Cele 3 lucruri care îi fac pe oameni să se simtă motivați la locul de muncă. Iată cum le pot aplica angajatorii

26 Mai 2021, 06:00
 // Categoria: Slider // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Mai 2021, 06:00 // Slider //  Dumitrita Culiuc

În economia modernă, motivația este foarte importantă atât pentru angajator cât și pentru angajat. Iată cele 3 lucruri care îi fac pe oameni să se simtă motivați la locul de muncă.

1. Autonomie

Autonomia se referă la cât de mult se simt oamenii simt că controlează situațiile și pot lua decizii independente. În contextul muncii, autonomia înseamnă că oamenii simt că au un cuvânt de spus în ceea ce lucrează și cum lucrează la asta.

Autonomia ar putea fi oferită angajatorilor prin atribuirea reciprocă a obiectivelor și stabilirea termenelor. Ar putea, de asemenea, să ofere oamenilor mai multă libertate la locul de muncă sau să implice echipa în luarea deciziilor.

2. Competență

Al doilea factor motivațional este competența. Competența se referă la dorințele noastre de a căuta controlul, dar și de a experimenta stăpânirea. Competența vorbește despre dorința umană naturală de a învăța, de a crește și de a simți că progresăm. Ar putea fi progresul în cariera noastră, progresul către un set de obiective sau lucrul pentru o echipă sau o companie care face progrese. Orice lucru care îi ajută pe indivizi să se simtă în mișcare spre stăpânire valorifică competența ca motivație.

Crearea unui sentiment de competență într-o persoană sau într-o echipă ar putea fi de fapt mai mult despre ceea ce nu faceți. O mare parte din munca unui lider de echipă este de a oferi feedback sau critici constructive. Dar critica constructivă sau negativă a fost găsită în numeroase studii pentru a reduce sentimentul de competență al unei persoane și, astfel, pentru a reduce motivația.

Deci, mai degrabă decât să vă concentrați doar pe feedback constructiv, asigurați-vă că vă faceți timp pentru a sărbători victoriile, mari și mici. Și asigurați-vă că, chiar și atunci când oferiți oamenilor feedback constructiv, îl asociați cu o mulțime de feedback pozitiv și laudă.

3. Relațiile

Al treilea și ultimul factor motivațional este relaționarea. Relația se referă la voința noastră de a ne conecta cu ceilalți, a interacționa cu alte persoane.

Crearea unui sentiment de relaționare într-o persoană sau într-o echipă înseamnă asigurarea faptului că oamenii își construiesc conexiuni unul cu celălalt.

 

Realitatea Live19 Iun. 2021, 13:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
19 Iun. 2021, 13:30 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, spune despre noua metodologie aprobată de ANRE referitor la plafonarea prețurilor la carburanți, că este împotriva principiilor economiei de piață, încurajează instituirea monopolului și are menirea de a-i elimina pe petroliștii mici. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Potrivit expertului în domeniul energetic, Victor Parlicov, noua metodologie de calcul e distructivă pentru piața petrolieră din Republica Moldova, întrucât nu pot fi stabilite reguli similare pentru petroliști care au cheltuieli și profitabilitate complet diferite.

„Tentativa de a reglementa prețurile prin instituirea unui plafon pe o piață concurențială nu este o soluție bună și din start este sortită eșecului. Dacă în lege este indicat că suntem o economie de piață, atunci trebuie să creăm condiții pe piața concurențială, ca petroliștii să se bată între ei pentru consumator. Acum ANRE are misiunea de a stabili o marjă, care de facto, este imposibil de stabilit, pentru că fiecare companie are contracte diferite, costuri diferite”, a spus Victor Parlicov.

Astfel, în opinia expertului, noua metodologie de calcul va duce la instituirea unui monopol pe piață și-i va elimina pe petroliștii mici.

„Există riscul ca de pe piață să dispară petroliștii mici. Ei nu se vor încadra în marja stabilită de ANRE pentru că nu poți să pui pe aceeași balanță un agent economic care vinde o tonă de combustibil pe zi cu unul care vinde 10 tone. Dacă se dorește lichidarea petroliștilor mici, probabil, este o decizie bună”, a declarat Victor Parlicov.

Noua lege, promovată în Parlament de deputatul independent Alexandru Oleinic, prevede că prețurile la carburanți sunt stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile-plafon stabilite de ANRE. Prețul-plafon este calculat de instituția regulatoare în fucție de cotațiile bursiere Platts, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal. Periodicitatea de recalculare este de 14 zile.