Scandalul de la ANSC – la un pas de a ajunge în Parlament. Consilierii, îndemnați să îngroape securea războiului

20 Ian. 2022, 16:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
20 Ian. 2022, 16:22 // Actual //  bani.md

Neînțelegeri la Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor. Sergiu Merjan a depus o sesizare la Comisia economie, buget și finanțe pentru demiterea a trei consilieri. Este vorba de Irina Gutnic, vicedirector și doi consilieri Iacob Plămădeală și Petru Oprea. La rândul lor cei trei, drept răspuns, au depus și o sesizare de demitere a lui Merjan.

În cadrul audierilor de astăzi, din cadrul comisiei, cei patru angajați ai ANSC s-au acuzat reciproc de absența la locul de muncă nemotivat, semnarea unor decizii peste termenul legal.

Dumitru Alaiba, președintele comisiei le-a dat termen celor trei, până miercurea viitoare, să ajungă la un compromis și să-și retragă cererile, în caz contrar sesizările vor ajunge în Parlament și urmează să fie demiși toți patru.

Actualul director, Sergiu Merjan a fost numit la șefia ANSC în data de 28 octombrie 2021.

Concursul a fost anunțat pe 22 septembrie 2021 de către Comisia economie, buget și finanțe, după ce, pe 10 septembrie, Anatolie Zagorodnîi și-a depus cererea de demisie din funcția director al ANSC, iar pe 16 septembrie deputații au votat demisia acestuia.

Realitatea Live

04 Oct. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2024, 16:46 // Actual //  bani.md

Oligarhul Ilan Șor, implicat în fraude bancare și aflat sub sancțiuni internaționale, a creat cinci companii la Moscova în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale și referendumul de aderare a Moldovei la UE din 20 octombrie 2024, conform unei investigații RISE Moldova. Aceste firme sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi, iar în două dintre ele Șor s-a asociat cu corporații de stat rusești, inclusiv cu Promsvyazbank, o bancă de stat sancționată internațional.

Conform investigației, Șor ar fi folosit aceste structuri pentru a transfera 15 milioane de dolari în Moldova, bani destinați cumpărării voturilor. Alegătorii racolați urmau să voteze „Nu” la referendum și să sprijine un candidat indicat prin aplicația Telegram din Rusia.

Procurorii Anticorupție și poliția au desfășurat percheziții la persoanele apropiate lui Șor, care au fost implicate în racolarea alegătorilor. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că banii au fost transferați prin intermediul Promsvyazbank, către conturile unor lideri locali și simpatizanți, care gestionau aceste fonduri printr-o aplicație bancară rusească.

În Găgăuzia, o regiune autonomă din sudul Moldovei, guvernatoarea Evghenia Guțul a confirmat un parteneriat cu Promsvyazbank, care oferă carduri pensionarilor și angajaților din sectorul public, facilitând plăți suplimentare prin sistemul MIR.

De asemenea, RISE Moldova a descoperit că Ilan Șor a creat compania А7 împreună cu Promsvyazbank, deținând 51% din acțiuni. În plus, a fondat alte două filiale sub denumiri similare, toate având ca obiectiv oferirea de credite și servicii financiare.

Procuratura Anticorupție monitorizează aceste fluxuri financiare, susținând că beneficiarii fondurilor sunt unii candidați la alegerile prezidențiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău