Cele 3 lucruri care îi fac pe oameni să se simtă motivați la locul de muncă. Iată cum le pot aplica angajatorii

26 Mai 2021, 06:00
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
26 Mai 2021, 06:00 // Slider //  MD Bani

În economia modernă, motivația este foarte importantă atât pentru angajator cât și pentru angajat. Iată cele 3 lucruri care îi fac pe oameni să se simtă motivați la locul de muncă.

1. Autonomie

Autonomia se referă la cât de mult se simt oamenii simt că controlează situațiile și pot lua decizii independente. În contextul muncii, autonomia înseamnă că oamenii simt că au un cuvânt de spus în ceea ce lucrează și cum lucrează la asta.

Autonomia ar putea fi oferită angajatorilor prin atribuirea reciprocă a obiectivelor și stabilirea termenelor. Ar putea, de asemenea, să ofere oamenilor mai multă libertate la locul de muncă sau să implice echipa în luarea deciziilor.

2. Competență

Al doilea factor motivațional este competența. Competența se referă la dorințele noastre de a căuta controlul, dar și de a experimenta stăpânirea. Competența vorbește despre dorința umană naturală de a învăța, de a crește și de a simți că progresăm. Ar putea fi progresul în cariera noastră, progresul către un set de obiective sau lucrul pentru o echipă sau o companie care face progrese. Orice lucru care îi ajută pe indivizi să se simtă în mișcare spre stăpânire valorifică competența ca motivație.

Crearea unui sentiment de competență într-o persoană sau într-o echipă ar putea fi de fapt mai mult despre ceea ce nu faceți. O mare parte din munca unui lider de echipă este de a oferi feedback sau critici constructive. Dar critica constructivă sau negativă a fost găsită în numeroase studii pentru a reduce sentimentul de competență al unei persoane și, astfel, pentru a reduce motivația.

Deci, mai degrabă decât să vă concentrați doar pe feedback constructiv, asigurați-vă că vă faceți timp pentru a sărbători victoriile, mari și mici. Și asigurați-vă că, chiar și atunci când oferiți oamenilor feedback constructiv, îl asociați cu o mulțime de feedback pozitiv și laudă.

3. Relațiile

Al treilea și ultimul factor motivațional este relaționarea. Relația se referă la voința noastră de a ne conecta cu ceilalți, a interacționa cu alte persoane.

Crearea unui sentiment de relaționare într-o persoană sau într-o echipă înseamnă asigurarea faptului că oamenii își construiesc conexiuni unul cu celălalt.

 

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 15:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 15:09 // Actual //  Lupu Eduard

Datele economice recente arată că Republica Moldova a înregistrat un indice al risipei alimentare de 93,4 din 100 în anul 2024, conform unei analize prezentate în emisiunea „Analize economice” de către econoomistul Veaceslva Ioniță. Un moldovean va risipi în medie aproximativ 71 kg de produse alimentare în acest an.

Risipa alimentară totală în Republica Moldova în 2024 va fi de aproximativ 180 de mii de tone, echivalent cu aproximativ 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Aceste date alarmante au fost prezentate de economistul Veaceslav Ioniță, care a subliniat că risipa de alimente ar putea fi chiar mai mare cu 50% dacă calitatea datelor ar fi îmbunătățită.

În ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în funcție de veniturile gospodăriilor casnice, analistul economic a menționat că în 2022, primii 20% cei mai săraci moldoveni au alocat aproximativ 56,9% din venitul gospodării pentru alimente, în timp ce cei mai bogați 20% dintre moldoveni au alocat doar 30,3% din venituri.

Comparativ cu alte țări, risipa de alimente în Republica Moldova este de 71 kg per capita pe an, situându-se sub nivelul înregistrat în țări precum Portugalia (124 kg), Elveția (119 kg) și Serbia (108 kg). Totuși, această cifră este mai mare decât cea din Ucraina (69 kg), România (67 kg) și alte țări din Europa de est și de nord.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău