Cele mai bogate și cele mai sărace țări din Europa

05 Iul. 2021, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Iul. 2021, 14:32 // Actual //  MD Bani

Gospodăriile daneze sunt cele mai bogate din Uniunea Europeană, potrivit unei analize a datelor efectuate de banca centrală a țării.

Astfel, potrivit rezultatele, gospodăria medie din Danemarca avea 1,88 milioane de coroane daneze (300.000 dolari) în active financiare începând cu al patrulea trimestru al anului 2020.

Datele, publicate miercuri, au fost extrase din dezvăluirea de către Banca Centrală Europeană a conturilor financiare pentru cele 27 de state membre ale UE.

Cifrele au arătat că danezii au de obicei și datorii mai mari, la 560.000 de coroane daneze, bătute doar de Luxemburg, unde oamenii aveau de obicei 660.000 de coroane daneze în pasiv.

Cu toate acestea, Danmarks Nationalbank a subliniat că majoritatea datoriilor daneze erau în datorii bancare și ipotecare „cu garanții imobiliare (aproximativ 86 la sută)”.

„Astfel, datoria danezilor este în mare parte compensată de valoarea bogăției în locuințe, care nu este inclusă în bogăția financiară”, a explicat banca centrală.

În general, danezii aveau o avere financiară netă de 1,32 milioane de coroane daneze, de aproape trei ori media UE de 450.000 de coroane daneze.

Banca centrală a Danemarcei a subliniat, de asemenea, că, deși această bogăție a fost medie, a existat o diferență semnificativă între indivizi.

De exemplu, banca centrală a spus că danezii cu cele mai mari venituri tind să aibă mai multe active și pasive, în timp ce persoanele care erau mai în vârstă aveau pensii mai mari.

Analiza băncii centrale a arătat că averea danezilor a crescut și mai mult în primul trimestru al acestui an.

Gospodăriile din Țările de Jos au avut a doua cea mai mare sumă în active financiare, la 1,58 milioane de coroane daneze, urmată de Luxemburg (1,59 milioane de coroane daneze) și Suedia (1,51 coroană daneză).

Între timp, gospodăriile din România s-au dovedit a fi cele mai sărace din UE, cu doar 80.000 de coroane daneze în active financiare.

Cursul mediu: 100 de coroane daneze 16 dolari.

Realitatea Live

14 Iun. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
14 Iun. 2024, 17:16 // Actual //  Lupu Eduard

Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor în primul trimestru al anului 2024, marcând cea mai mare majorare din ultimii 16 ani. Conform raportului prezentat de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, această creștere survine după o perioadă de stagnare în 2023.

În perioada ianuarie-martie 2024, prețurile locuințelor au atins un nivel maxim istoric, cu o creștere estimată de 9,8%. Cu toate acestea, numărul de tranzacții imobiliare a scăzut, indicând o înviorare a pieței prin prețuri mai mari, dar cu activitate redusă. „Ultima dată când prețurile au fost atât de mari a fost în 2008,” a subliniat Ioniță în cadrul emisiunii săptămânale „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

Statisticile arată că în 80% din cazurile de acordare a asistenței juridice calificate a fost vorba despre cauze penale. De asemenea, 7,337 femei, 2,428 minori, 1,296 persoane cu dizabilități, 1,690 victime ale violenței domestice și 114 victime ale traficului de ființe umane au beneficiat de asistență juridică gratuită garantată de stat. În 3,561 de cazuri, asistența juridică a fost acordată de urgență. În 1,700 de cazuri, solicitările de asistență juridică au fost respinse, datorită verificărilor veniturilor solicitanților.

Evoluția prețurilor a variat de-a lungul anilor. În 2023, prețurile au stagnat, dar în primul trimestru al anului 2024, prețurile au crescut cu 9,8%. Ioniță a remarcat că prețurile apartamentelor în Chișinău au avut o dinamică fluctuantă în ultimele două decenii, cu creșteri semnificative în anii 2000 și scăderi marcante în perioada crizei economice globale.

Economistul a evidențiat că în 2024, prețurile apartamentelor noi au crescut cu 11,9% în valoare anuală, iar piața secundară a înregistrat o creștere anuală de 9,8%. Acest fenomen este rar întâlnit în ultimii zece ani, indicând o preferință crescută pentru apartamentele de pe piața secundară.

Accesibilitatea creditelor ipotecare a fost un alt subiect abordat de Ioniță. El a menționat că rata medie a dobânzii la creditele imobiliare a scăzut la 8% în primul trimestru din 2024, comparativ cu 13% în perioada 2021-2022. Acest fapt, alături de creșterea veniturilor populației, a făcut ca accesul la creditele ipotecare să devină din nou o soluție viabilă pentru achiziționarea de locuințe.

În concluzie, Veaceslav Ioniță a afirmat că piața imobiliară din Chișinău se află într-o fază de reechilibrare după o perioadă de stagnare și incertitudine. Creșterea prețurilor este susținută de cererea pentru locuințe noi și secundare, iar tendința de creștere a veniturilor contribuie la menținerea accesibilității locuințelor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău