Certificatul COVID-19, „accesoriu” indispensabil, va fi necesar în centrele comerciale. Programul restaurantelor

20 Ian. 2022, 16:23
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
20 Ian. 2022, 16:23 // Actual //  MD Bani

Ministra Sănătății Ala Nemerenco anunță că certificatul de vaccinare devine obligatoriu în centrele comerciale din țară. Potrivit declarațiilor, cetățenii vor fi obligați să prezinte certificatul pentru a intra în orice spațiu comercial sau cu deservire de tip închis. Excepții reprezintă magazinele alimentare, farmaciile, băncile și alte tipuri de unități, scrie Realitatea.md.

Accesul în centrele comerciale va fi permis fără certificat Covid-19 doar în cazul în care clientul merge la una dintre unitățile care se încadrează în excepții, acestea având fie intrare din stradă, fie un culoar separat.

„Vom merge pe practica statelor europene. Cine vrea să între într-un magazin de haine, parfumerie, va trebui să prezinte certificatul medical”, a declarat Ala Nemerenco.

De asemenea, se va reduce de la 3 la 2 numărul de persoane care pot intra în unități comerciale.

De restricții nu scapă nici restaurantele, cafenele, dar și toate unitățile de alimentație. Acestea vor activa doar în intervalul orar 7.00 – 22.00.

Ministra a precizat că săptămâna viitoare numărul persoanelor infectate cu Covid-19 ar putea atinge o cifră de circa 10 000 de persoane.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 12:10
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 12:10 // Actual //  Ursu Victor

Tariful de 31% impus de administrația Trump exporturilor moldovenești în SUA a stârnit reacții în spațiul public, inclusiv acuzații la adresa diplomației moldovenești. Însă economistul Stas Madan demontează aceste teorii și explică mecanismul din spatele deciziei Washingtonului: o formulă matematică automată, nu negocieri sau sancțiuni politice.

„Am văzut afirmații de genul «moldovenii sunt varză la negocieri», dar realitatea este că tarifele impuse de SUA au fost calculate după aceeași metodologie pentru toate cele 183 de țări afectate. Nu au nicio legătură cu relațiile bilaterale”, afirmă Madan.

Potrivit economistului, Donald Trump a aplicat o formulă simplă bazată pe deficitul comercial al SUA cu fiecare țară în parte, raportat la valoarea importurilor din acea țară. În cazul Moldovei, din perspectiva SUA, în 2024: SUA a exportat bunuri în valoare de 53,6 milioane USD către Moldova, și a importat bunuri în valoare de 142 milioane USD din Moldova.

Acest lucru înseamnă un deficit comercial de 88,4 milioane USD pentru SUA față de Republica Moldova. Formula aplicată: (88,4 / 142) × 100 = 62%, apoi împărțit la 2 → tarif aplicat: 31%.

„Aceeași formulă a fost folosită pentru toate țările – de exemplu, Uniunea Europeană are un tarif de 20%, rezultat dintr-un deficit comercial de 39% împărțit la doi”, explică Madan.

Diferențele apar din modul în care se raportează statisticile comerciale: Exporturile sunt calculate în regim FOB (Free on Board), adică valoarea la ieșirea din țară, importurile sunt calculate în regim CIF (Cost, Insurance, and Freight), adică valoarea la intrarea în țara de destinație, incluzând transportul și asigurarea.

„Din cauza distanței mari, costurile de transport și logistică cresc valoarea bunurilor în statistica SUA, ceea ce explică de ce acolo importurile din Moldova apar mai mari decât exporturile noastre”, adaugă Madan.

Deci, tariful de 31% aplicat Republicii Moldova nu are legătură cu politica externă, ci este rezultatul unei formule automate bazate pe balanța comercială negativă a SUA. Potrivit lui Stas Madan, acuzațiile privind lipsa de competență diplomatică sunt nejustificate în acest caz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!