CFM, pe șine de aur! Bolea promite trenuri cu bani din 500 de metri de cale ferată

04 Iun. 2025, 12:32
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iun. 2025, 12:32 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a anunțat oficial demararea lucrărilor de pregătire a terenului pentru construcția unui nou segment de cale ferată în zona Văleni, raionul Cahul. Declarația a fost făcută la fața locului, unde oficialul a menționat că lucrările sunt în grafic și se desfășoară în baza proiectului aprobat.

„La sfârșitul lunii februarie vorbeam aici despre analizările de sol pentru acest viitor proiect. Astăzi suntem în faza pregătirii terenului pentru construcția efectivă a unui segment de 500 de metri de cale ferată, cu finanțare asigurată din bugetul de stat și din fondurile Guvernului Republicii Moldova pentru Căile Ferate”, a declarat ministrul.

Potrivit lui Vladimir Bolea, la finalizarea lucrărilor, veniturile Căii Ferate din Moldova (CFM) ar urma să crească cu peste 56 de milioane de lei anual, datorită transferului estimat de 300.000 de tone de marfă de pe drumurile publice către transportul feroviar.

„Este un pas important pentru descongestionarea traficului rutier, dar mai ales pentru eficiența economică și ecologică a sectorului transporturilor din Republica Moldova”, a adăugat Bolea.

Segmentul nou face parte dintr-un plan mai amplu de revitalizare a infrastructurii feroviare, în contextul semnării la 14 aprilie 2025 a unui Memorandum de Înțelegere între România și Republica Moldova, care prevede redeschiderea circulației feroviare pe tronsonul Cantemir–Fălciu, cu scopul de a îmbunătăți conectivitatea regională și fluxurile comerciale transfrontaliere.

Ultimele date statistice relevă că în primul trimestru al anului, volumul de mărfuri transportate pe calea ferată a scăzut cu 15,7%, în timp ce parcursul mărfurilor (tone-kilometri) s-a prăbușit cu 29,7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Transportul feroviar deține în prezent o pondere de 13,4% în structura totală a mărfurilor transportate în Moldova, semnificând un sector important, dar în dificultate.

În prezent, CFM se confruntă cu dificultăți financiare. Pierderile copaniei s-au cifrat la 228 milioane de lei în anul 2024, iar restanțele la salarii se ridică la peste 100 de milioane de lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iul. 2025, 13:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Iul. 2025, 13:38 // Actual //  Ursu Victor

Ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga, a declarat că nu deține în prezent date clare privind suprafața totală a terenurilor agricole afectate de secetă, întrucât fermierii nu au raportat încă oficial pagubele. Declarația vine în contextul în care în mai multe raioane din sudul țării, inclusiv Ștefan Vodă, culturile de porumb și floarea-soarelui sunt grav afectate de lipsa precipitațiilor.

„Din discuțiile pe care le-am avut cu agricultorii din Ștefan Vodă și Popeasca, am văzut cu ochii mei că porumbul și floarea-soarelui sunt afectate. Însă nu avem date oficiale despre suprafețele calamitate, pentru că fermierii încă nu le-au declarat. Am făcut deja o solicitare către Consiliul Raional și Comisia pentru Situații Excepționale ca să putem identifica aceste terenuri”, a declarat ministra Catlabuga.

Declarațiile au loc pe fundalul unui demers oficial, făcut în data de 18 iulie, de Consiliul Raional Ștefan Vodă, care a votat în unanimitate o adresare către Guvern și Parlament, cerând declararea stării de urgență în agricultură la nivel de raion. Este pentru prima dată când un consiliu raional formulează o astfel de solicitare într-un context de presiune colectivă din partea fermierilor.

Totodată, autoritățile locale solicită ca raionul să fie declarat zonă defavorizată agro-climateric, în baza datelor meteo din ultimii zece ani. „Aceasta e o promisiune pe care unii lideri PAS o făceau în campania din 2020–2021. Suntem în 2025 și nici până acum nu a fost adoptată o lege specială privind aceste zone”, a reacționat fostul președinte al Asociației „Forța Fermierilor”.

Fermierii din sudul țării avertizează că, în lipsa unor măsuri urgente și a unor intervenții guvernamentale concrete, anul agricol 2025 riscă să devină unul catastrofal pentru producția de cereale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA