Cele mai scumpe cadouri protocolare pe care le-a primit Maia Sandu. Cine i le-a dăruit și cât costă

03 Ian. 2022, 18:09
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
03 Ian. 2022, 18:09 // Au Bani //  MD Bani

Circa 40 de cadouri protocolare a primit președinta țării, Maia Sandu, în perioada lunilor octombrie-decembrie a anului 2021, cel mai scump fiind evaluat la aproape 10 mii de lei, scrie Realitatea.md.

Potrivit Registrului de evidență a cadourilor admisibile din trimestrul al IV-lea al președintei, cel mai scump cadou primit este un set de stilou și pix din argint cu proba 925, în etui de piele naturală, producătorul Waldmann, seria Edelfeder, estimat la suma de 9 800 de lei. Cadoul a fost dăruit de către președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, eurodeputatul, Siegfried Mureșan, bun care a fost trecut în proprietatea Aparatului președintelui țării.

Pe locul doi al topului celor mai scumpe cadouri protocolare primite de Maia Sandu este Cartea „Regenerative Agriculture. What’s missing? What we need to know?” (n.r. „Agricultura regenerativă. Ce lipsește? Ce trebuie să știm?”), scrisă de David Kent și Boris Boincean. Cartea a fost evaluată la suma de 4 200 de lei și a fost dăruită de doctorul habilitat în științe agricole, profesorul cercetător și expertul în agricultură durabilă și ecologică, Boris Boincean.

Locul trei este ocupat de tabloul-portret personalizat în ramă, cu dimensiunea 100 x 75 cm, dăruit de Ambasadorul Republicii Tadjikistan cu reședința la Kiev, Davlatali Haydar Nazrizoda, la ceremonia de acreditare. Cadoul este estimat la 3 200 de lei.

Cu o sută de lei mai puțin, clasamentul este continuat de un stilou cu peniță decorat cu cristale de Boemia, producător Preciosa, Cehia, oferit Maiei Sandu de către șeful delegației Comitetului pentru Afaceri Externe, Apărare și Securitate din cadrul Senatului Republicii Cehe Pavel Fisher. Cadoul valorează 3 100 de lei.

Poziția a cincea este ocupată de un set de articol din cristal de Boemia, cu simbolul clădirii Senatului Republicii Cehe, lucrat manual, oferit șefei statului țării noastre de către Șeful delegației Comitetului pentru Afaceri Externe, Apărare și Securitate din cadrul Senatului Republicii Cehe, Pavel Fisher, care valorează 2 800 de lei.

Cel mai ieftin cadou primit în această perioadă în dar de către Maia Sandu este estimat la 50 de lei fiind vorba de o revistă.

Printre cadourile primite de președintă se numără și suvenire, figurine, farfurii decorative, set alcătuit din farfurii și cești pentru cafea, cărți, monede comemorative, medalii.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO