrică mai multe instituții publice din raionul Criuleni:
  • Centrele medicale;
  • Școli și grădinițe;
  • Clădiri administrative.
Instalațiile fotovoltaice vor contribui la reducerea emisiilor de bioxid de carbon cu peste o mie de tone de CO2 anual.

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 15:59 // Actual //  Lupu Eduard

Populaţia Pământului ar putea atinge un maxim istoric de aproximativ 9 miliarde de locuitori. Estimările cercetătorilor

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Earth4All pentru Fundaţia Global Challenges au declarat că, dacă lumea ar face un „salt uriaş” în ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltarea economică, educaţie şi sănătate, populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până în 2050.
Proiecţia a folosit un nou model pentru a explora două scenarii în acest secol, iar estimarea este semnificativ mai mică decât cele ale mai multor previziuni, inclusiv cele ale Naţiunilor Unite, potrivit Independent.
În primul scenariu, în care se aşteaptă ca lumea să continue să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, cercetătorii estimează că populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.
În cel de-al doilea scenariu – numit de cercetători „Salt uriaş” – aceştia estimează că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040, urmând să scadă la aproximativ 6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului.
Aceştia spun că o investiţie fără precedent în reducerea sărăciei, în special în educaţie şi sănătate, precum şi în securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi echitatea de gen, ar putea duce la acest scenariu.
„Principala problemă a omenirii este consumul de carbon de lux şi de biosferă, nu populaţia. Locurile în care populaţia creşte cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici per persoană, în comparaţie cu locurile care au atins vârful de populaţie cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, un alt coautor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău