Analiza Rabota.md: Ce job îți poate permite ipoteca și ce trebuie să faci dacă nu muncești

25 Mai 2021, 16:47
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
25 Mai 2021, 16:47 // Au Bani //  MD Bani

După cum se cunoaște una dintre condițiile principale ale băncii pentru aprobarea unui împrumut este ocuparea forței de muncă și salariul. În acest sens, Rabota.md a realizat o analiză care te va ajuta să afle mai multe despre creditul ipotecar, ce salariu trebuie să ai sau cum să procedezi în cazul în care nu muncești.

Pentru început Rabota.md îți probune să stabiliști mai întâi de toate bugetul și să apreciezi posibilitățile financiare pe care le ai.

Înainte de toate, stabiliți bugetul dvs:

 1. Cât costă imobilul pe care doriți să-l achiziționați?
 2. Care este rata dobânzii și care va fi prețul final?
 3. Există posibilitatea rambursării anticipate cu o micșorare a sumei finale în banca selectată?
 4. Care este avansul inițial pe care îl puteți oferi?
 5. Cât veți putea plăti în fiecare lună ani la rând?

Plățile ipotecare nu trebuie să depășească 40% din venitul total al familiei.

De asemenea Rabota.md analizează câteva exemple concrete.  Astfel sunt analizate două dintre cele mai populare opțiuni ipotecare: banca comercială și programul guvernamental.

Exemplul 1: prin intermediul unui credit ipotecar obișnuit de la oricare bancă comercială

Concluzie

Reieșind din acest calcul, dacă prețul apartamentului este de 35.000 de euro, atunci salariul minim nu trebuie să fie mai mic de 15 mii de lei. Plățile lunare NU TREBUIE să fie mai mari decât 40% din suma salariilor soțului și soției. În acest caz, termenul creditului este de 10 ani. Dacă e vorba de un termen de 20 de ani sau mai mult, salariul poate fi mai mic. Pentru astfel de calcule poate fi folosit Calculatorul de credite.

Pentru a afla procentul creditului, trebuie efectuate calculele prin calculatorul online și analizat procentul DAE. Mereu analizați acest procent, este cel mai exact.

DAE este dobânda anuală efectivă, numită și rata anuală reală a dobânzii, de care trebuie să ne ghidăm atunci când solicităm un împrumut. Rata obișnuită a dobânzii vă poate atrage atenție având o valoare mai mică, dar vă va juca festa atunci când brusc vor apărea cheltuieli suplimentare sub formă de comisioane administrative și alte cheltuieli bancare. DAE include deja rata anuală a dobânzii, asigurarea, comisionul administrativ și comisionul pentru revizuirea actelor. Procentul final poate varia în funcție de condițiile băncii și de contract.

Pentru a efectua aceste calcule mai ușor Rabota.md propune și o listă de calculatoare electronice:

Exemplul 2: prin intermediul programului Prima Casă

În prezent, familiile tinere se străduie să cumpere o locuință prin intermediul programului Prima Casă. Motivul de bază este cea mai mică rată a dobânzii, însă aceasta nu este stabilă, uneori crește, alte ori scade. De exemplu, în prima jumătate a anului 2021 rata maximă a dobânzii anuale constituie 7,06%.

Programul Prima Casă are site și propriul calculator, de fapt sunt două: unul estimează costul locuinței care poate fi procurată în funcție de veniturile dvs nete cumulative, iar al doilea estimează venitul net minim de care trebuie să dispună persoana pentru a obține credit. Calculatorul este disponibil pentru descărcare în format .xlsx – trebuie să instalați pe computer Microsoft Excel, în caz că nu-l aveți.

Pentru un astfel de calcul se iau în considerare multe detalii și sumele se vor deosebi în funcție de:

 • Numărul participanților (soțul și soția sau doar soțul ori soția);
 • Prețul imobilului;
 • Prima rată;
 • Prezența copiilor;
 • Categoria de angajat (pentru unele profesii ale bugetarilor sunt prevăzute condiții aparte).

Concluzie

Un credit ipotecar obișnuit poate fi luat de o persoană sau familie cu un venit stabil, care este mai mare decât salariul mediu din Moldova. Adică, dacă în momentul de față salariul mediu în Moldova este până la 8.000 de lei, atunci ambii sau măcar unul dintre soți să aibă un salariu mai mare. Totodată, să nu uităm de prima rată, care de regulă constituie 30% din prețul locuinței. O astfel de sumă și-o poate permite populația cu un venit mediu și mai mare.

Pentru persoanele ale căror venituri sunt mai mici decât salariul mediu național, statul oferă programul Prima Casă. Acest program și toate particularitățile sale sunt construite pentru diferite categorii de oameni. Prima rată începe de la 5% din suma totală a creditului, iar rata dobânzii este mai mică decât cea a băncilor. Acest împrumut este ideal pentru familiile tinere sau persoanele singure care își doresc un apartament dar nu dispun de o sumă mare pentru a achita prima rată, așa cum presupune un credit ipotecar obișnuit. De asemenea programul este destinat tuturor celor care doresc să cumpere un apartament în credit cu o dobândă scăzută, pe termen lung și cu un avans minim, adică pentru mulți cetățeni.

Ce mai trebuie să cunoști

În cazul unor bănci moldovenești, condițiile împrumutului presupun să ai un salariu minim, iar nivelul plăților lunare nu trebuie să depășească 70% din venitul „net” lunar (cu condiția ca solicitantul să contribuie personal cu un avans de cel puțin 30%).

E bine să contractați un credit  ipotecar dacă rata acestuia nu va depăși prețul lunar de închiriere a unui apartament. Astfel, dând bani băncii, îi veți investi în propria casă și nu în buzunarul proprietarului apartamentului închiriat.

În plus, trebuie să acordați atenție salariului mediu pe economie. Aproximativ vorbind, dacă ați fi luat un împrumut de 80.000 de lei de la o bancă în 2011, când salariul mediu era de circa 3.000 de lei, v-ar fi luat mai mult de doi ani pentru a-l rambursa. Acum, când salariul mediu este de aproape 8.000, veți avea nevoie de aproximativ 10 luni. Banii tind să se deprecieze din cauza inflației.

Rata dobânzii trebuie să fie mai mică decât rata creșterii salariilor. Acum salariile cresc în medie cu 15% pe an, iar rata dobânzii variază de la 7% la 9% – în astfel de condiții este mai sigur să contractați un credit.

Trebuie remarcat faptul că peste 15-20 de ani, nu numai veniturile, ci și cheltuielile familiale pot crește de mai multe ori – fie este vorba de nașterea unui copil, fie alte circumstanțe neprevăzute. În asemenea situații e important să aveți un airbag financiar în valoare de cel puțin șase plăți lunare pentru rambursarea creditului.

Cel mai bine e să contractați un credit în moneda în care primiți salariul: dorința de a economisi bani prin cursul valutar favorabil se poate transforma în cheltuieli și mai mari.

Fiecare decide pentru sine ce locuință vrea să cumpere, ce bancă să aleagă și termenul creditului pe care urmează să-l contracteze.

Cel mai potrivit job care îți va asigura rambursarea creditului ipotecar

În primul rând, locul dvs de muncă nu trebuie doar să vă asigure un venit bun, dar și să reducă orice risc. Trebuie să fiți sigur 90% că nu veți pierde slujba în decurs de 10-20 de ani, inclusiv din cauza falimentului companiei. Trebuie să fiți sigur că, în caz de urgență, veți putea găsi un alt loc de muncă cu un salariu la fel de bun. Și mai bine este dacă intenționați să creșteți profesional și să obțineți în viitor un venit și mai mare. Slujba ar trebui să vă aducă satisfacție interioară – dacă veți suporta condițiile dure doar din cauza creditului, veți fi victima arderii profesionale și veți câștiga o mulțime de probleme de sănătate mentală și fizică.

Creșterea profesională e bine, dar concurența înaltă – nu. Dacă există probabilitatea de a vă pierde jobul din acest motiv, atunci merită să măsurați de șapte ori înainte de a lua un credit ipotecar.

Cu cât este mai promițător domeniul în care activați, cua tât este mai bine. De exemplu, sfera IT este o opțiune ideală, este solicitată, bine plătită, permite creștere profesională și promovarea în funcții.

Desigur, e bine atunci când ambii soți sunt angajați în câmpul muncii, dar tebuie să fiți pregătit pentru situația în care unul dintre dvs își va pierde sursa de venit sau pentru situația în care relația dvs se rupe, unul trebuie să suporte cheltuielile pentru ipotecă în timp ce al doilea se stabilizează.

Este posibil să contractezi un credit ipotecar dacă nu ești angajat?

Cât de ciudat nu ar suna asta, dar acest lucru este posibil. Și chiar aveți câteva opțiuni.

Opțiunea 1: lucrați informal și angajatorul poate încheia un contract de muncă

Băncile moldovenești sunt destul de înțelegătoare cu privirea la munca „la negru”, adică nu sunteți angajat oficial și primiți salariul „în plic”. În acest caz veți avea nevoie de copia contractului de muncă și un certificat de salariu.

Opțiunea 2: nu puteți obține contractul de muncă, dar lucrați și aveți salariu

În acest caz va fi mult mai dificil să obții un credit ipotecar, dar totuși este posibil – dacă prezentați pașaportul și permisul de conducere, declarații pe venit și prima rată care trebuie să constituie cel puțin jumătate din valoarea creditului.

Opțiunea 3: credit ipotecar cu gaj

Dacă dețineți un alt spațiu de locuit sau un vehicul, puteți încerca să obțineți un împrumut lăsându-le în gaj. Evaluatorii acreditați de bancă vor determina valoarea imobilului sau a transportului. Mărimea creditului ipotecar în cele mai multe cazuri nu depășește 50% din valoarea bunurilor imobile lăsate în gaj, dar diferite bănci au diferite condiții.

Opțiunea 4: ipotecă având venit în urma dării în locațiune a apartamentului sau având depozite bancare

Există cazuri în care băncile aprobă ipoteca la prezentarea activelor sub formă de depozite bancare. Dar și mai des, solvabilitatea clientului poate fi confirmată prin veniturile acestuia obținute în urma dării în chirie a imobilului. Este posibil ca o persoană să nu lucreze oficial nicăieri, dar dacă are documente pentru spațiul de locuit și contractul de locațiune pentru o perioadă de 1-2 ani, banca poate aproba un credit ipotecar.

Opțiunea 5: ipotecă pentru freelanceri

De regulă, oricât de bun nu ar fi venitul unui freelancer, băncile nu îl consideră de încredere. În acest caz, în ajutor vin diferite trucuri. De exemplu, puteți merge temporar la serviciu, contracta un credit ipotecar iar apoi puteți renunța la job și reveni la freelance. Dacă această opțiune nu este pentru dvs, puteți înființa o întreprindere individuală sau chiar să creați un SRL pentru a arăta venituri reale și a vă dovedi solvabilitatea.

Opțiunea 6: durează mai mult

O opțiune mai dificilă care nu presupune angajarea oficială în câmpul muncii este următoarea:

 1. În primul rând trebuie să găsiți garanți buni sau mai bine mai mulți, deși acest lucru este foarte dificil.
 2. Acumulați o sumă substanțială pentru capitalul inițial.
 3. Obțineți o istorie de credit bună.

Cel mai bine să luați de la bănzi împrumuturi mici și mijlocii, nu pentru bunuri sau servicii, ci pentru credite în sine. Relativ vorbind, se ia mai întâi un telefon, apoi un televizor, apoi un frigider, mașină și așa mai departe –  sunt achitate la timp, astfel se înregistrează o istorie de credit pozitivă.

Blogul Rabota.md nu promovează în niciun fel împrumuturile ipotecare și nici nu face campanie împotriva acestora. Decizia aparține fiecărui în parte. Cineva își poate permite să economisească timp de 10 ani, cineva nu vrea să piardă timpul.

 

 

Realitatea Live

14 Iul. 2024, 17:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iul. 2024, 17:53 // Actual //  Lupu Eduard

Turcia intenţionează să se bazeze pe poziţia sa geografică şi pe acordul de uniune vamală cu Uniunea Europeană (UE) pentru a atrage investitorii chinezi care vor să aibă acces fără taxe vamale la pieţele europene, aşa cum tocmai a făcut-o recent cu producătorul auto BYD, informează cotidianul Hurriyet Daily News.

Luni, gigantul chinez a semnat un acord cu Ministerul Industriei şi Tehnologiei din Turcia, pentru a face investiţii în această ţară, o decizie care va extinde prezenţa companiei chineze în Europa.

Producătorul auto chinez ar urma să construiască o fabrică în Turcia, cu o capacitate de producţie de 150.000 de vehicule electrice şi hibride pe an, un Centru de mobilitate, de cercetare şi dezvoltare (R&D), valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de dolari. Producţia ar urma să demareze la finalul lui 2026, iar în Turcia vor fi create 5.000 de locuri de muncă directe.

Noua uzină va da BYD un acces mai uşor pe piaţa din UE, cu care Turcia are un acord de uniune vamală. Acest fapt este cu atât mai important cu cât Uniunea Europeană a majorat tarifele vamale pentru importurile de automobile electrice chineze. Pe lângă tarifele vamale existente pentru vehiculele BYD, de 10%, UE a introdus săptămâna trecută tarifele vamale suplimentare de 17,4% pentru grupul chinez.

Turcia, aflată la răscrucea dintre Europe, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală, este în negocieri şi cu alte firme din China, a anunţat săptămâna aceasta ministrul Industriei şi Tehnologiei, Mehmet Fatih Kacir.

„Vrem să transformăm Turcia într-un centru de producţie pentru viitoarea generaţie de vehicule”, a declarat Kacir pentru postul privat de televiziune Haberturk.

Ministrul a scos în evidenţă avantajele ţării, inclusiv calitatea de membru al uniunii vamale a UE şi acordurile comerciale cu 28 de ţări. „Producătorii chinezi vor acces rapid la pieţele internaţionale. Investiţiile în Turcia le ajută să-şi îndeplinească acest obiectiv”, a explicat oficialul de la Ankara.

Începând din anii ’70, Turcia a devenit unul dintre centrele de vârf ale industriei auto globale, marii producători auto, inclusiv Fiat şi Renault, deschizându-şi fabrici în această ţară, urmaţi de alţii ca Ford, Toyota şi Hyundai.

Uzina BYD din Turcia va permite producătorului chinez de vehicule electrice (EV) să eludeze tarifele vamale suplimentare introduse de UE şi să intre pe pieţele din Europa.

Conform noilor reglementări privind subvenţiile, BYD va fi scutit de noile tarife vamale suplimentare de 40% la importurile de autovehicule electrice impuse de Turcia, în încercarea de a încuraja investiţiile şi a proteja cota de piaţă a producătorilor interni. Companiile auto care investesc în ţară sunt exceptate de la aceste tarife.

Cel puţin alţi cinci producători auto din China iau în considerare deschiderea unor fabrici în Turcia, a anunţat agenţia de presă Anadolu.

De asemenea, compania turcă TOGG şi firma chineză Farasis au un parteneriat pentru a produce baterii EV în Turcia.

Ministrul Industriei anunţase că oficialii turci au avut, anul trecut, numeroase întâlniri cu şefi de firme importante din China.

În iunie, ministrul Afacerilor Externe, Hakan Fidan, a vizitat China, şi a încheiat un nou acord bilateral deal, şi a numit ţările „motoarele bogăţiei Asiei”.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat dorinţa sa de a se alătura Organizaţiei de cooperare de la Shanghai (din care fac parte China, Rusia şi Iranul), unde Turcia este doar un partener.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău