CET Nord iese din lista rușinii! A luat un credit de la BERD să-și stingă datoriile

06 Iul. 2022, 11:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Iul. 2022, 11:26 // Actual //  bani.md

Centrala Electrică de Termoficare (CET) Nord din Bălți este pe cale să închidă datoriile istorice față de Moldova Gaz, în prezent de 77 mln. Lei. Compania s-a împrumutat de la BERD.

În ultimii ani, societatea pe acțiuni a valorificat un împrumut BERD de 10,7 milioane de euro, investiții cu ajutorul cărora întreprinderea și-a diminuat substanțial datoria istorică acumulată din anii 2000 și și-a eficientizat cheltuielile. Totodată, a fost instalată o nouă centrală de cogenerare și 169 de puncte termice individuale. Pentru acest fapt, dar și pentru proiectele de eficiență energetică derulate, CET Nord în luna mai a fost premiată cu aur la Adunarea Anuală a Consiliului Guvernatorilor BERD.

Noul împrumut acordat de BERD, în valoare de 15 milioane de euro, presupune noi investiții în următorii trei ani în sistemul termoenergetic din Bălți, dar și o componentă pentru achitarea datoriilor istorice, o premieră pentru instituția internațională.

Datoriile SA СЕТ-Nord față de SA Moldovagaz au apărut ca urmare a imposibilității acoperirii cheltuielilor din tarifele aprobate, iar unul dintre factori a fost că tarifele la gaze naturale, din care se produce energia electrică și termică, au crescut succesiv, acumulându-se în perioada 2011-2017 datorii de aproape 266 milioane lei.

Începând cu anul 2012 creditorul SA Moldovagaz, prin intermediul instanțelor de judecată, a aplicat sechestre pe toate conturile bancare ale CET-Nord care sunt menținute până în prezent și din cauza cărora este afectată esențial activitatea operațională a întreprinderii.

„Cu ajutorul acestui împrumut, CET Nord își va putea focusa eforturile și resursele pe prestarea serviciilor calitative consumatorilor, pe reabilitarea sistemului de apă caldă menajeră și conectarea consumatorilor noi, cu instalarea punctelor termice individuale, fapt ce va mări sarcina termică și va conduce la micșorarea în continuare a costurilor de producere și a tarifelor”, a declarat Marian Brânză, directorul interimar al CET Nord. Și nu în ultimul rând, energia electrică produsă poate contribui la formarea balanței energetice a țării, a adăugat managerul societății pe acțiuni.

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ